Gledali smo “Belfast”, donosimo recenziju

Belfast je britansko-irska drama o odrastanju, a glavna uloga tumači lik režisera i scenariste Kennetha Branagha.

Redatelj je opisao ovaj film “Belfast” kao svoj “najosobniji film“.

Film prikazuje život sjevernoirske protestantske obitelji radničke klase iz perspektive njihovog 9-godišnjeg sina Buddyja. Buddyjev otac, tata, radi u inozemstvu u Engleskoj, dok obitelj — mama, stariji brat Will i baka i djed po ocu – žive u Belfastu.

Dana 15. kolovoza 1969., skupina protestanata organizira pobunu u Buddyjevoj ulici, napadajući kuće kako bi zastrašila lokalne katolike. Kao odgovor, građani su postavili barikadu na ulici kako bi spriječili njihov povratak.

Barikade daju osjećaj sigurnosti, ali i podsjetnik na to zbog čega su tu. Buddyjeva obitelj, iako su protestanti, nisu u potpunosti sigurni jer roditelji ne podržavaju napade na katolike koje se istjeruje iz brojnih mjesta po Sjevernoj Irskoj.

Ovi filmovi su najveći favoriti za Oscara

Mještani žive u konstantnom strahu i brizi za djecu kojoj ne žele oduzeti djetinjstvo zatvarajući ih u kuće iako znaju da na ulici unatoč barikadama i službenicima koji stražare – nije sigurno.

Dječak Buddy se iz dana u dan pita čemu sve ovo jer mu razlozi nereda ni u kojem pogledu nemaju smisla. Redatelj posebno naglašava kako velik utjecaj na takvo razmišljanje imaju protestantski svećenici koji kroz propovijedi isijavaju strah mještanima.

Ipak, unatoč propovijedi koja je bila jako žestoka u filmu, upečatljive su zadnje riječi svećenika iz te scene: “A sada, novac.”

Puno toga je s tim htio reći redatelj, možda prije svega to da svećenici takvim propovijedima žele vezati ljude uz crkvu prije svega zbog svoje koristi, a strahovima koje u pretjeranoj mjeri isijavaju – naglašavaju da je sve osim te vjere (protestantske) pogrešno.

Nakon novih ispada, obitelj je u dvojbi oko toga hoće li napustiti svoj dom, Sjevernu Irsku, te zauvijek otići živjeti na neko mirnije mjesto u kojem se obitelj neće iz dana u dan bojati za živote svoje djece, pa i sebe.

Puno je razloga za otići, puno za ostati, tu odluku i još dosta zanimljivih detalja možete pogledati u zanimljivom filmu.

Vrijedi li gledati?

Povijesne događaje je jako zanimljivo pogledati kroz ovakve filmove, vidimo probleme i sve s čim su se ljudi morali suočiti – osim toga, scenariji i glumci su za sve pohvale.

Film vas neće oduševiti i ostaviti bez daha, nećete ga sigurno htjeti pogledati još nekoliko puta kao što s nekim filmovima bude slučaj.

Takve dojmove dobijemo prije svega zato što ni ovi problemi u Sjevernoj Irskoj nisu usporedivi previše s ovim što su prolazili naši roditelji 90-ih u Bosni i Hercegovini. Ipak, sama činjenica da se toga sjetimo s nekim scenama iz filma, nije za zanemariti.

Mi smo ga pogledali i nismo požalili, ali da je za toplu preporuku, ne toliko.

Ocjena: 7.5

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

Bad Sport: Šokantni serijal koji morate pogledati

(www.jabuka.tv | K.A.)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.