Gigantski japanski robot pokazao svoje mogućnosti

Gundam, gigantski humanoidni robot napravljen po uzoru na onoga iz popularne japanske animirane serije iz 70-ih godina prošlog stoljeća “Mobile Suit Gundam”, konačno je proradio i pokazao svoje mogućnosti.

Proizvodnja robota Gundam visokog više od 18 metara i teškog 24 tone počela je 2014. godine u japanskom gradu Yokohami, a sastoji se od 200 dijelova napravljenih od mješavine metala i plastike ojačane karbonskim vlaknima.

Kako su naveli iz tvrtke, svi zainteresirani će “moći biti u blizini robota i detaljno se informirati o tome kako je napravljen”. Također, bilo je planirano da posjeti robotu budu mogući već od listopada ove godine, ali zbog pandemije korona virusa to će biti prolongirano.

Mobile Suit Gundam

Mobile Suit Gundam je televizijska anime serija, koju je producirala i animirala tvrtka Nippon Sunrise. Stvorio ju je i režirao Yoshiyuki Tomino, a premijerno je prikazana u Japanu na programu Nagoya Broadcasting Network i s njim povezanim ANN postajama 7. travnja 1979. godine.

Serija je trajala do 26. siječnja 1980., protežući se u 43 epizode. Bila je to prva Gundamova serija koja je naknadno adaptirana u brojne nastavke.

Radnja serije smještena je u futurističku kalendarsku godinu 0079 u tzv. “Univerzalno stoljeće”, a fokusira se na rat između Kneževine Zeon i Zemaljske federacije, pri čemu je potonja otkrila novog divovskog robota poznatog kao RX-78-2 Gundam, kojim je pilotirao tinejdžerski civilni mehaničar Amuro Ray, piše računalo.com.

Unatoč početnim niskim ocjenama koje su uzrokovale otkazivanje serije, popularnost Gundama porasla je uvođenjem Bandaijevih modela Gunpla 1980. godine te reprizama i kazališnim izdavanjem animea, što je dovelo do stvaranja plodnog i unosnog medija i igračke franšiza.

Serija je poznata po revoluciji u divovskom žanru robota zahvaljujući rukovanju mobilnim odijelima kao ratnim oružjem, ali i prikazivanju njihovih pilota kao običnih vojnika (za razliku od prethodnog stila prikazivanja heroja pilota i njihovih divovskih robota super heroja).

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.