Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

Bez obzira na izvanrednu situaciju u kojoj se našla Bosna i Hercegovina uzrokovanu virusom Covid-19, službenici skupina za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.

Iz UNO preciziraju da su ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kg duhana i 648 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO.

Ukupna tržišna vrijednost trošarinskih proizvoda koji su trebali biti prodani na crnom tržištu u BiH iznosi 180.000 KM.

Postupajući po uputama dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UNO izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Ilidža te oduzeli 919,5 kg duhana i 648 kutija cigareta.

Ti proizvodi nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO, a bili su namijenjeni za prodaju na području Županije Sarajevo.

I na cestovnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, prilikom kontrole putničkog vozila, oduzeli su 120 kg rezanog sušenog duhana, koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti ovi trošarinski proizvodi bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH, priopćeno je iz UNO BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: UNO BiH)