Čudesni Dončić sezonu završio u društvu NBA legendi

Završena je regularna sezona NBA lige. I dok se igrači 16 najboljih košarkaških ekipa svijeta pripremaju za doigravanje, ostali će na godišnji odmor.

Jedan od takvih je i Luka Dončić, koji vjerojatno nije mogao poželjeti bolju prvu sezonu u najjačoj ligi svijeta.

Slovenac je sada službeno postao tek peti igrač u povijesti s učinkom od najmanje 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija u prvoj sezoni u NBA ligi. Dončić je završio s prosjecima od 21,2 poena, 7,8 skokova i 6 asistencija.

Od četiri igrača koja su uspjela ostvariti takve brojke prije Dončića, trojica su legende košarke. Prvi je to uspio legendarni razigravač Oscar Robertson. Nakon njega najveći svih vremena Michael Jordan, a onda i LeBron James za kojega neki misle da jedini može konkurirati Jordanu u raspravi o najboljem košarkašu u povijesti.

Tyreke Evans također je imao takve brojke u prvoj sezoni, ali nije ostvario ni približno dobru karijeru kao gore navedeni. Nakon što je briljirao te godine u dresu Sacramenta, Evans je postao samo dobar igrač s klupe, što nije loša karijera, ali je malo razočaravajuća kada uzmemo u obzir način na koji je započela.

Dončić je, s druge strane, ušutkao sve kritičare s početka sezone. Kada je Slovenac tek dolazio u NBA, mnogi su se pitali ima li dovoljno dobre fizičke sposobnosti da se nosi s najboljim svjetskim košarkašima. Već u prvoj sezoni bio je najbolji igrač momčadi Dallasa i vodio je do omjera 33:49, što je za devet pobjeda bolji učinak nego prošle sezone.

Iako se u posljednje vrijeme puno govori o Traeu Youngu koji bi mogao ugroziti Dončića u izboru za najboljeg rookieja sezone, činjenica je da nijedan igrač prve godine nije bio bolji od Slovenca i ne može se pohvaliti da je u društvu LeBrona i Jordana, piše Index.hr.

Ako to nije dovoljno, Dončić je također igrač s najviše triple-double utakmica u NBA ligi do navršene 21. godine. Ima osam takvih partija, a na vrhu je prestigao još jednu legendu, Magica Johnsona koji ih je imao sedam.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.