Ako staklenički plinovi unište ključne oblake, Zemlja će se zagrijati za 14°C

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u uglednom časopisu Nature, ako nastavimo s ovakvim tempom uporabe fosilnih goriva, mogli bismo pokrenuti proces lančane reakcije koji će zagrijati Zemlju za 14 stupnjeva Celzijevih.

To bi moglo po nas imati katastrofalne posljedice, piše New Scientist.

Znači, ako nastavimo s ovakvim nepromišljenim postupanjem, moglo bi doći do dodatnog globalnog zagrijavanja od 8 stupnjeva, odnosno svijet bi bio za 14 stupnjeva Celzijevih topliji, nego što je to bio u predindustrijskom razdoblju, prenosi Index.hr.

Nepotrebno je nabrajati koliko bi to bilo loše po nas. Dovoljno je samo reći da bi u tom slučaju dijelovi tropa postali pretopli za toplokrvne životinje, uključujući i nas, i da tamo ne bismo više mogli živjeti.

Dobra vijest

Dobra vijest je ta da ako zemlje poboljšaju svoje napore oko smanjenja emisije stakleničkih plinova, nikada nećemo imati prilike saznati jesu li sva ta katastrofalna predviđanja o kojima slušamo po medijima, a koja govore što nas sve čeka u slučaju jakog globalnog zatopljenja, istinita.

Mislim da neće doći do toga, da nismo ni blizu, rekao je voditelj istraživanja, fizičar Tapio Schneider s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech).

Schneider i njegov tim znanstvenika napravili su model stratokumulus oblaka iznad suptropskih oceana, koji pokrivaju oko 7% Zemljine površine i hlade naš planet tako što reflektiraju sunčevu toplinu natrag u svemir. Kada su povisili razine CO2 na 1200 ppm (dijelova CO2 na milijun molekula zraka), otkrili su da dolazi do raspršenja i nestanka tih oblaka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.