Čak 49 odluka Ustavnoga suda FBiH nije provedeno

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je 49 rješenja o neprovođenju po presudama, za koje nadležni organi za izvršenje nisu postupili, a tužiteljstva nisu poduzela odgovarajuće mjere za neprovođenje istih.

Navedeno ukazuje da se značajan dio presuda Ustavnog suda ne provodi, niti se po rješenjima o neprovođenju istih poduzimaju adekvatne mjere, navodi se u revizorskom izvješću o radu Ustavnog suda FBiH.

Federalni revizori vlasti koje ne provode presude napominju kako su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće.

Svi organi vlasti u FBiH dužni su, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom FBIH i Zakonom o postupku pred Ustavnim sudom FBiH provoditi odluke Ustavnog suda, a izvršenje odluka osigurava premijer FBiH u skladu sa Ustavom FBiH, navode revizori dodajući kako se u slučaju nepostupanja, odnosno kašnjenja u izvršavanju ili obavještavanju Ustavnog suda o poduzetim mjerama, donosi rješenje kojim se utvrđuje da odluka nije izvršena. Ovo rješenje dostavlja se nadležnom tužiteljstvu, odnosno drugom organu nadležnom za izvršenje kojeg odredi Ustavni sud, navodi Dnevni list.

Statistika

U 2017. godini, u Ustavnom sudu je zaprimljeno ukupno 69 predmeta od čega su riješena 34 predmeta (23 presude i 11 rješenja). Također, riješilo je se i sedam predmeta prenesenih iz ranijeg perioda.

Aktom iz prosinca prošle godine tražena je informacija od premijera FBiH vezano za postupanje po 13 presuda sa rokom izvršenja u 2017. godini. U dostavljenom izjašnjenju o izvršenju presuda se potvrdilo postupanje samo po dvije presude.

Za preostalih 11 presuda, za koje nije postupljeno, Ustavni sud je donio nacrte rješenja o neizvršavanju koji nisu bili usvojeni tijekom obavljanja revizije. Do 2017. godine Ustavni sud je donio 49 rješenja o neizvršenju i to u 2011. 13 rješenja, u 2012. 7 rješenja, u 2013. godini 14 rješenja, u 2014. 5 rješenja, u 2015. 6 rješenja i u 2016. 4 rješenja.

Od spomenutih 49 rješenja čak 30 nije provedeno na razini Federacije, dok po ostalima nisu postupile općine i županije.

Navedena rješenja o neizvršavanju su kontinuirano dostavljana nadležnim tužiteljstvima na dalje postupanje. Početkom 2018. godine Ustavni sud je dobio dvije obavijesti o neprovođenju istrage od Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije presude iz 2010. i 2011. godine uz obrazloženje da nije mogla biti utvrđena namjera činjenja kaznenog dijela, a ukoliko je izvršena iz nehaja onda ne postoji krivična odgovornost.

Potrebno praćenje

Kada su u pitanju neprovedene presude revizori su utvrdili kako je Ustavni sud 24.04.2018. godine dostavio Federalnom tužiteljstvu četiri rješenja o neizvršenju presuda iz 2016. godine na dalje postupanje. Zaprimljena je obavijest da su pojedini predmeti proslijeđeni nadležnim županijskim tužiteljstvima.

Utvrdili smo da je Ustavni sud, do okončanja obavljanja revizije, donio 49 rješenja o neizvršavanju po presudama i 11 rješenja je u nacrtu, te rješenja proslijedio nadležnim tužiteljstvima. S obzirom na broj donesenih rješenja o neizvršavanju kao i na dostavljene obavijesti od tužiteljstava, konstatiramo da se značajan dio presuda Ustavnog suda ne provodi niti se po rješenjima o neprovođenju istih poduzimaju adekvatne mjere, stoji u revizorskom izvješću.

Ured za reviziju smatra kako bi u narednom razdoblju,trebalo izvršiti analizu o naknadnom postupanju i poduzeti određene mjere po istom, navodi Dnevni list.

Preporučuju i kako u suradnji sa nadležnim institucijama treba pokrenuti inicijativu na donošenje propisa kojim bi se reguliralo praćenje izvršenja presuda nakon izricanja rješenja o neizvršavanju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.