Ozbiljne štete u poljoprivredi: Što uraditi nakon tuče ili krupe?

Proteklih je dana vinograde, ali i usjeve krumpira i povrća na pojedinim lokalitetima Hercegovine, poharala tuča ili krupa. Pojedini vinogradi su ostali ne samo bez grožđa, nego i bez lišća i mladica, zbog čega poljoprivredni proizvođači opravdano postavljaju pitanje: Što i kako dalje?

Tuča ili krupa je oblik padalina koje poljoprivrednici, posebice vinogradari, najmanje priželjkuju. Obično vjerujemo da se takva nesreća nama neće dogoditi, ali nakon tuče ostajemo razočarani. Bez obzira koliko se teško i bespomoćno osjećali nakon tuče, imajte na umu da vas vaši vinogradi ali i drugi usjevi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspjeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imat će utjecaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze.

Velike štete od tuče u vinogradima

Velike štete u vinogradima

U vinogradima oštećenim tučom u fazi početnog porasta mladica moramo odmah pristupiti rezu dijela oštećenih mladica ili cijelih mladica ukoliko su oštećene u bazalnom dijelu. Na taj način ćemo izazvati tjeranje novih mladica iz preostaloga zdravog dijela, odnosno iz suočice pupa.

Ukoliko je vinova loza stradala od tuče u kasnijoj fazi razvoja, kad su mladice već dugačke ili uložene u žicu; ne poduzimamo nikakve mjere rezidbe jer ionako grožđe iz zaperka ili iz suočice ne bi više dozorilo. U takvim slučajevima obavljamo samo pojačanu zaštitu od bolesti i ako je vinova loza izgubila mnogo lišća, nastojimo sačuvati što više novog lišća iz zaperaka.
Tuča osim izravnih šteta na bobicama i peteljkovini grožđa smanjuje i aktivnu lisnu površinu, oštećujući mladice. Ako su jače oštećene još zelene mladice tada se djelomice zaustavi ili potpuno prekine normalno kolanje vode s hranjivima i asimilata.

Vadilica košpica za višnje i trešnje. Dostupno u Sjemenarni.

Stoga se kod tuče s procjenom štete već od 50 posto zaustavlja rast i razvoj preostalog grožđa u trajanju od tri tjedna i više dana, a pri tuči slabijeg intenziteta taj je razvoj poremećen do 14 dana. Nakon tuče oštećeno trsje nastoji iz spavajućih pupova i zaperaka obnoviti lisnu površinu. Ta ”obnova” ima prednost pred razvojem grožđa, pa je zadaća vinogradara nakon tuče pospješiti rast nove asimilacijske površine kako bi zaostajanje preostalog uroda bilo što manje.

Zaštita vinove loze nakon tuče

Staro je vjerovanje da je nakon tuče najbolja primjena čistih bakrenih fungicida, ali novija iskustva izbjegavaju ovu praksu. Jače doze bakrenih fungicida ”šokantno” djeluju na vinovu lozu, a bakrene fungicide u pravilu ne miješamo s folijarnim ”energetskim” pripravcima koji vrlo brzo nadomještaju potrebnu hranu.

Poželjno je nekoliko dana nakon tuče vinovoj lozi prskanjem dodati tzv. fiziološke biostimulatore s istaknutim sadržajem aminokiselina, huminskih kiselina i vitamina kao što je primjerice Sinergon 3000 ili Sinergon plus. Od kemijskih pripravaka koji se koriste nakon tuče, za suzbijanje plamenjače vinove loze, preporuka je koristiti one koji u sebi sadrže folpet (Forum star, Magma triple i dr.). Jedan od bitnih čimbenika pri izboru fungicida za tretiranje vinograda nakon tuče je broj dana koji je prešao od posljednje zaštite nasada od najopasnijih fizioloških bolesti (plamenjače i pepelnice).

Ako je od posljednje redovne zaštite proteklo desetak ili više dana, a nasad je oštetila tuča, tada pri izboru fungicida protiv peronospore treba koristiti kombinirane pripravke (kontaktna i sistemična djelatna tvar). Ako je od posljednje redovite zaštite protiv plamenjače proteklo tjedan ili manje dana, tada je nakon tuče za zacjeljivanje rana moguće koristiti neke površinske ili kontaktne pripravke.

Štete i na krumpiru i povrću

Osim na vinovoj lozi veće štete od tuče i vjetra ali i obilnih padalina zabilježene su na krumpiru i mnogim povrtnim kulturama. Snažan vjetar je polomio i dosta oštetio presadnice povrća, a dobar dio presadnica je oštećen i od tuče i obilnih padalina. Obzirom na nastale štete, povrtnice je potrebno zaštititi jer rane pričinjene od vjetra i tuče su idealno mjesto za naseljavanje različitih uzročnika biljnih bolesti.

Štete na krumpiru nakon tuče

Preporuka je da se krumpir ali i presadnice povrća (rajčica, paprika, krumpir, salata, luk, patlidžan, peršin, mrkva, kupus i dr.) obavezno poprskaju pripravkom Signum uz dodatak Sinergon plus ili Sinergon 3000. Sinergon pomaže biljkama kod različitih stresnih situacija, a pripravak Signum štiti biljke od različitih biljnih bolesti.

Puno više informacija o zaštiti poljoprivrednih kultura nakon tuče te o primjeni posebnih pripravaka doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Sjemenarnina akcijska ponuda bazenske kemije