30 godina od proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Zastava Herceg Bosne ispred županije zapadnohercegovačke
Hrvatska Republika Herceg-Bosna proglašena je i uspostavljena na današnji dan prije 30 godina.

HR Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenoga 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u BiH.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Površina HR Herceg-Bosne iznosila je 10.950 četvornih kilometara odnosno 21,4 posto BiH.

U njezin sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

Obilježavanje 30. obljetnice HRHB i Dan branitelja općine Grude

(www.jabuka.tv)

22 komentara

 • Zahvaljući tuđmanu izdani smo i ostavljeni na milost i nemilost da danas nam kroji komšić i ekipa sudbinu, zato su naši očevi ginuli.
  Dok smo im trebali tad smo bili heroji, danas kako oni kažu, šverceri, lopovi i seljaci

 • Tsjmuni su nedodirljivi nazalost imaju toliko kapitala da mogu kuliti sve i potplatiti jebi ga socjalizam je bolji komunizam ne iz onog sistema

  • 10:41
   Ne zavidim im nimalo, trebalo je od školica ulenika u privredi najprije dobiti novce i preko glave sve poslove prebiti i ko zna kako se dočepati svega što imaju, a idu gore i ne nose ništa kao i njihovi radnici koji imaju plaću.

 • haj da vidimo u tom razdoblju ko je bio a ko ne, ko je bio nema nikakvih primanja ni prava, postrojit sve . nek se vidi i zna jednom gdje je ko bio i koliko, a ne dobili mirovine, invlidninu a pravi koji su proveli cjeli rat nemaju niša-

 • Mata svaka cast na komentaru, Tudman nas je je.o za sva vremena, samo sreca ostalo nam to dvojno drzavljanstvo, to nam je jedino valjalo od njega,a nebi nam ni to dao da mu nije trebao nas narod da ratuje..

 • Neki su prije rata bili vožači u transportu ljudi i roba , a danas ti isti imaju kule u oblacima ili ti seljak sa4 razreda oš. Sjedi za šef stolom u kožnoj fotelji u velikoj firmi a doša s bauštele ma smijurija neko ga namontira tu a drugi konce u pozadini vuku .

  • A tko je tebi smeto da danas sjedis u fotelji…??
   Kako siješ tako i požanješ.
   Zagrni rukave i fotelje se dočepaj, od piskaranja i ružnih komentara po društvenim mrežicama nećeš niđe da sjedneš.

   • Za 18 i 26 , nebrini se za mene, moj radni vijek je uspješno završen , imam sve što čovjeku treba . Ti firmaši nisu ničim zaslužili tako nevjerojatn imetak u tako kratkom vremenu nego su svojim zaposlenicima plaćali crkavicu a sebi punili džepove e o tom ja pišem nisi razumija šta ću ti ja nemoj se nepotrebno šepuriti samo pažljivo pročitaj i toje sve

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.