15-godišnji dječak iz Livna počinio samoubojstvo

Game over – posljednja je poruka koju je prijateljima na Facebooku ostavio 15- godišnjak, rođen 9. travnja 1998. godine, učenik osmog razreda, nakon čega se upucao u glavu u štali pokraj obiteljske kuće rođaka u livanjskom selu Pothum. Policija još ne isključuje mogućnost da se radilo o nesretnom slučaju, a njega su u lokvi krvi zatekli šokirani ukućani iz susjedstva, koji su htjeli preksinoć nahraniti piliće u štali.

Stravična slika

– Očajni otac njegova rođaka vršnjaka pozvao je policiju i Hitnu pomoć Doma zdravlja u Livnu, čija je liječnica mogla samo potvrditi smrt. Vidjeli su stravičan prizor maloljetnika koji si je ispalio metak u čelo iz automatske puške ‘kalašnjikov’. To je, inače, bilo neko staro ratno trofejno oružje i nikome nije poznato kako ga je dječak pronašao u štali, gdje je godinama nedirnuto stajalo. Čak je bilo i zahrđalo. Djeca su se blizini često igrala i vjerojatno ga je Jakov ranije bio pronašao. Kobnog dana je trebao ići na folklornu sekciju s rođakom, što su činili gotovo svake nedjelje, ali ga nije bilo u dogovoreno vrijeme. Nitko se, ama baš nitko, nije nadao ovakvoj tragediji-prepričavali su ožalošćeni susjedi, spominjući da je prije ispaljenog hica bratu u Splitu poslao mobilnu SMS poruku: Volim te!

Neutješna obitelj

– Brat se oženio, radi i živi u Splitu, a i sestra mu u tom gradu studira. Roditelji su već godinama u Njemačkoj, a on je stanovao kod bake i djeda. Ne možemo ni zamisliti kako je sada njima. Nikome nisu jasni motivi i što se točno događalo. Inače, radilo se o mirnom i poslušnom mladiću. 1. lipnja je trebao imati krizmu-govorili su uplakani susjedi, koji su se našli ‘pri ruci’ neutješnim članovima obitelji. – U 21.40 sati PP Livno nazvao je mještanin sela Podhum. Županijska tužiteljica Nevenka Čorić i inspektori MUP-a HBŽ su napravili očevid, a tijelo smrtno stradalog je preveženo u mrtvačnicu Županijske bolnice Livno, gdje je obavljena obdukcija. Operativni rad u tijeku-navode iz policije. Osim poruke prijateljima, na Jakovovu FB mogle su se vidjeti uobičajne slike i izrazi koji se koriste u mladalačkom virtualnom svijetu.

(Večernji list | Robert Soldo)