Voće koje smo svi jeli kao mali: Jeste li znali ovo o murvi?

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo.

U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud. Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca.

Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekoć je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cijenjeno za izradu bačvi. Dud se uzgaja i radi pribavljanja svile od dudovog svilca, prenosi Zdravsvet.com.

SASTAV I LJEKOVITOST DUDA

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari.

Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

CRNI DUD

Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

BIJELI DUD

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica. U liječenju se koristi slično kao i crni dud. Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru knjige “Biljke protiv raka”, sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

KORA DUDA

Još od vremena Dioskorida gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito trakavice. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobiven od kore duda upotrebljava se izvana u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog tlaka.

LJEKOVITA SVOJSTVA DUDA:

  • pomlađuje organizam
  • tjera parazite
  • regulira razinu šećera u krvi
  • smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
  • jača bubrege
  • čisti jetru
  • pomaže kod zatvora
  • poboljšava krvnu sliku
  • ublažava simptome gripe i prehlade
  • pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
  • sprječava nastanak sijedih vlasi
  • ubrzava zarastanje rana
  • koristi se protiv visokog tlaka

PRIPRAVCI OD DUDA

Plodovi duda i kora skupljaju se od lipnja do kolovoza, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti.

U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, umak, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Prelijte 50 grama lišća duda s pola litre kipuće vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tijekom dana.

Sirup protiv vrućice, upale i zatvora

Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije žlice jabučnog octa. Ostavite da odstoji 24 sata. Idući dan pomiješajte smjesu s kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim sladilom po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće. Ulijte u sterilizirane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno s vodom.

Napomena: Nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Voće koje smo svi jeli kada smo bili mali,naslov članka.Nije baš to tako.Ja sam rođen 1970 i živio na selu,gdje je bilo dosta murava,ali znam da mi kao djeca to nismo jeli.Niti moja braća,niti moji susjedi.Možda naši roditelji,koji su rođeni davno 30 tih ili 40 tih.Pored svakoga drugoga voća,nitko nije bio zagrijan za murve.

    • Ja sam rođena 15 prije i najela sam se murve i crne i bijele, kako u djetinjstvu tako i sada, ima nekoliko stabala. Nažalost režu im niže grane.

    • Ja sam rodjena 1974 i imali smo u dvoristu dud bijeli i crni i to je nezaboravno voce iz mog djetinjstva kad sam bila sretna: kad su ga baka i djed posjekli srce mi je puklo od tuge

    • Kao djete voljela sam dud ili ti murvu , ali nisam znala da ima tako dobra ljekovita svojstva , čak sam jednom probala đem od crne murve , na selu sam imam ga ispred kuće , sad znam za što je dobar još više ću imati volje za jesti , Hvala vam

    • I ja sam 70to godište i mogu reći da sam mnoga ferja u osnovnoj školi proveo na susjedovom crnom dudu. Bila je to uživancija 👍

  • Kao dete sam svako jutro išla kod komisija koji su imali beli dud, i još dok svi spavaju ja pojeden svaki koji je pao na zemlju a rosa ga prekrila,to je bio moj mali raj sa neba

  • Zivila sam u Hercegovini do 25. God.
    1990 sam otisla .Od 5 god mislim da sam prvi put jela murve i i sve do 25. I sad mi nedostaju.Zdravo voce .Lipa stara vrimena sad se sve okrenulo 🙃naopacke zato sto se svega ima. 😋

  • Kako sam jednom tresnula sa drugaricom sa vrha starog duda. Sreca bilo puno lisca na granama pa se nije nista slomilo. Jako krhko drvo.

    • u mom djetinstvu smo jeli svi murve a bilo ih je oko svake kuce u Zapadnoj Hercegovini cak smo neka jeli i sa kruvom , lijepo ono doba a roden sam 1943

  • u mom djetinstvu smo jeli murve i puru a roden sam 1935 u hercegovini i oko svake kuce bile murve i svake vrste ito crne , smede, bile i crvenkaste .E lipo ono doba sve bilo ukusno

    • Svaka čast da se sa 87 godina tako super služite internetom i pišete komentare. I moj tata je rođen iste godine i služi se i mobitelom i internetom. Pohvala generaciji. Želim vam dobro zdravlje i još puno lijepih godina.
      A što se tiče duda i mi smo ga imali u dvorištu i dud me uvijek vraća u djetinjstvo. Na žalost skoro nikad ne naiđem na to stablo, a u trgovini nema tih plodova za kupiti.

  • Autor komentara za crni dud je u zabludi da se lišem crnog duda hrani DUDOV SVILAC. Svilac se hrani lisćem Bijelog duda. Bio sam u Kini u tvornici Svile, o proizvodnji Svile dosta toga znam. Toni

  • Stvarno duda ili murve kako smo zvali, skoro da nema znam da su nase bake pustale kokosi da pojadu murve kad opadnu na zemlju . Onda bi dosle muve ose srsljeni nastala bi njihova gozba. Ja Sam volila crne a nismo imali bilo je u selu. Stvarno nismo znali da je zdravka I nije bila cijenjena, murva je bila samo za bacve , rezali su njene grande da ne rada , I sa vremenom nema ih vise u mom selu. Steta I sama sam razmisljala o murvi zasto smo je unistili I sve posjekli.

  • Sjećam se, bila je jedna crna murva u selu i mi klinci smo redovito jeli kad bismo mogli do nje jer je bila u dvorištu. Rođen sam 1975 i već jako dugo nisam jeo ili čak ni pomislio na to fino voće. Baš se je lijepo na trenutak vratiti u djetinjstvo i mladost.

Zadnje dodano

  • Vijesti

Pogledajte odgovore: Jesu li opravdana primanja dužnosnika u BiH?

To su obični paraziti koji žive na uštrb naroda, bio je jedan od odgovora građana…

9 minuta prije
  • Vijesti

BiH: Od početka godine 83 izvještaja protiv 177 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Služba za poslove sa strancima u prva tri mjeseca ove godine registrirala je i identificirala…

1 sat prije
  • Vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za BiH 969 milijuna eura?

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi eura,…

2 sata prije
  • Vijesti

Osmorica vatrogasaca u Mostaru ostat će bez posla zbog presude Općinskog suda

Osmorica vatrogasaca zbog presude Općinskog suda u Mostaru iz listopada prošle godine, prema kojoj je…

3 sata prije
  • Vijesti

Prvi put u povijesti papa će nazočiti summitu G7

Papa Franjo prisustvovat će ovogodišnjem summitu čelnika G7 na kojem će se raspravljati o izazovima…

4 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Manje se kupovalo na tržnicama nego prošle godine

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u Federaciji BiH u ožujku 2024. godine iznosila je…

4 sata prije