Višestruka boksačka prvakinja iz Ljubuškog u odori Oružanih snaga BiH

Katarina Vištica djelatnica je 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine a pored obavljanja vojničkih dužnosti, ova Ljubušanka je i višestruka prvakinja u boksu.

I danas se rado sjeća svog prvog odlaska na trening boksa. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled.

Imala sam rođaka koji je trenirao boks, i njega sam upitala za preporuku što da treniram kako bih se osjećala bolje. S njim sam onda jednu večer otišla na trening i doslovno se zaljubila u taj sport.

Na prvom treningu, jednostavno vidjela sam da je to za mene. Počela sam trenirati dva puta dnevno, i svaki dan išla na trening, bila kiša ili snijeg, kaže Katarina Vištica.

Iako se u početku željela samo rekreativno baviti boksom, na nagovor tadašnjeg trenera pristala je da sudjeluje na državnom prvenstvu u Brčkom da bi potom boksala protiv pet djevojaka u svojoj kategoriji.

U finalu sam tada pobijedila djevojku u drugoj rundi klasičnim knockoutom i tako je sve počelo. Jednostavno kad uđete u taj sport, tu i ostajete. Dok sam četiri godine išla u srednju školu, nitko nije znao da se bavim boksom. U to vrijeme bile su predrasude ‘ona trenira boks’, ‘isto si muško’, ‘to ti nije potrebno’…, a i dan danas ima toga mada više nije u tolikoj mjeri koliko je bilo prije, kaže Vištica.

Kako ističe, otac joj je bio vojnik i inspiracija da se prije pet godina pridruži Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, svoj sportski put je prepoznala kao dodatnu vrijednost u kontekstu OSBIH i sada ima čin narednika.

Tražila sam tu neku ravnotežu između sporta i mog budućeg zanimanja. Kako je sport povezan s vojnim pozivom, izašao je natječaj i ja sam jednostavno predala sve potrebne dokumente, mada obitelji ništa nisam govorila.

Odradila sam testiranje, prošla faze, liječnički pregled da bi tek svojima doma rekla dva-tri dana prije polaska na osnovnu vojničku obuku. Naravno, to je bio šok ali tata je rekao da se nada da ću izdržati i tako je sve krenulo, kaže ova Ljubušanka.

Mišljenja je da bi se kompletno društvo trebalo ugledati na Oružane snage Bosne i Hercegovine u kojima su žene ravnopravne s muškarcima.

Ja sam postala narednik i imate situaciju kad vi zapovijedate muškarcima Sad je to malo čudno kad netko to vani vidi pa kaže ‘žena zapovijeda’.

A za sve što su muškarci sposobni, sposobne su i žene. Žene se čak u nekim situacijama bolje postave nego muškarci. Znanstveno je dokazano da žene bolje zapažaju neke detalje i vide koje se greške rade, ispravit će nešto što muškarci ne mogu da poprave, kaže Vištica.

Smatra da Oružane snage Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više napreduju.

Ide se prema naprijed, posebno što se tiče nas žena. Ravnopravne smo s našim kolegama, i kolege nas poštuju. Što se toga tiče, isti zadatak imamo moj kolega i ja, rame uz rame.

Samim time, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage Bosne i Hercegovine rade super posao. Ima još mjesta za napredak, ali idemo stvarno dobrim putem, kaže ova Ljubušanka.

Dodaje da joj je u početku bilo teško uskladiti sve vojničke i sportske obveze, ali da je uvijek imala podršku i razumijevanje svojih zapovjednika.

Uz pomoć mojih zapovjednika i glavnih zapovjednika 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su mi uvijek izlazili u susret, nastavila sam nizati vrhunske rezultate i već 14. godinu zaredom sam aktualna prvakinja Bosne i Hercegovine u super welter kategoriji u boksu.

Prošle, 2023. godine u Ljubuškom, 23. travnja osvojila sam europski pojas do 72,5 kilograma i također postala internacionalna, to jest svjetska prvakinja. Što se tiče Bosne i Hercegovine, to je povijesni uspjeh i nadam se da nećemo stati na tome, kaže Katarina Vištica.

Ne krije da i budućnosti želi napredovati u karijeri.

Idem na napredni tečaj i neću da stanem u ovom činu jer Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju priliku svim mladim ljudima da napreduju. Sad završavam studij kineziologije, i nastavit ću edukaciju za čin časnika. Kad već mogu napredovati, iskoristit ću priliku, kaže Katarina Vištica.

Poručuje da je ponosna što je dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radite nevjerojatan posao i imate mogućnost napredovati u karijeri, mada bi to svi preko noći, ali ne može. Treba proći taj neki proces, a kada obitelj funkcionira, funkcionira sve.

Jest malo čudno kada morate otići na teren tjedan dana, ali uz podršku obitelji, sve se može. Mladi trebaju iskoristiti priliku i pristupiti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine jer vrata su nam širom otvorena, zaključuje Vištica.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

Špago: Proračun BiH je postao sredstvo političkih ucjena

Proračun BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema “Trojci”, ocijenio je…

45 sekundi prije
  • Košarka
  • Sport

Mostar: Studenti Univerziteta i Sveučilišta odigrali prijateljsku utakmicu

Studenti Univerziteta ''Džemal Bijedić'' i Sveučilišta u Mostaru odigrali su u petak prijateljsku košarkašku utakmicu…

14 minuta prije
  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Radovi privedeni kraju: Široki će uskoro zaigrati na Pecari

[gallery ids="691155,691156,691157,691158"] Radovi u završnoj fazi rekonstrukcije travnjaka na stadionu Pecara konačno se privode kraju.…

32 minute prije
  • PR

Mepas Mall Drama Dan

Ponedjeljak, 10.06.2024. Tjedan započnite na najbolji način - Drama Dan shoppingom! Odaberite najbolje za sebe…

48 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Požurite po svoje ulaznice za “Vjerujem 2024”!

Zbog velikog interesa, ulaznice za veliki humanitarni koncert "Vjerujem 2024", koji će se održati 8.…

1 sat prije
  • Auto-Moto

Topić: Na otkrivanje spomenika u Imotskom doći će i Angela Merkel

[gallery ids="691143,691142,691144"] U Imotskom će u subotu, 8. lipnja, biti svečano otkriven spomenik kultnom Mercedesu…

1 sat prije