Vijeće ministara predložilo ugovore o izručenju između BiH i susjednih država

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je utvrdilo pojedinačne prijedloge ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Republike Srbije te Crne Gore.

Ministarstvo pravde uputit će ova tri prijedloga ugovora o izručenju Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske predviđena je mogućnost izručivanja vlastitih državljana u svrhu kaznenog gonjenja ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca za koja je po pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna, kao i druga teška kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža kazna.

Istodobno se odredbe ovog ugovora ne odnose na kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao ni na djela počinjena prije potpisivanja Ugovora.

Po ugovorima o izručenju između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore, bit će omogućeno izručenje državljana dviju država zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije, te pranja novca uz predviđenu kaznu zatvora ili mjeru koja podrazumijeva lišenje slobode u trajanju od četiri godina ili težu kaznu.

Također će izručenje biti dopušteno i za ostala teška kaznena djela, odnosno teške oblike kaznenih djela, za koja je prema pravu država ugovornica propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna.

Pri tome će izručenje vlastitih državljana biti dopušteno za ona kaznena djela koja su izvršena poslije potpisivanja ovih ugovora.

Izuzetak su kaznena djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, na koja se ne primjenjuju odredbe ovih ugovora.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak.

Izmjenama Ugovora definirana su kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala zbog kojih je omogućeno izručenje vlastitih državljana, te su posebno izdvojena djela za koje se izručenje vlastitih državljana neće odobriti.

Izmjenama Ugovora, između ostalog, omogućeno je izručenje državljana ugovornica za djela pranja novca.

Odredbe Ugovora o izručenju neće se primjenjivati na kaznena dijela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kraljević: Pročistač kasni zbog komplicirane političke situacije u FBiH

Na 35. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijegu održanoj u srijedu u Gradskoj vijećnici bilo je…

9 minuta prije
  • Vijesti

Počinje isplata uvećanih mirovina i razlika za prva tri mjeseca

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata mirovina za mjesec travanj počinje u subotu, 4.…

1 sat prije
  • Vijesti

Jelka Miličević ima novi posao

Jelka Miličević, bivša federalna ministrica financija imenovana je zamjenicom direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.…

1 sat prije
  • Banner
  • Vijesti

Provjerili smo kako napreduje izgradnja Edukacijsko-obučnog centra MUP-a ŽZH

[gallery ids="683118,683122,683119,683120,683123,683124"] U Županiji Zapadnohercegovačkoj, točnije Ljubuškom, se krenulo s realizacijom Edukacijsko-obučnog centra MUP-a ŽZH.…

2 sata prije
  • Banner
  • Ostalo
  • Sport

Više od 650 učenika na Županijskim sportskim igrama u Širokom Brijegu

[gallery ids="683139,683134,683143,683140,683145,683137,683146,683136,683132,683144,683147,683135,683133,683138,683142,683150,683149,683148"] Široki Brijeg je u utorak bio domaćin 23. Županijskih igara osnovnih i srednjih…

2 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Hrvatski ugostitelji se nadaju dobroj sezoni, ali ih muče stari problemi

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne sezone zbog najava dobre turističke potražnje…

3 sata prije