Učitelj ima manju plaću od čistačice u banci

Prosvjetari su nekad uživali najveći ugled u društvu i bili najveći kapital jedne zemlje. Jesu li danas, prije svega zahvaljujući plaćama, marginalizirani i poniženi. 

Najpotplaćenija branša

Naime, obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom – pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna bruto-plaća za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična bruto -plaći zaposlenika s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plaće često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, primjerice, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim djelatnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plaća u državi.

Prosječna plaća učitelja u BiH iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među županijama, gdje se znaju razlikovati i po više od stotinu eura.

Najmanje u Srbiji

Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plaće u regiji imaju učitelji u Hrvatskoj s mjesečnim zaradama od 700 eura, što i nije neka visoka plaća, zapravo, iznosi tek polovinu od prosječnih plaća na razini Europske unije.

Na razini cijele Europe, najslabije zarađuju prosvjetni djelatnici u Bugarskoj s primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade plaću od 4700 eura.

Najviša maksimalna prosječna primanja u Europi imaju lihtenštajnski učitelji s 131.146 eura godišnje, a slijede ih luksemburški sa 104.049, belgijski sa 63.574, austrijski sa 67.581 i norveški s 59.699 eura Prosječna godišnja plaća srednjoškolskih učitelja u Europi je 18.139 eura.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plaća u obrazovanju te zemlje je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura. Prosvjetni djelatnici na zapadnom Balkanu su na ivici egzistencije, koji sve češće podižu glas zbog nezadovoljstva, uglavnom, mizernim plaćama.

(Večernji list)

Komentari:

  • obzirom da ne radi 4 mjeseca kroz godinu kada se podjeli koliko dana rade kroz godinu i koliko naplate kroz godinu, to je sasvim pristojna plaća. Pa zašto ste navaili djecu slati za učitelje kad je tako loše .....

  • Uvijek ista priča kod nekih komentatora kako u prosvjeri ne rade i slično pa ja ih pitam kad sve takodobro znaju kako i oni nisu se iškolovali pa radili u prosvjeti i uživali nego samo po zadatku sve i svakoga napadaju i omaložavaju.

  • Profesori su stup svakog društva i treba ih platiti ,jer oni nam uče djecu ali dok je ovih još sa učiteljskom i pedagoškom ravnatelja neće niko naprijed a najmanje djeca.

  • ne mogu im toliko malo platiti koliko prosvhetari mogu biti nesposobni i opasni...da ne govorimo o djeci nastavnika i profesora koji gle čuda u pravilu nasljede svoje roditelje...

  • Dosta blaćenja po prosvjeti ! Odmor traje od 1.7. do 14. 8. , pa vi tu ugurajte četiri mjeseca , sve ostalo je radno! Ako mislite da je toliko lako biti učitelj , pošaljite djecu neka studiraju i neka rade za nikakve plaće , bez uplate doprinosa , bez regresa , jubilarnih trudničkog bolovanja , honorara i da sve ne nabrajam ... prosvjeta dva mjeseca ide na posao o svom trošku i dobro je ako samo dva mjeseca kasni putarina i topli . Zato molim vas ni riječi o prosvjeti .

  • Tako je Stanko. Više odmora imaju u Općini i Županiji 30 radnih dana (bez subota,nedjelja i praznika) što znači:
    6 tjedana x 7 dana = 42 dana odmora .
    zato bi plaće profesora i doktora trebale biti najveće i prema njima određivati plaće u državnim službama, po Fabusu,kupljenim srednjim školicama koje su duplo veće od profesora i doktora.

  • Od svih zanimanja samo se piše prof. i Dr. uz ime istih, jer nas uče i liječe a svi drugi su ekonomisti,fabusovci, pravnici ,bravari sa prometom iz Boksita itd... i ni plaća ni poštovanje za profesore i doktore ne smije biti upitna inače ništa ni od nas ni naše djece.

Zadnje dodano

  • Vijesti

U Federaciji BiH 1. i 2. svibanj neradni dani

U Federaciji BiH neradni dani u svibnju su srijeda i četvrtak, 1. i 2. svibnja.…

21 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Bivši trener Širokog novi voditelj Hajdukove akademije

Ivan Bilić, novi predsjednik Hajduka, održao je prvu presicu u novoj ulozi. Tom prilikom Bilić…

39 minuta prije
  • Vijesti

Uručena i blagoslovljena dva nova automobila za projekt ”Širokobriješke sestre”

[gallery ids="682273,682281,682277,682275,682280,682276,682278,682274,682272,682270,682279,682269,682271,682282"] Primopredaja i blagoslov dva nova automobila koja će biti korištena u sklopu projekta…

50 minuta prije
  • Vijesti

Rafalei stigli u Hrvatsku

[gallery ids="682284,682285,682283,682286"] Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u četvrtak…

58 minuta prije
  • Vijesti

Veliki napredak: Šest transplantacija za sedam dana u FBiH

Donorska mreža BiH i Udruga dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH priopćili su da je…

1 sat prije
  • Glazba
  • Zabava

Joppetto objavio novu pjesmu

Još jedna glazbena poslastica je ugledala svjetlo dana. Naime, radi se o numeri mostarskog kantautora i…

2 sata prije