U SKB Mostar trenutno se liječi oko 130 maloljetnih dijabetičara

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (NŽ) trenutno od dijabetesa boluje 70 djece, s tim da se na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) liječi oko 130 djece do 18 godina, izjavila je Nevena Kožul, voditeljica projekta “S dijabetesom u školi” koji je u četvrtak predstavljen u Mostaru.

Projekt “Dijabetes u školi” organizirala je Udruga dijabetičara Insula u suradnji s dr. Marijom Šandrk, pedijatricom spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željkom Bilinovac, medicinskim sestrama Miom Krešić i Brankom Karačić te psihologinjom Ivanom Granić.

Riječ je o projektu koji je trajao pet mjeseci tijekom kojih je održano šesnaest predavanja za prosvjetne djelatnike osnovnih škola na području općina HNŽ-a (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum, Prozor-Rama, Konjic…).

Prema riječima voditeljice projekta, na predavanju je sudjelovalo oko 320 prosvjetnih djelatnika, a riječ je o prvom takvom projektu na području HNŽ-a.

Cilj projekta je bio da se objasni što je dijabetes, koji su njegovi simptomi i uzroci, koja je to učestalost dijabetesa te kako se on liječi, objasnila je Kožul.

Najvažnije nam je bilo podijeliti informaciju kako učitelji, odnosno nastavnici mogu olakšati i pomoći učenicima s dijabetesom, odnosno kako stvoriti zdravu i sigurnu okolinu djeci dijabetičarima u školi, kazala je Nevena Kožul.

Sudionici ovoga projekta poručili su da djeca trebaju biti više vani i više se kretati, budući da sve više djeca provode u kući, pred kompjuterima i na mobitelima. Također su naglasili kako je zdrava prehrana uz kretanje i boravak na suncu ključna u prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH više od 9 posto ljudi ima dijabetes, a jedan dio njih uopće i ne zna da ima šećernu bolest.

(Fena)

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Inspirativne čestitke za krizmu

Sveta potvrda ili krizma je važan sakrament u životu mladih katolika koji označava potvrdu njihove…

27 minuta prije
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Načini na koji banane otapaju salo na trbuhu

Banane su nevjerojatno hranjivo voće koje je često zanemareno kad je riječ o gubitku masnoće.…

1 sat prije
  • Vijesti

Stanovništvo u BiH upozoreno na povećanu prijetnju online prijevara

Kako nas je sve više na internetu tako je i sve više prevaranata i prevarenih…

2 sata prije
  • Vijesti

EU zatražila od BiH da zaustavi stranačko zapošljavanje

Europska komisija je od BiH zatražila da se prestane s praksom stranačkog zapošljavanja u državnoj…

4 sata prije
  • Vijesti

Iz Mostara krenula biciklistička karavana prema Vukovaru

[gallery ids="682769,682775,682773,682772,682774,682771,682770"] Iz Mostara je u nedjelju za Vukovar krenula 12. po redu Biciklistička karavana…

4 sata prije
  • Business
  • Vijesti

FBiH bilježi povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u Federaciji BiH u razdoblju siječanj-ožujak ove godine u odnosu na…

5 sati prije