U porastu broj vozila i naplaćene cestarine na autocesti A1

Promet vozila na autocesti A1 u prvih devet mjeseci ove godine veći je za oko 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema informacijama dobivenim u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 12.284.182 izlaza na autocesti A1, što je više za 14,90 posto ili 1.593.439 u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U istom razdoblju od naplaćene cestarine ostvareni su prihodi od 43.603.831,67 KM, što je više za 15,40 posto ili 5.818.265,13 KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljivo je da se značajan postotak cestarine, gotovo 40 posto, odnosi na naplatu putem elektroničkih uređaja tzv. ACC TAG uređaja.

Točnije, u promatranom razdoblju evidentirano je 4.912.317 prolaza vozila s ACC TAG uređajima, čime se definira udjel elektroničke naplate u ukupnoj naplati cestarine u postotku od 39,8 posto.

Što se tiče visine cestarine, u predstojećem razdoblju nisu planirana poskupljenja.

„JP Autoceste FBiH neće u narednom period povećavati cijenu korištenja autoceste Javno poduzeće Autoceste FBiH je vjerojatno i jedini upravitelj autoceste koji nije povećao cijenu korištenja autoceste, nego je cijena dodatno snižena za korisnike četvrte kategorije vozila u iznosu od 10 posto. Upravo ovakvim potezima JP Autoceste FBiH želi dodatno pridonijeti razvoju gospodarstva u BiH“, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Od Autocesta FBiH zatražili smo informaciju o sanaciji napuknuća mosta Počitelj na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići, koje je uočeno u kolovozu ove godine.

Što se tiče aktivnosti vezanih za napuknuće mosta Počitelj, u tijeku je analiza dostavljenih rješenja kako bi se izradila adekvatna rješenja za otklanjanje predmetnog nedostatka, naveli su iz Autocesta FBiH.

Završetak radova na 11 kilometara dugoj dionici Počitelj – Zvirovići u više navrata je odgađan, a po svemu sudeći, dovršetak te dionice i njezino puštanje u promet bit će dodatno prolongirano.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Dok djelatnici štrajkaju, Sveučilište se hvali priznanjima

Sveučilište u Mostaru pohvalilo se novim priznanjem, i to svjetskim, jer bi se trebali naći…

1 sat prije
  • Business
  • Vijesti

Koje županije u FBiH uplaćuju najviše prihoda?

Porezni obveznici Federacije BiH u razdoblju siječanj – travanj 2024. godine uplatili su 2.658.487.319 KM…

2 sata prije
  • Vijesti

O čemu su razgovarali Vučić i Xi Jinping?

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se nakon današnjeg susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u…

2 sata prije
  • Vijesti

Raspisani lokalni izbori u BiH, evo koliko birača ima pravo glasa

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SiP BiH) je na sjednici održanoj u srijedu donijela…

2 sata prije
  • Vijesti

Počeli radovi na izgradnji područne ambulante Doma zdravlja Čitluk

[gallery ids="684648,684654,684656,684651,684652,684653"] Radovi na izgradnji područne ambulante Doma zdravlja u Čerinu započeli su ovih dana.…

2 sata prije
  • Vijesti

HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su u srijedu "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne…

3 sata prije