Rolls-Royce Cullinan: Pogledajte najluksuzniji SUV na svijetu

Luksuzni britanski brend Rolls-Royce napravio je presedan odlučivši napraviti svoj prvi SUV pod nazivom Cullinan nazvan prema najvećem dijamantu ikad pronađenom.

Cullinan predstavlja oličenje luksuza u najčišćem obliku u kombinaciji s praktičnošću i off-road sposobnostima. Dakle, SUV-maniji nisu odoljeli ni u Rolls-Royceu, što je rezultiralo prvim njihovim terencem koji je sigurno najluksuzniji automobil toga tipa na svijetu.

Cullinan je prvi svjetski superluksuzni crossover koji će njegovi vlasnici moći koristiti podjednako na asfaltiranim prometnicama te na zahtjevnim off-road terenima. Inače, to je drugi model temeljen na aluminijskoj platformi koju u Rolls-Royceu zovu “arhitektura luksuza“, a prvi je bio Phantom.

Ova dva modela dijele i motorizaciju, odnosno i Cullinana pokreće 6,75-litreni V12 motor koji razvija snagu od 420 kW, odnosno 571 KS uz najveći okretni moment od 850 Nm dostupan već pri 1600 „điri“. Proizvođač navodi kako mu je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h, dok je ubrzanje od 0 do 100 km/h još uvijek na neki način tajna, piše Slobodna Dalmacija.

Dimenzije ovoga automobila su 5341 x 2164 x 1835 mm, dok mu je međuosovinski razmak 3295 mm. Masa Cullinana je 2.660 kg, a prosječna potrošnja će mu se kretati oko 15,0 l/100 km.

Vozače i putnike će oduševiti činjenica da će Cullinan biti opremljen posebno dorađenim zračnim ovjesom koji će u svim uvjetima, odnosno na svim podlogama jamčiti tzv. Magic Carpet Ride, dakle udobno i komforno te sigurno putovanje koji će osigurati kontakt s podlogom te eliminirati veliku količinu vibracija.

Nadalje, tu je i pogon na sva četiri kotača veličine 22 cola, sustav upravljanja na sva četiri kotača te sustav izbora načina rada pogonskog sklopa koji će ga prilagoditi raznim podlogama, a recimo i da je Cullinan sposoban proći kroz vodu dubine 540 mm.

Prilikom ulaska u Cullinan podnica se spušta 40 milimetara kako bi se olakšao ulazak u ovaj luksuzni terenac. Ulazak otraga je olakšan ugradnjom straga ovješenih vrata.

Što se unutrašnjosti tiče, kupci će moći izabrati između dvije konfiguracije stražnje klupe, odnosno stražnju klupu (Lounge Seats) te dva zasebna sjedala (Individual Seats).

Prostora unutar vozila međuosovinskoga razmaka od gotovo 3,3 metra ima više no dovoljno sprijeda i otraga, a zapremina prtljažnika iznosi 560 litara koja se uklanjanjem stražnje police povećava na 600 litara.

Prvi put u jednom Rolls-Royceu stražnja sjedala se mogu preklopiti pa obujam prtljažnoga prostora raste na 1.930 litara, a ukupna iskoristiva duljina na 2245 mm.

Priča o najpraktičnijem Rollsu nije gotova s obzirom na to da se u podnicu vozila mogu ugraditi dva piknik sjedala sa stolićem, a putnička kabina se može ograditi od prtljažnoga prostora staklenom pregradom.

Dakle, povećava se izolacija putničkoga dijela u kojem se može održavati željena temperatura čak i kada je poklopac prtljažnika otvoren. O kvaliteti izrade i materijala te mnogobrojnoj luksuznoj opremi ne treba posebno trošiti riječi, a kupcima će ionako biti dostupne razne mogućnosti personalizacije.

Cijena Rolls-Royce Cullinana kretat će se oko 350.000 eura.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Košarka
  • Sport

Hrvatica ulazi u košarkašku kuću slavnih

Proslavljena hrvatska košarkašica Danira Nakić-Bilić bit će uvrštena u FIBA-inu kuću slavnih na svečanosti koja…

2 minute prije
  • Vijesti

FBiH bi konačno mogla početi kažnjavati ilegalno odlaganje otpada

Federalno ministarstvo okoliša i turizma priopćilo je da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama…

12 minuta prije
  • Vijesti

Vlada FBiH izdvojila 22 milijuna KM za ceste

Vlada Federacije BiH usvojila je utorak na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Odluku…

45 minuta prije
  • Vijesti

Održana komemoracija za prvog ravnatelja HNK Mostar

[gallery ids="683213,683211,683212,683214"] Uloga Ivana Ovčara u osnivanju i kasnijem razvoju Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u…

1 sat prije
  • Vijesti

Radovi na jednom od najfrekventnijih raskrižja u Mostaru trajat će skoro godinu dana

U razdoblju od 6. svibnja 2024. do 15. travnja 2025. godine planirano je izvođenje radova…

2 sata prije
  • Vijesti

16 milijuna KM za novorođenčad u FBiH

Vlada Federacije BiH u utorak je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela…

3 sata prije