Proračunskim korisnicima u ŽZH po 1260 KM jednokratne pomoći

Proračunskim korisnicima Županije Zapadnohercegovačke do kraja ove godine na račune će biti uplaćeno 1260 konvertibilnih maraka jednokratne novčane pomoći.

Na inicijativu Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke Vlada ove županije na današnjoj je sjednici usvojila Odluku o izdvajanju sredstava u skladu s Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i isplati jednokratne pomoći uposlenicima svih proračunskih korisnika u ŽZH.

Odobrava se isplata jednokratne novčane pomoći uposlenicima svih proračunskih korisnika u Županiji Zapadnohercegovačkoj, bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed inflatornog rasta cijena, stoji u navedenoj Odluci za čiju su realizaciju zaduženi rukovoditelji korisnika Proračuna i Ministarstvo financija ŽZH, svatko u okviru svojih nadležnosti.

Sukladno spomenutoj Odluci, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruju uposlenici svih proračunskih korisnika, koji su bili u radnom odnosu na dan 30. studenoga 2023. godine.

Dopredsjednica Vlade ŽZH i ministrica financija Blagica Leko ovom prigodom je istaknula kako je isplata ove jednokratne pomoći moguća zahvaljujući određenim uštedama u Proračunu ŽZH za ovu godinu, te Uredbi Vlade FBiH koja ju tretira kao neoporezivu.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija sredinom ovog mjeseca usvojila Uredbu o isplati pomoći od poslodavca. Sukladno Uredbi ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

(Fena)

Komentari:

    • Moj radniče, ne znam koji si ti ali tvoj vapaj da poslodaci isto ucine moze biti stvar naivnosti ili ne znanja. Samo politicari mogu donijeti ovakvu odluku, vjerojatno u svrhu da ce kod nas jedna stranka vladati i iducih 100 godina a narod zapravo nista ne shvaća.
      Poslodavac moze u jednom mjesecu isplatiti place u visini vrijednosti x ali tesko da moze isplatiti x na kvadrat i zadrzati likvidnost a zupanija to moze jer oni ne stvaraju nikakvu vrijednost, niti ih brine poslovnost i samo su u biti potrosaci nasih i vasih novaca.

  • Sram vas moze biti,proracunski korisnici imaju kakvu takvu placu..a osobe na birou s 60 g zivota bez mirovine,bez mogucnosti zaposlenja...pa nema takvih puno mogli ste im dat po 100km...pa i njima je bozic

    • Ljubuški je dao i penzionerima po 100 KM. Kad se iz proračuna može izdvojiti zbog većeg priliva sredstva od poreza, koliko tek mogu isplatiti privatnici iz dobiti?!

    • Za Stanka!
      Poštovani prijatelju.Vlada ŽZH je odlučila dati proračunskim korisnicima pomoć od 1260 KM a evo tko su oni:uposlenici u MUP ŽZH,policiji,školstvu,zdravstvu,županiji,općini,svim ministarstvima u ŽZH itd.Svi oni imaju uredne mjesečne plaće od preko 1000 i nešto KM mjesečno i ne strepe da će dobiti otkaz.Oni isto tako i rade nešto za tu plaću.No,najvažnije od svega je reći kako se ova mjera ne dotiče niti jednim dijelom najugroženijih slojeva društva u ŽZH a oni su:razvojačeni branitelji HVO-a bez ikakvih primanja iz rata,nezaposleni,RVI,korisnici egzistencijalne novčane naknade,civilni invalidi,socijalni slučajevi a potom i umirovljenici s minimalnim mirovinama.Stoga se postavlja opravdano pitanje je li ova odluka Vlade ŽZH poštena? Dakako da nije već je potpuno diskriminirajuća i ponižavajuća za obespravljene ljude.Sada se postavlja pitanje ako je takva zašto je donesena?Odgovor na to je slijedeći:Svaka vlast pa i ova želi ostati na vlasti i nakon ovog mandata a kako će to učiniti već da potkupi ove ionako potkupljive korisnike proračuna koji moraju glasovati za ove na vlasti i tako se na toj vlasti vrte ovi jedni te isti.A ovi nezadovoljni dobivaju još veće nezadovoljstvo da ne izlaze na izbore nikako čime im olakšavaju ostanak na vlasti"večno."Iza ovih rječi stojim pod punom materijalnom,kaznenom i moralnom odgovornošću.Stoga ako ti i drugi želite zaustaviti ovakve nakaradne i zločinačke odluke Vlade ŽZH,njenih općina i gradova iziđite na svake izbore svi iz kuće i to govorite svima kako bi se konačno toj bagri na vlasti stalo u kraj.Drugačije neće moći.L.p.

      • Izvrstan komentar. Pogadja u srz..Isto tako radi i vlast u Hrvatskoj.. povecanje placa javnim i drzavnim sluzbama lred izbore iduce godine. A privatmi sektor socijalno ugrozeni poljoprovrednici... tko va sisa..Sve za vlast.. A svi smo porezni obveznici jer svi placamo PDV. Al samo neki imaji korist od tog PDV a odnosno drzave.

      • Fakultet je otvoren za sve bez obzira na godine pa izvolite. Najlakše je pametovati i duuuuuggggoooo pisati. 😴

    • Stanko, najbolje ovima nabirou samo davati i neka ih 40 g na iro i onda u mirovinu. Kako nema zaposlenja kad svaki dan traže radnike

  • Da..ok.samo šta je s onima koji imaju puno lošije place od vas a rade da bi vama skupljali novac i da bi vi još i dijelili to.Nemam nista protiv,dapače, ali zašto onda to ne date i djelatnicima Porezne ..u cijeloj Županiji ih je 70 ,ali nisu nigdje prispjeli jer pripadaju Federaciji,ali 90 % vam pune oni.Toni ih potpuno ignorira .Lijepo ministre,bravoo.Nastavljaš Jelkinu rabotu,Jelka nečiju prije i tako već 24.godine.
    Ista im placa sada kad je kava 2 marke i onda kad je bila pola marke.HALO.

    • 17.12,
      Svima na proračunu je skoro ista plaća kao i vama, a kako dobijete mirovine sa sss 850 km a všs 1000 km i više a ovi sa proračuna puno manje. Napusti posao ako ti je malo. A godinama puštate plaće sa minimalnim doprinosima pa ljudi rade 40 godina i dobiju zajamčenu mirovinu.

    • Biti blizu vatre,a ne ugrijat se. Na taj način vas nagone da mućkate, kako bi i oni mogli klepati i imati vas u šahu. Jednostavna računica

  • Ovo je za svaku pohvalu,,
    Ali ima osoba koje nigdi ne rade,i umirovljenika,,koji nemaju za likove,,mislim da se moglo odvojit barem po 200-300 KM,,i opet bi bilo dobro ljudima koji su na proračunu,,

  • To sto dijelite znate li tko vam je prikupio 95%.Porezna uprava.
    A šta su oni dobili?
    Nista..Bas fer.

    • Čuj prikupila Porezna uprava. Kako? Pa, valjda postoji nekakav zakon o prikupljanju poreza, po kome radi Porezna. Šta bi vi, da neradite. Ionako ne živite od plaće

Zadnje dodano

  • Banner
  • Ostalo
  • Sport

Svečano otvoren dugoočekivani Sportsko rekreacijski centar kod Gruda

U nedjelju, 5. svibnja 2024. godine, uz veliku radost i ponos, mještani Pocrta i općine…

4 sata prije
  • Tehnologija

Pogledajte nevjerojatnu snimku površine Sunca

ESA-in Solar Orbiter snimio je Sunce u očaravajućem videu, pokazujući njegove zagonetne značajke kao nikada…

5 sati prije
  • Auto-Moto

Ogromne gužve na granicama nakon produženog vikenda

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Gradiška, Brod i Orašje duge su kolone putničkih…

5 sati prije
  • Vijesti

Ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo, ali BiH ima alternativu

Počinju pripreme za ljetovanje ove godine, a mnoge obitelji u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane…

5 sati prije
  • Vijesti

Isak: Ne postoji zamisao da se srpski narod proglasi genocidnim

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak, u povodu brojnih medijskih upita da komentara usvajanje rezolucije…

6 sati prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Teško ćete znati odgovore na svih 6 pitanja

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Nakon kviza općeg znanja, idemo na povijest. Čeka…

8 sati prije