Ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo, ali BiH ima alternativu

Počinju pripreme za ljetovanje ove godine, a mnoge obitelji u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane kako bi sebi priuštili ljetni odmor.

Nezaobilazna lokacija je Jadranska obala u Hrvatskoj. Godinama unazad se priča o visokim cijenama na hrvatskoj obali, što je mnoge Bosance i Hercegovce odvratilo od susjeda, te su počeli tražiti alternativu za ljetni godišnji odmor, piše Forbes.

Obitelj Marinović iz Makarske godinama izdaje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.

Nekada ih je tijekom ljeta bilo na tisuće. To su super gosti. Zarađivali smo novce. A danas, danas ih nema ni približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Talijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne.

Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj obitelji će trebati minimum 2.000 KM.

Ako je prosječna neto plaća u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH 1.338 KM, a potrošačka košarica za mjesec siječanj 2024. iznosila 2.895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna.

Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH. Da bi tročlana obitelj u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, morat će, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 EUR ili skoro 2.000 KM u srpnju mjesecu.

Ako uz to dodamo hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik obitelji koja prima prosječnu plaću u BiH.

Kao primjer: Da bi pojeli dvije pizze, Margarite, popili espresso kavu i pojeli tanjur tjestenine, olakšat će vaš novčanik za 50 eura. U pitanju su cijene u Makarskoj. Alternativa? BiH ima more, planine, rijeke… Cijene? Prihvatljive! Za isto vremensko razdoblje u srpnju mjesecu, ako se odlučite za jedini bh. grad na moru, Neum, platit će te oko 560 EUR, ili 1.110 KM, što je duplo jeftinije.

Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting ture i izletišta i planinarnje gdje možete provesti sjajan odmor sa obitelji.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Americki globalisticki tisak odreduje, da li ce Hrvat iz Herceg-Bosne moci na hrvatski Jadran?.
    I vi ga pretjerujete. Okanite se vise americke kabale, koja nam zeli samo zlo. Neka pisu kako im vlastiti ljudi moraju prezivljavati. Pisalali bi od tome godinama.

    • Hahaha issati kakav idiot. Odredjuje ti domaci bodul i ercegovacki poduzetnici koji su pokupovali Dalmaciju. Je li moguce da si toliko glup da pises da ti ''americki tisak'' odredjuje mozes li na more u HR ili ne? Odredjuje ti trzisna ekonomija i pohlepa Hrvata, inflacija, tvoja neimastina i siromastvo. E moj debilu...

  • Bill Gates nas prska s necin iz zraka da nemoremo na more mi Hrvati, zna globalisticka banda kako da nam uskrati ljetovanje.

  • Ukoliko uzmemo za primjer navedene cijene u Makarskoj, spomenuti smještaj se nalazi negdje duboko prema "brdu", gdje će za silazak na plažu, jednoj tročlanoj ili četveročlanoj obitelji, zasigurno trebati auto.
    Smještaj u apartmanima bliže moru, pri tome ne mislim prvi i drugi red, košta minimum150EUR/noć.
    Smatram da je Hrvatska davno prestala biti dobavljiva prosječnom radniku u BiH.
    Ne vidim ništa loše u tome, turizam cvjeta, Švabo ili Francuz naplati 4x više prosječan vodopad ili parkić. Statistika kaže da obaraju rekorde, očito kupaca za ove cijene ne manjka, tako ne vidim ništa loše u ovome.
    Blidinje, Neum, Čapljina, Ljubuški, još koliko/toliko prihvatljive cijene, navali narode.

  • Neum alternativa?!? Ne bih tamo otišao da mi netko plaća i da je u Neumu zadnja plaža na svijetu.

  • Hrvatsko more najlipse na svitu,miris borovine zvuk cvrcaka zrak prelijep dosta sam obisao putivanja i vidio al nase more je na broju 1

  • Kome je skupo nek ne ide.Ja sam prvi put vidio more u 15. godini jer sam teško živio ,nije se imalo i nisam bio nesretan.Danas mogu hvala Bogu gdje poželim

Zadnje dodano

  • Business
  • Vijesti

Nenadić: U FBiH vjerojatno i na disanje zraka imamo parafiskalne namete

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirali su sastanak s poslodavcima Grada…

31 minuta prije
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Obilježavanje Međunarodnog dana celijakije u Mostaru

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak, 16. svibnja obilježit će se Međunarodni dan…

57 minuta prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Ovih 9 pitanja će vam biti pravi izazov

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv! Nakon kviza o Eurosongu, idemo na kviz općeg…

2 sata prije
  • PR

Urbani vrtovi nastavljaju s prodajom stambenih jedinica

[gallery ids="686221,686220,686222,686223"] Projekt Urbani vrtovi, koji od samoga predstavljanja oduševljava javnost vrhunskim dizajnom i poželjnom…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Marca: Kroos zaslužuje Nobelovu nagradu za nogomet

Toni Kroos (34) u donekle je sličnoj poziciji kao Luka Modrić. Genijalan je, jedinstven nogometaš…

2 sata prije
  • Glazba
  • Zabava

Novi fosili će za oproštaj u Hercegovini napraviti tulum za pamćenje

Iako posljednjih godina pune sve velike dvorane u regiji, došlo je vrijeme za oproštaj, kažu…

2 sata prije