Nenadić: U FBiH vjerojatno i na disanje zraka imamo parafiskalne namete

Predstavnici Udruge poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organizirali su sastanak s poslodavcima Grada Mostara na kojem se razgovaralo o problemima i preprekama za kvalitetnije poslovanje u lokalnim zajednicama te o aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta.

Direktor Udruge poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je kako su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja imaju gospodarstvenici u svom poslovanju, te za radnu snagu, odnosno potrebu liberalizacije tržišta rada.

Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH, a s druge strane kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sustavu nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama u okruženju, naglasio je Nenadić.

Govoreći o opterećenjima na plaću, kazao je kako je trenutno situacija takva da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu.

Foto: Fena

Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo, preko 72-73 posto su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima i kada se tome dodaju i neka druga opterećenja prema javnom sektoru vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju plaća radniku, plaća državi.

Nije samo važno da tu plaću mora poslodavac isplatiti, puno važnije od toga je da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz kuverata i ostalo, istaknuo je Nenadić.

Kako je kazao, sve to vodi u jedan veći kaos, u još veći problem i jedno nesređeno stanje. Napomenuo je i kako svoje stavove preispituju na razini reprezentativnog Udruge poslodavaca.

Mi otprilike okupljamo blizu polovine svih registriranih gospodarskih društava i obrta u FBiH i smatramo da smo vrlo reprezentativni da upozorimo vlasti i da im ukažemo na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obaveza, kazao je Nenadić.

Foto: Fena

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja te da ih je ukupno 3200 na razini FBiH.

Vi više ne možete zamisliti oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje bilo da su to naknade za turističku taksu, bilo da su to vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerojatno disanje zraka i ostalo.

To europsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, tako da to u konačnici rezultira veoma limitiranim razvojem, stranim ulaganjima, investicijama i ostalo. U tom kontekstu očekujemo da se makar dio ovih ključnih opterećenja za gospodarstvo eliminira, istaknuo je Nenadić.

Kako je kazao, puno se razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja, naglasivši kako smo jedna od rijetkih zemalja u kojima studenti nemaju pravo rada te da su pokrenuli inicijativu kako bi se omogućio rad redovnih studenata.

Napomenuo je i kako o svim tim problemima već mjesecima vrlo sustavno razgovaraju s gospodarstvenicima na terenu te da će po završetku ovog kruga sastanaka o svemu tome obavijestiti vlasti.

Moramo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih ljudi i generalno stanovništva, moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja i sve su to, pored brojnih drugih, teme o kojima ćemo razgovarati. Po završetku ovog kruga obilaska terena o svemu tome ćemo obavijestiti vlasti i nadamo se jednoj unaprijeđenoj suradnji kako bismo makar dio ovih problema zajednički rješavali, poručio je.

(Fena)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Marin Vukoja izabran za suca Ustavnog suda BiH

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru točke „izbori i imenovanja“ Marin Vukoja…

15 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Navijači Osijeka iskazali podršku sportskom direktoru

Više stotina navijača NK Osijeka održali su u utorak navečer kod stadiona Opus Arena skup…

9 sati prije
  • Vijesti

Vlada RS-a iznenada povukla kontroverzni zakon

Vlada RS povukla je iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada…

10 sati prije
  • Banner
  • Glazba
  • Zabava

Poslušajte novu pjesmu Kristijana Penavića i Joze Mikulića

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili su u utorak pjesmu pod nazivom…

10 sati prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

U sudaru kod Žepča ozlijeđene dvije osobe iz Širokog Brijega

U prometnoj nezgodi koja se oko 16:15 sati dogodila na magistralnom putu M-17, u mjestu…

10 sati prije
  • Vijesti

Studenti u Hrvatskoj će zarađivati minimalno 15 KM po satu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u nedavnom predstavljanju Programa nove Vlade za razdoblje od 2024.…

11 sati prije