Pretvorimo Borak u ugodni prirodni kutak

Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici i Inicijativa za Široki Brijeg uz novčanu potporu Vlade Republike Hrvatske od sutra u 10 sati kreću u provedbu ideje o izgradnji pješačko – biciklističke staze uz rijeku Lišticu prema Borku, sve do izvora kod Lončarevih mlinica.

Cilj akcije je raščistiti teren uz rijeku Lišticu od drače i korova, ukloniti porušena stabala i razni otpada. U drugoj fazi projekta realizacije projekta uslijedit će ravnanje staze i nasipanje šljunkom. Nositelji akcije su članovi Korektiva, Inicijative za Široki Brijeg, EKO –ZH te studenti Akademije likovnih umjetnosti.

Želja nam je i pozivamo da se pridruže građani, članovi eko – udruga, ribolovci i ostali koji vole rijeku Lišticu i prirodu uz nju. Nadamo se također odzivu učenika osnovnih škola i srednjoškolaca. Dio alata imamo, ali bi bilo poželjno da oni koji nam se pridruže ponesu i svoje alatke – pijuke, vile, škare, kosore, sjekire, lopate i drugo. Nakon uređenja staze, uz šetalište namjeravamo postaviti klupe za šetače i prolaznike, te kante za otpatke.

Nakon svega planiramo na kritična mjesta dovesti i osvjetljenje. Ideja je i da animiramo lokalne vlasti i gospodarstvenike, kako bi sve to osmislili i nabavili dodatna sredstva, bilo u novcu ili građevnom materijalu (pijesak, cementi, željezo itd). Klupe koje ćemo postaviti kreirali su nakon natječaja studenti Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Njih petnaestak dostavilo je svoja rješenja, a pobijedilo je rješenje studenta kiparstva iz Kreševa Martina Iličevića.

Naš cilj je i promjena ekološke svijesti i navika građana. Od ovoga što činimo svi ćemo imati koristi, stoji u priopćenju Udruge Korektiv. Stoga, sutra vas očekujemo u Borku – parku prirode!

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

EU šalje milijarde eura zemljama Zapadnog Balkana

EU će izdvojiti dvije milijarde eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova za zapadni…

27 minuta prije
  • Vijesti

Nikšić u Neumu: U svemu vidimo podjele i osobne interese

U okviru otvaranja Energetskog summita u Neumu, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić rekao je kako…

56 minuta prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Prometna nesreća na cesti Mostar – Čitluk

U srijedu oko 13:30 sati došlo je do prometne nesreće na cesti Mostar - Čitluk…

1 sat prije
  • Banner
  • Vijesti

Dva proizvoda iz Pepca povlače se s tržišta BiH

S tržišta BiH povučena je ženska torbica čiji uvoznik je tvrtka "Pepco", jer sadrži ftalate…

2 sata prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

U policijskoj akciji uhićeno 14 osoba, zaplijenjen veći iznos novca

[gallery ids="682005,682006,682004,682007"] Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizirali su aktivnosti po operativnoj akciji…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Hercegovina napada vrh bh. futsala

Malonogometaši Hercegovine u srijedu, 24. travnja u 20:30 sati na Pecari protiv MNK Sloga igraju…

2 sata prije