Poslušajte propovijed fra Valentina Vukoje o kojoj svi pričaju

Širokobriješki franjevac fra Valentin Vukoja održao je u nedjelju na svetim misama u Širokom Brijegu i Humcu propovijed o kojoj će se dugo pričati.

Snimka njegove snažne i oštre propovijedi oduševila je mnoge, a objavljena je na YouTubeu. Župni vikar u Župi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu dotaknuo se tri teme: evanđelja po Mateju, molitve za žive i molitve za mrtve.

Čuvajmo svoj narod. Nemoj ljubiti novac. Vi koji možete, vi koji imate, evanđelje vam dira u pare, ne ja. Učinite sve… Pogledajte samo – četveročlana obitelj: otac, majka i dvoje djece da pojedu za ručak po sedvič od 3 KM je li to 12 KM? Večeru isto toliko, je li to 24 marke puta 30 dana, samo da po dva sendviča dnevno pojedu je li to 720 KM? Gdje je doručak, gdje je škola, gdje je sprovod, vjenčanje, drva, struja, telefon i da ne brojim… Borite se za svoj narod. Imaš dva puta: da siđeš u prošlost ili da odeš u povijest. I što imam iza tebe reći? Nije se dugo patio; to je sve najljepše što mogu reći o tebi kad umreš. A mogao si spasiti svoj narod. 

Šta će ti tri stana u Makarskoj, šta će ti kuće po Zagrebu?! Naš narod ovdje treba spašavati i mi se bojimo to reći. Evanđelje koje ne dira u tvoje novce nema veze s tobom iako se ovdje pričešćuješ. Mi smo dužni spasiti svoj puk, svi koji možemo. Vidi koliki ti je prihod, koliki je rashod, koliko treba staviti za unaprijeđenje naših firmi, za proširenje radnih mjesta. Stavi koliko treba meni osobno za život i onda raspodijeli radniku svakome njegovo, da se mi veselimo i da imamo zdravu i veselu starost. Preuzeto s portala Jabuka.tv

E, ovo ti je u Mateju, sve drugo su priče koje ja ne podnosim. E, zato braćo jer vas ljubim. Ima li većeg dara od onog kada se netko među nama tobom ponosi… ”da mi nije bilo njega”!, kazao je, između ostalog, popularni fra Vale koji je na kraju svoje homilije nagrađen aplauzom okupljenih vjernika.

Fra Valentin Vukoja rođen je 1969. godine u Ljubotićima u župi Kočerin kod Širokoga Brijega. Za svećenika je zaređen 21. travnja 1996. u New Yorku, gdje je proveo dvije godine s iseljenicima. Doživotne zavjete dao je 17. rujna 1994. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Bravo treba netko reci ovim nasim nadobudnim poduzetnicima, i takozvanim katolicima i 'rvatinama sa Sirokog Briga, dok pojedini pratri sute i grabe, i gledaju svoj interes, te takvima daju odrijesenje, da ovi misle da su sigurni kod Boga u prvim redovima, e pa niste. Pamet u glavu, pomozi bliznjemu svome, koliko god mozes..Neces ih ponijeti sa sobom u grob, trebamo se vratiti u neka stara, bolja vremena, dok smo mi hercegovci, postovali jedni druge, i pomagali jedni drugima, iz kojeg god sloja drustva da smo dolazili..

    • Moj Valentine smanji malo kritiziranje tajkuna da te oni ne bi poslali u divljinu Afrike i zamjenili sa nekim novim poslusnim "Bimbom".

      • Imas pravo Valentine. No, jedno si smetnuo s uma, od nekad čvrstih i pouzdanih Hercegovaca nadođoše nam beskičmenjaci kojima je veliki događaj biti u društvu kakvog tzv face koji je bliže vragu nego Bogu. I sta ces s takvim pukom koji samo dobro meso dođe našim gazdama i političarima. Takvi će prije napasti tamo nekog tko se pobunio nego težiti pravdi i pravici. E to nam je moj Valentine stvarnost a Tebi svaka čast sto si istinu rekao i poruku poslao

    • Također i FRATRI ostali moraju pogledati ovu propovjed. Jer su i njima drage pare, drage su im gazde i "poduzetnici" jer imaju, para i utjecaja.

    • Ovakvih fratara nam fali,koji nisu uz politiku prljavu!!!Malo ih je ali ih ima.Provincijale ne diraj nam Valentina jer narod će skočiti na noge,Sretena si skloniji jer si političar,govorim o predhodnom,...

  • "Stavi koliko treba meni osobno za život i onda raspodijeli radniku svakome njegovo, da se mi veselimo i da imamo zdravu i veselu starost."

    koliko je to koliko treba njemu osobno ... lijepo cuti, moj Vale, no u praksi neprovedivo

    • Sto je najgore imali bi i dalje za osobnog luksuza da pošteno dijele.
      Place radnicima su samo jedna stavka. Objavljuju se svaki put financijski izvjestaji, vide se prihodi i dobit pa sracunaj kolika bi bila mnogima kad bi place bile vece, da vise zaposljavaju a ne izrabljuju ove sto imaju i da se mirovina zarađuje. Ne brani vjera ni Crkva nikome bogatstvo ali ako se ono dijeli prvo place pa onda i filantropija. To je normalno na Zapadu tj. tamo gdje je pravi kapitalizam, a ne ovaj postkomunisticki, postjugoslavenski, neofeudalizam. Evo kada si cuo da je u nas netko nesto ucinio za grad Siroki, Grude, Mostar ili ijedan nas, da je izgradio neku skolu, dom zdravlja, i donirao je, dvoranu, knjiznicu. Jesu kad je bila krenula korona radi samopromocije i veceg pritiska, tako bude u krizi ali u svakodnevnici ne. Budale skrse milijune kao na Visokoj Glavici u nista radije nego da ostave nesto iza sebe da ih se pamti.
      Kladim se da ce kad tad djeca prodati te firme strancima i otici zivjeti u Zagreb ,Split ili igdje drugo, mi smo prevelika selendra za taku gospodu, ipak je to sve prekulturno i preobrazovano za nas, obicni puk.

    • Još im ne dotekne od legalnog posla za sve gluposti, stanove, kuće, vile, jahte, limuzine pa nam truju mladež raznim opijatima

    • Je, svaka mu čast, Bog mu dao zdravlje! Slušala sam ga prošle godine na jednoj proslavi i zapamtila svaku riječ. Svaka mu je na mjestu!
      Voljela bih, ako čita ovo, ili da mu netko prenese, da u svoje propovijedi ubuduće ubaci nekoliko riječi o generalnoj mržnji prema narodima drugih vjera! Naime, primjećujem kod dosta mladih, konkretno iz Šorokog, mržnju prema narodima drugih vjera, osobito prema Muslimanima. Nije to u redu, mrziti nekoga bez ikakvog valjanog razloga, a pri tome nositi lančić sa Križem oko vrata. Očito su to iz kuće ponijeli, jer ovi koje sam ja slušala, se nisu bili ni rodili kada je ovdje bio rat.
      Treba apelirati na roditelje da ne potiču mržnju i nacionalnu netrepeljivost među mladima. Treba voljeti i čuvati svoje, ali poštovati i tuđe. Ne možeš se pričešćivati i u isto vrijeme govoriti da bi sve Muslimane podavio da možeš!

  • Reka je on i puno važnijih stvari a portal ko portal samo oko para. Svi vidimo šta ne drugom reka a niko šta je meni reka.

    • Za Ich - od svih stotinjak komentara koje pročitah, tvoj kratak, ali jasan pogađa u sridu. Svima nam je teško vaditi brvno iz svog oka, a u tuđem ga vidimo na kilometar daleko.

  • Svaka čast Vale kamo srece da ima jos takvi fratara da istinu javno reknu ovim ratnim profiterima takozvanim. Gazdam sto izrabljuju radnike a kupuju hotele vile po Rvackoj otimakuci od radnika .nazalost vecina fratara je uz i
    Za tajkune i politicare ,umjesto da
    Kazu istinu , fra Kiša su s Briga pocerali nije tio uzimat 33 mise svaka mu cast .Narod nam iseli jer nemore trpit nepravdu nepismene bagre koja ga tlaci
    .

    • Ja sam zamolila svoju djecu da me ni slučajno nebi ostavili bez 33 svete Mise .Nedaj mi Bože bez njih otići .Bogu hvala na Njima....Bvb

      • Za Anu

        Ne mozes novcima kupiti sv.MISU
        Misa je sveta. Rekao mi davno pok.fra Zdenko u uredu Crkve.
        Te 33 se nigdje ne uzimaju , osim ovdje.Zasto ?? Sta netko misli da narod ima viska para kad nekoga ukopa u grob...gdje su mu troskovi ostali ..to se nitko ne pita.
        Osim , jesi li skupio mise ?!
        Uzassss
        Zato su Kiša potjerali istina je jer nije ni za blagoslov kuca htio uzimati.

        • Zasto.se svi bune za 33 mise koje kostaju 660 km A niko se ne buni poslije sprovoda u restoran na janjetinu i ostalo sve koje za naj uzu.rodbinu Kosta 1500 km.Boze sacuvaj

Zadnje dodano

  • Vijesti

Nacionalne manjine traže četvrtog člana Predsjedništva

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom…

14 minuta prije
  • PR

Novotel neodoljive pogodnosti za prepaid korisnike!

Želimo podijeliti uzbudljive vijesti! Novotel mobilna mreža donosi nevjerojatne pogodnosti za sve one koji prenesu…

24 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Toni Kroos se oprašta od nogometa

Njemački nogometaš Toni Kroos iznenada je odlučio prekinuti karijeru u 35. godini. Sjajni njemački veznjak…

44 minute prije
  • PR

Meridian Expanse Turnir: Uskoči u igu za 10.000 KM keš poklona

Svibanj je tvoj mjesec, jer dok istražuješ Expanse slotove na Meridian online kasinu, ujedno se…

1 sat prije
  • Vijesti

Drama na letu iz Londona: Jedna osoba mrtva, više ozlijeđenih

Jedna je osoba poginula, a više je osoba ozlijeđeno na letu iz Londona u Singapur…

1 sat prije
  • Rukomet
  • Sport

Ivan Čupić završava karijeru

Jedan od najvećih hrvatskih rukometaša svih vremena Ivan Čupić odlazi u mirovinu na kraju ove…

2 sata prije