Nacionalne manjine traže četvrtog člana Predsjedništva

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organiziralo je u Sarajevu Prvu konferenciju nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Vijeća Mujo Fafulić rekao je na press konferenciji da je veliki značaj prisustva nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kao integralnog dijela društvene zajednice.

U ovim teškim ekonomskim i političkim vremenima, nacionalne manjine se bore za ravnopravnost i jednakost. Iako svi mi, kao građani BiH, imamo pravo nazivati se građanima, nemamo jednaka prava u demokratskoj državi, rekao je Fafulić, prenosi Klix.ba.

On je također naglasio da današnja konferencija predstavlja priliku za nacionalne manjine da izraze svoje želje i potrebe u Bosni i Hercegovini, te da grade ambijent jednakih prava i mogućnosti.

Iako nismo priznati kao konstitutivni narodi, želimo ravnopravnost. Želimo participirati u svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Želimo, a bit će prilike da visoki predstavnik Christian Schmidt izmjeni izborni zakon da nacionalne manjine imaju četvrtog člana predsjedništva koji će se zvati predstavnik nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Fafulić.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Ageler kaže da je Bosna i Hercegovina napravila krupne korake u donošenju sveobuhvatnih zakona o zaštiti ljudskih prava, u cilju zaštite nacionalnih manjina, ali je potrebno pratiti efikasnu primjenu tih zakona.

Uz to moramo spomenuti, još neprovedenu, Odluku Europskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da je Ustav BiH doveo do diskriminacije nacionalnih manjina jer osobama koje nisu iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba nije dozvoljeno vršenje određenih funkcija u vlasti. Misija OSCE-a u BiH i dalje se snažno zalaže za provedbu te odluke, podvukao je.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Tomić se svađao s djevojkom pa predao meč

Australski tenisač bh. korijena Bernard Tomić (31) ponovno je dospio u središte svjetske teniske javnosti…

14 minuta prije
  • Vijesti

Izaslanici odbili izmjene poslovnika, Dom naroda BiH i dalje u blokadi

[gallery ids="690340,690341,690344,690342,690343"] Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završena je na način da je prihvaćen…

26 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Prvi potezi Kalinića: Otpisao je ova tri igrača

Nakon što su na koncu lipnja završili njihovi ugovori s Hajdukom, Poljud napuštaju: Dino Mikanović,…

36 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Senzacija za posjetitelje konjičkog natjecanja u Grudama

Za sve one koji još uvijek ne znaju kako provesti vikend i gdje otići, toplo…

37 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Kviz: 7/7 će ostvariti samo pravi sportski znalci

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Ovaj put se od vas traži znanje iz…

43 minute prije
  • Ostalo
  • Sport

Čitlučanka ispunila normu za juniorsko atletsko SP

Članica Atletskog kluba Brotnjo Anna Ćurković osvojila je naslov prvakinje u disciplini skok u dalj…

51 minuta prije