Opća skupština UN-a glasa o rezoluciji o Srebrenici

Opća skupština UN-a u četvrtak poslijepodne u New Yorku trebala bi glasovati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dokument, čiji su predlagatelji Njemačka i Ruanda, određuje 11. srpanj kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., osuđuje poricanje genocida kao povijesnog događaja, te veličanje onih koje su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici.

Ističe i da je kaznena odgovornost za zločin genocida individualna i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Unatoč tome što dokument ne spominje krivnju nijednog naroda, Srbija i entitet Republika Srpska uz potporu Rusije u New Yorku žestoko lobiraju protiv izglasavanja ovog dokumenta.

Hrvatska je jedan od kosponzora rezolucije o Srebrenici.

Mi smo jedan od 40-ak kosponzora rezolucije, moguće je da taj broj i naraste do trenutka glasovanja. Mi zapravo tu nemamo nikakvih dilema, ako je Međunarodni sud pravde kao jedan od šest glavnih organa UN-a nadležan za odlučivanje o državnoj odgovornosti za genocid – proglasio genocid u Srebrenici – tu je stavljena točka u smislu pravne kvalifikacije, rekao je Ivan Šimonović, hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Koliko god ima potpore za rezoluciju, s druge strane snažan je otpor Srbije, Rusije i drugih diplomatskih saveznika srpske strane.

To je isključivo političke naravi. Ništa se pravno neće promijeniti usvajanjem rezolucije osim što će se uspostaviti dan kada se komemoriraju žrtve Srebrenice i što će se obvezati UN da kroz svoja tijela doprinese obilježavanju. Točka, to je sve, kazao je Šimonović.

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid, javlja Hina.

Za to je do sada na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu , što bi značilo kraj BiH.

On prijeti da će se Republika Srpska, u kojoj se nalazi Srebrenica, odvojiti od BiH ako rezolucija bude usvojena.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasovanja otišao u New York gdje nastavlja lobirati protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa.

Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija, rekao je prošli tjedan Vučić.

(www.jabuka.tv | Foto: UN)

Komentari:

  • I sto sada gradani , narod Srebrenice bosnjaci, srbi imaju od ovoga. Podignute tenzije, skupljanje politickih pojena sa obe strane, narušeni međuljudski odnosi, povjerenje itd. Opet ce profitirati politicari i politicke partije koje vec grade predizbornu kampanju na ovome. A stranci nas jos zele zadrzati u devedesetim jer ako im trebao nered poželjno smo im opet topovsko meso. Da je bilo volje i tada mogao se spriječiti i rat i genocid… Evo imamo Ukrajinu i Palestinu i sto tu rade velike sile. Potpiruju vatru svatko na svojoj odabranog strani. Strada sirotinja i nedužni narod tko o kod nas od 1991-1995 god. Nisu politicari i ratni profiteri ginuli…

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Načelnik Čitluka ugostio prvaka Europe u karateu

Načelnik Općine Čitluk Marin Radišić danas je, u dvorani za sastanke, ugostio Ivana Martinca, seniorskog…

4 minute prije
  • Life
  • Moda i ljepota

dmBiH i Bonjour.ba predstavili petu FEEL GOOD majicu

[gallery ids="691122,691115,691116,691117,691118,691119,691120,691121,691114"] Kompanija dmBiH u suradnji s vodećim lifestyle portalom Bonjour.ba prije pet godina pokrenula…

42 minute prije
  • PR

Sretna Osmica u trgovini Mališić Home&Decor Široki Brijeg

Cijenjeni kupci, i ove subote, 8. lipnja ne propustite prigodu za odličan shopping uz akcijske…

2 sata prije
  • Vijesti

Posušje: Radovi na kolektoru u tijeku, na snazi posebna regulacija prometa

[gallery ids="691102,691105,691101,691103,691104,691106"] U Posušju je s gradnjom krenula novih 266 metara kolektora u Zagrebačkoj ulici.…

2 sata prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Da vidimo možete li ovo riješiti bez greške

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Ovaj put se od vas traži znanje iz…

2 sata prije
  • Film & TV
  • Zabava

Vikend uz TV: Zanimljiv filmski program ovog vikenda

Pred nama je još jedan vikend, a mnogi od vas zasigurno vole odmoriti uz dobar…

2 sata prije