Ne bacajte “otpad” ovog voća i povrća, on je bolji od samog ploda

Kora, listovi, peteljke… S većine voća i povrća sve skinete i lijepo bacite jer ne znate da je neki “otpad” nutritivno bolji od samog ploda. Ne, naravno, od svega, ali s većine voća koje jedete jest, a ako koru gulite kako biste skinuli štetne tvari, znajte kako činite veliku grešku.

Jabuke, kruške, pa čak i lubenica bit će nutritivno puno jače ako koru samo jako dobro operete u toploj vodi, piše Index.hr.

Za jabuke, kruške i slično voće vjerojatno već znate da ih je najbolje jesti s korom bogatom vitaminima, a donosimo vam i popis voća i povrća za koje sigurno niste znali da ih je najbolje jesti cijele.

Iznenadite se i sami:

Lubenica

Malo tko zna da kora od lubenice krije obitelj vitamina B i C, a da je baš ne morate žvakati jednostavno je dobro operite, nasjeckajte, ubacite u blender i smiksajte te dodajte malo soka limuna i naranče za savršen, osvježavajući napitak bez puno prirodnog šećera.

Kora od naranče

Gorki, bijeli sloj narančine kore nevjerojatno je dobar za zdravlje. Bogat je fitonutrijentima koji savršeno snižavaju razinu kolesterola, snižavaju krvni tlak i ublažavaju upale. Vanjski dio kore, ako je dobro opran, možete koristiti u kolačima i za aromatiziranje deserta jer je jako ukusan i nutritivno bogat.

Listovi mrkve

Odsad, pa nadalje, kupujte svježu mrkvu s listovima jer je lišće bogatije vitaminom A od samog ploda, a možete ga jednostavno koristiti u salatama.

Brokula

Debele peteljke brokule jednako su hranjive kao njezini cvjetovi pa je odsad koristite u cijelosti. Bogate su beta karotenom, antioksidansima i folatima i pritom su jako ukusne.

Vanjski listovi kupusa

Možda baš nisu za jelo, onako oštećeni i pomalo prljavog izgleda, no takvi su savršeni za liječenje upala i otoka ako ih imate na tijelu. Listove dobro istucite da malo puste sok, ostavite ih u hladnjaku te stavite na otečeno područje tijekom noći. Ujutro ćete se zapanjiti rezultatom.

Krastavci

To je barem lako, samo ga operite i uštedjet ćete puno vitamina K koji biste možda bacili u smeće. Uostalom, kora krastavca ima jednu divnu notu okusa i dodatne žilavosti, a njezinu unutarnju stranu možete koristiti i za “umivanje” kože lica. Jednostavno je, samo utrljajte i osvježite lice.

Jagode

Ako imate probavne smetnje u doba jagoda, peteljke će vas doslovno spasiti. Jako dobro smiruju želudac, pune su vitamina i minerala i više se nikada nećete zamarati čišćenjem prije nego što navalite na to slatko voće.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

3 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

4 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

4 sata prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

4 sata prije