Mistično planinsko jezero: Čuva mračnu legendu, nitko mu se ne smije približiti

Nastalo vulkanskom erupcijom prije 2000 godina, jezero Mashu u Japanu smatra se jednim od najbistrijih jezera na svijetu. Nalazi se u sklopu nacionalnog parka Akan Mashu, na otoku Hokaido u sjevernom Japanu, a prastanovnici Japana Ainui smatrali su ga svetim, piše BBC.

Budući da ga skriva gusta magla i nalazi se u krateru dubokom 200 metara, čije se litice strmoglavo spuštaju u vode jezera, pristup obalama jezera je iz sigurnosnih razloga japansko ministarstvo za okoliš strogo zabranilo. Otežan pristup jezeru samo pridonosi njegovoj tajanstvenosti, ali i čuva čistoću njegovih voda.

Na jeziku Ainua jezero Mashu nazivaju Kamuito – jezero bogova, a lokalci prenose legendu o duhu žene koji obitava u njegovim dubinama. Legenda također govori da će svakog posjetitelja koji vidi površinu jezera, obično skrivenu u magli, zadesiti nesreća. Kako tvrde, muškarci neće imati uspjeha u poslu, a žene do poznih godina neće moći postati majke.

Jezero, duboko 212 metara, sto dana u godini je skriveno maglom, a jedno je od najdubljih jezera u Japanu. Također je jedno od najbistrijih jezera na svijetu te se kroz njegove vode vidi u dubinu od 20 do 30 metara.

Na jezeru nije moguće plivati, ploviti čamcem ni ribariti, no postoje vidikovci koji posjetiteljima omogućuju da sa sigurne udaljenosti pogledaju mistično jezero.

(www.jabuka.tv) 

Zadnje dodano

  • Tehnologija

I Europska unija će zabraniti TikTok?

U nedavnoj raspravi u Maastrichtu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala je da…

10 minuta prije
  • Vijesti

Plenković prozvao Milanovića: Sakrio se kao mali miš

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković prozvao je u utorak predsjednika Republike Zorana Milanovića da…

31 minuta prije
  • Košarka
  • Sport

Završena sezona za Bojana Bogdanovića

Hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović bit će tijekom ovog tjedna podvrgnut operaciji na lijevom gležnju te…

51 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Hrvatska glazba Mostar priredila jazz koncert na otvorenom

[gallery ids="683252,683247,683248,683249,683254,683250,683253,683251"] Uoči Svjetskog dana jazza Hrvatska glazba Mostar u utorak je na platou ispred…

58 minuta prije
  • Vijesti

Radio Posušje i OŠ fra Petra Bakule dobivaju rampu i dizalo

[gallery ids="683238,683240,683241,683239"] Potpisivanjem ugovora o izvođenju radova na ugradnji rampe (kose stubišne platforme) na objektu…

2 sata prije
  • Vijesti

Tri bh. javna poštanska operatera planiraju uskladiti cijene usluga

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske održali…

2 sata prije