Milanović: EU i SAD imaju neprijateljski odnos prema Hrvatima u BiH

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski”.

Prozvao je premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se nije htio zamjeriti Europskoj komisiji.

Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega itko u Bruxellesu razbija glavu, rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

Dodao je da su upravo zato Plenković i “njegovi sluge” imali lak zadatak da to riješe, ali se hrvatski premijer “nije htio zamjeriti” predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen za koju je rekao da “iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel” koje se bivša njemaka kancelarka “htjela otarasiti”.

Smije li to netko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći?, rekao je je Milanović.

Na upit novinara komentirao je hoće li istraga Ureda europskog javnog tužitelja o prepiski predsjednice Komisije i šefa Pfizera naštetiti HDZ-u na parlamentarnim izborima, a EPP-u na europskim izborima.

Što to znači Europska pučka stranka? Što su oni? Oni su za puk, a što su drugi za istrebljenje puka? Svi su za puk. To je kad nemaš nikakav koncept, daješ si ime stranka dobrog vremena, stranka da bi bilo dobro, pučka stranka – to ne znači ništa, rekao je Milanović.

To je europska birokratska stranka, stranka koja okuplja eurokrate kojima ovaj model funkcioniranja naprosto odgovara jer on je dizajniran ne u Hrvatskoj, ne u Varšavi ili Budimpešti, nego u nekim drugim centrima moći, dodao je.

Hrvatska nema utjecaj na odluke u NATO-u

Govoreći u povodu 15. obljetnice ulaska u NATO-u, predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske kaže da Hrvatska treba biti lojalan partner, ali da nema utjecaja na najvažnije odluke u toj organizaciji.

Ključne odluke se donose isključivo u Washingtonu, čak ne u Parizu. S odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata dnevno ja imam problem. Te odluke mene ne obvezuju, ni kao vrhovnog zapovjednika, a ni sutra kao predsjednika hrvatske vlade, rekao je Milanović.

Odluke koje su pitanje života i smrti, koje su dalekosežne po svojoj težini i značaju opasnosti, donose se bez ikakvog sudjelovanja ne samo Hrvatske, nego i Slovenije, Mađarske pa i Poljske. Toga treba biti svjestan. Zato kad kažem da smo lojalni, to je kao da ti dajem srce i o tome treba razmisliti, istaknuo je Milanović.

Smatra da je “puno glupih i ludih odluka prethodilo ovome što se događa u Ukrajini”, kao i da je NATO “u jednom trenutku prestao uopće shvaćati čemu služi”.

To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti ni, kak se veli, zavaljati nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi, svojim problemima, svom naoružanju, rekao je predsjednik.

(Hina | Foto: Nel Pavletić/Pixsell)

Komentari:

  • Ovu istinu Plenković nikad ne bi rekao.
    Čestitamo na ovoj izjavi predsjedniče i nedaj nikom pardona u budućnosti.
    Ne trebaju nam ni pod kakvu cijenu tutori sa strane.

    • Plenković je puno veći mućak, lopov, komunjara, udbaški seronja, izdajica i još svašta što narodjoš nije shvatio.Možda shvati kadbude kasno.

    • Pa nema nikakve koristi, ali lijepo je da to kaze otvoreno. To apsolutno nikad ov anemicne podguzne muhe ne bi cuo, taj protiv svojih nalogadavaca ne smije ni rijeci reci, stetili to Hrvatima ili ne stetilo, zato treba pozdraviti izjavu predsjednika.

  • Gluposti,,sta imamo mi od ovog sto presjednik priča,,,samo nam još gore može bit,bolje šutit !
    Tribalo se davno sekirat za Hrvate BiH,..

    • Glupost je šutit.Neko ne bi rekao.
      Svakako treba reći onako kako je pa imao korist ili ne od toga.

    • Kako misliš da je protiv njih raspisao datum izbora pa datum je za sve isti,mora da si Hdz-ov uhljeb pa ti smeta

      • Ne, sigurno ne, ali mislim da si ti zivio od komunistickog rezima i po njemu politicki odgojen!

    • Medo jedan ovo je parlamentarni sustav tako da su predsjedničke ovlasti znatno reducirane tako da nema potrebe često obilaziti inozemstvo,kad si čuo da je njemački predsjednik negdje išao.

      • Ovo je javno glasilo i molim te budi pristojan ,a ako ne znaš što to znači ima jedna knjiga na kojoj piše bonton. Uzmi sinko i čitaj , kad dođeš do kraja ponovi gradivo izpočetka. Svako dobro ti želim.

  • Slučajna izjava predsjednika slučajne države,zatitrao malo nama u BiH a mi svršavamo iste sekunde,crveni predsjednik,vuk u janjećoj koži ..

  • Šuti primitivni šmrkavac sramotiš ulogu predsjednika države spustio si se na nivo uličara a braniš nas tako sto podržavaš Komsica raspisuje izbore radnim danom da nemozemo glasovati , ovo samo glupi i licemjerni nevide .

      • Napisati HDZovsko smeče može napisati netko tko nije želio Hrvatsku državu. Puno kasnije je HDZ postao utočište bivših članova partije, tu su bili najsigurniji od progona. Nikad nikad HDZ-u oprostiti neću što je objeručke prihvatijo te izrode Hrvatskog naroda u svoje redove. Hipo(kro)atei.

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Trener Juventusa kažnjen zbog nesportskog ponašanja

Trener talijanskog nogometnog velikana Juventusa Massimiliano Allegri suspendiran je na dvije utakmice zbog nesportskog ponašanja…

11 minuta prije
  • Vijesti

Čak 16.000 KM za nove jarbole ispred zgrade Vlade FBiH

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH objavila je ovih dana obavijest o nabavci.…

24 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Mladi reprezentativac BiH izašao iz igre nakon što su mu zabranili da puca penal

Mladi nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Aleksej Golijanin (21) napravio je nesvakidašnji potez nakon što…

58 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Znate li što je Marija Šerifović dobila od Srbije nakon pobjede na Eurosongu?

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak je odlučio da će Baby Lasagnu…

1 sat prije
  • Rukomet
  • Sport

Hrvatski trener žestoko iskritizirao izbornika Sigurdssona

Dagur Sigurdsson našao se na udaru kritika nakon slabijeg nastupa hrvatske rukometne reprezentacije na Gjensidige…

2 sata prije
  • Vijesti

HDZ i DP potpisali koalicijski sporazum

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog…

2 sata prije