Mikulić na FTV-u o pokušajima stvaranja bh. nacije

Politolog iz Širokog Brijega, Martin Mikulić, gostovao je u emisiji FTV-a “Odgovorite ljudima” u kojoj je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona i političkoj situaciji u BiH.

U emisiji su, zajedno s Mikulićem, gostovali i Jakob Finci, Azra Zornić i Vehid Šehić.

Mikulić se nakon gostovanja u emisiji oglasio na Facebooku, te istaknuo da je na FTV-u nastojao “demistificirati narativ većinske hegemonije”.

Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice u BiH, otvorim temu (ne)zastupljenosti nacionalnih manjina u Klubu Ostalih u federalnom Domu naroda.

Naime, (pro)bošnjačke stranke punih 20 godina u taj Klub instaliraju vlastite Potemkinove predstavnike, zbog čega nijednom (!) nije bio izabran, primjerice, predstavnik židovske zajednice. Nažalost, od Fincija sinoć nismo čuli ništa po tom pitanju, uostalom kao i prethodnih 20 godina, napisao je Mikulić.

Mikulić se osvrnuo i na diskusiju s Azrom Zornić o njezinoj apelaciji pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Pored niza bizarnih konstrukcija, osobito mi je bilo nevjerojatno čuti kako sama Zornić negira sadržaj vlastite apelacije budući da je izričito tvrdila kako su u BiH svi po nacionalnosti “Bosanci i Hercegovci”, kako se i sama izjašnjava. Međutim, Zornić komičnim pretvaranjem regionalnih odrednica u nacionalne direktno negira pravorijek ESLJP-a prema kojemu suci jasno konstatiraju kako se Zornić nacionalno ne izjašnjava.

Nije li žalosno da i 120+ godina nakon Benjamina Kallaya u Bosni i Hercegovini i dalje postoje istaknute figure koje grubo negiraju već oformljene nacionalne identitete te ih nevješto pokušavaju transformirati u neku fantomsku bh. naciju? BiH nije nacionalna država, nego je država triju konstitutivnih naroda, istaknuo je Martin Mikulić.

Vrhunac nepriznavanja temeljnih činjenica je bila tvrdnja Azre Zornić kako “Hrvati žive u Hrvatskoj” i kako je nečije izjašnjavanje Hrvatom u BiH “čin političke agresije Zagreba prema Bosni i Hercegovini”.

Kasnije su se Zornić i Finci, zajedno s voditeljicom FTV-a, složili kako “legitimno predstavljanje uopće ne postoji”, što je notorna neistina. Osim toga što je legitimno predstavljanje imanentno svakoj istinskoj demokraciji, podsjetio sam na odluku Ustavnog suda BiH u kojoj se čak 13 puta spominje “legitimno predstavljanje” i to kao “opće načelo demokracije”.

Mikulić je naglasio kako je zbog odbacivanja načela legitimnog predstavljanja propao čitav Neumski proces u vezi izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Točnije, političke stranke sa sjedištem u Sarajevu ni tada, a ni danas nisu spremne prihvatiti to opće načelo demokracije kako bi se postigla ograničena Ustavna i izborna reforma, što BiH drži u stanju zamrznutog konflikta i perpetuirane političke krize, zaključio je u objavi Mikulić.

(www.jabuka.tv | Foto: Screenshot)

Komentari:

  • Neka se veliki vođa izbori za naša prava, previše dobro je plaćen da se nebi izborio za naša prava.

  • Sta ocekivat od tkz bošnjaka.Svojom mrznjom prema ostalima i nnegiranjem drugih i drže hdz i Čovića na vlasti.Cuj baba puna mržnje nekome da određuje nacionalnost a jednom ipo nogom u grobu stara vještica.

  • Pa zna li se što su ove poturice-muslimani,znaju li oni sami ili će im opet staviti na bildboard objašnjenje🤣😂🤣😂🤣😂

  • Uz pomoc MZ i domacih izdajnika okupljenih u HNS koji su tu radi sebe i svojih pozicija hrvatima u BiH slijedi jedan od naj težih perioda od 1995 god. Predzadnjim nametanjem odluka visokog prestavnika Schmidta je bosnjacima stvoren preduvjet da na idućim izborima nama hrvatima preotmu i Dom naroda. Sa ovim zadnjim izmjenama je osigurano da nema punjenja glasova iza 19.00 h kao sto su do sada radile vodeće partije u sva tri naroda. Hrvati su naj malobrojniji i sada im slijedi veliki potop, poraz na ovim predstojećim izborima. Clana presjednistva i dalje ce sa puno manje glasova bosnjaci to moci postići a Dom naroda ce nam preuzeti smišljenom politikom vodećih bosnjackih partija i oporbe. Posto su brojčano nadmoćniji to ce im biti lak plijen. Zivi bili pa vidjeli. MZ i visoki prestavnik svjesno rade na nestanku katolika, hrvata u BiH. Nasi prestavnici u vlasti su zaokupiran pljačkom i podjelom funkcija tako da njima ovo nece tesko pasti. Svi imaju odstupnicu i veliku imovinu u RH.

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Ovih 9 pitanja će vam biti pravi izazov

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv! Nakon kviza o Eurosongu, idemo na kviz općeg…

7 minuta prije
  • PR

Urbani vrtovi nastavljaju s prodajom stambenih jedinica

[gallery ids="686221,686220,686222,686223"] Projekt Urbani vrtovi, koji od samoga predstavljanja oduševljava javnost vrhunskim dizajnom i poželjnom…

29 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Marca: Kroos zaslužuje Nobelovu nagradu za nogomet

Toni Kroos (34) u donekle je sličnoj poziciji kao Luka Modrić. Genijalan je, jedinstven nogometaš…

36 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Novi fosili će za oproštaj u Hercegovini napraviti tulum za pamćenje

Iako posljednjih godina pune sve velike dvorane u regiji, došlo je vrijeme za oproštaj, kažu…

45 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Polaganje za nogometnog suca u Širokom Brijegu

Udruga nogometnih sudaca i instruktora ŽZH u sklopu projekta "Postani nogometni sudac" organizira polaganje za…

1 sat prije
  • Vijesti

Čak 35 zastupnika u Hrvatskom saboru dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje…

2 sata prije