“Ma kuš na me”: Građani FBiH u kampanji protiv zabrane pušenja

Građani Federacije BiH pokrenuli su na društvenim mrežama kampanju za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenoga nacrta zakona o apsolutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Aida Feraget, inicijatorica kampanje pod nazivom “Ma kuš na me“, izjavila je za Fenu da i pušači, kao građani i porezni obveznici, imaju pravo da od države traže zaštitu.

Pojasnila je da pušači imaju pravo uživati u ugostiteljskim uslugama isto kao i nepušači budući da ih jednako plaćaju te da kampanja ne promovira pušenje već se pušači bore za svoja prava.

Feraget je istaknula da apsolutna zabrana bilo čega nikad i nigdje nije donijela ništa dobro i podsjetila je na pokušaj SAD-a da zabrani točenje alkohola koji je doveo do ekspanzije organiziranoga kriminala s kojim se bore i danas.

”Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo sami odlučivati o svom tijelu kad je riječ o pušenju, kao i o, na primjer, abortusu”, naglasila je Feraget.

Dodala je da kampanju nitko ne financira i da je Facebook grupa “Ma kuš na me” za desetak dana dobila više od 3.000 sljedbenika, te da su pisali parlamentarcima i Ministarstvu zdravlja FBiH kao predlagaču zakona.

Feraget je navela i da su u kontaktu s ugostiteljima od kojih mnogi strahuju da bi usvajanje takvoga zakona dovelo do zatvaranja lokala, u zemlji u kojoj se svako radno mjesto predstavlja kao veliki uspjeh.

Podcrtala je da je tekst zakona pripremila Svjetska banka i dostavila ga entitetskim i vlastima Brčko Distrikta na hitna usvajanja.

Feraget je najavila da će od sljedećega tjedna obilaziti veće gradove u FBiH i prikupljati potpise za peticiju koja je pokrenuta i na njihovoj Facebook stranici.

Precizirala je da prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u BiH živi oko dva milijuna pušača koji su punoljetni, poslovno sposobni i glasaju, što treba uzimati u obzir prilikom usvajanja takvih zakona.

(Fena)

Komentari:

  • Najljepse je u Domu Zdravlja Siroki Brijeg,dodjes a otamo cigare se cuju kao da smo u birtiji negdje,pa boze ti sebicni ljudi med.sestre samo misle na svoju g....sramota

  • Kaže u Americi zabranili točenje alkohola pa i danas imadu problema. Vidiš država zabranila pljačku a i danas se krade a u ime države ponajviše, pa se još te Vaše udruge građana nisu pobunile. Ali barem neka se od nečega pođe, valjda će i korupcija u državi prestati ( nekad ).

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

12 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

13 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

13 sati prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

13 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

14 sati prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

14 sati prije