Koliko roditelji morati izdvojiti za maturalnu zabavu?

Matura je događaj koji označava kraj srednjoškolskog obrazovanja i prelazak u novo razdoblje života, a koji je poseban za svakog učenika.

Međutim, maturalna zabava koja dolazi kao “šlag na tortu” i proslava uspjeha kojeg su postigli često dolazi kao veliki financijski teret.

Posebice se to ogleda u današnjem vremenu kada su cijene “poludjele” pa tako za opremanje maturanta roditelji trebaju izdvojiti pozamašnu svotu, što nažalost, svima nije najlakša stvar.

Koliko košta opremanje jednog maturanta?

Termini za šminku, frizuru, pa i nokte, za taj dan se rezerviraju mjesecima unazad, a samo za ovaj luksuz djevojke ne mogu proći ispod 100 KM.

Kada dodamo ono najvažnije – svečanu haljinu, taj iznos raste gledajući na činjenicu da se njihove cijene kreću od 150 pa sve do 500 KM. Tu su naravno i odgovarajuće cipele, torba i odgovarajući nakit, što također premašuje cifru od 100 KM.

Kako ne bi kupovale preskupe haljine koje će vrlo vjerojatno obući samo jednom, mnoge djevojke se odluče i za iznajmljivanje, što je nešto povoljnija opcija.

Iako im za sređivanje treba manje vremena i poprilično je jednostavnije, ni muškarci neće proći baš jeftino, budući da samo za odijela trebaju izdvojiti od 300-400 KM pa naviše. Uz odijelo, za potpuni izgled potrebne su im košulje (oko 40-50 KM), cipele (od 100 KM pa sve do vrtoglavih iznosa) umjesto kojih se neki odluče i za opuštenije varijantu pa obuku tenisice, a neki se maturanti odluče i za kravatu ili leptir mašnu, što varira sve od 10 do 50KM i više).

Naravno, naglašavamo kako sve ovisi o tome što će netko odabrati, jer uvijek postoji jeftinija i skuplja opcija. Osim navedenih troškova, tu su i troškovi maturalne večere, a običaj je i kao znak pažnje razredniku pripremiti prigodan poklon.

Pozitivni primjeri

Mnoge općine i gradovi odlučili su stoga svojim maturantima (čitaj roditeljima) olakšati ovo razdoblje, pa će tako na primjer Ljubuški podijeliti po 300 KM, ali i pokriti troškove večere.

Jedan takav primjer stiže i iz Jajca koje se pobrinulo za organizaciju i platio maturalnu zabavu svim učenicima, a najboljih 11 nagrađeno je, uz ostale poklone, i onim novčanim od 500 KM.

Maturanti iz Čitluka također će dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200 KM, a i Banja Luka je na sebe preuzela troškove maturalnih zabava, po čemu vidimo pozitivnu praksu na koju bi se trebale ugledati i ostale sredine.

Sve u svemu, matura predstavlja važan dan svakom srednjoškolcu koji će im ostati u pamćenju, a briga o troškovima ne bi trebala ni smjela biti prepreka njihovoj dobroj zabavi.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Ivanković: Moramo prestati s rasipanjem ugleda Hajduka

Nogometaši Hajduka u 34. kolu HNL-a u nedjelju od 19:10 sati gostuju u Puli kod…

12 minuta prije
  • AgroKutak

Kako poboljšati urod masline?

Uz pravilnu agrotehniku, maslina bi kao i druge voćke, trebala rađati svake godine. Pojedine sorte…

1 sat prije
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Mostarska liječnica ponijela titulu Ginekologa godine

Najveća konferencija za trudnice ''Naše putovanje počinje'', koju je organizirao prvi  bh. časopis za odgoj…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Dominic Thiem završava karijeru

Bivši treći tenisač svijeta i pobjednik US Opena 2020. godine, Austrijanac Dominic Thiem, koji je…

2 sata prije
  • Vijesti

Novi promatrački let iznad BiH

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. svibnja bit će realiziran promatrački let, snimanje…

2 sata prije
  • Auto-Moto

Mostar: Obavijest o posebnoj regulaciji prometa

Od ponedjeljka, 13. svibnja, promet iz pravca ulice dr. Ante Starčevića prema raskrižju kod hotela…

2 sata prije