Izvještaj Europske komisije o BiH: Bez napretka

Jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti od strane Republike Srpske i demontiranje državnih institucija ugrozilo je perspektivu zemlje za pristupanje u Europsku uniju, ističe se u izvještaju Europske komisije koji je posvećen BiH.

U izvještaju koji će Europska komisija objaviti 12. listopada, a u koji Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid, podvlači se da su stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnoj razini, što je dovelo do skoro potpunog zastoja u reformama.

Stručnjaci Europske komisije navode da je Bosna i Hercegovina “značajno” povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom vanjskom politikom EU, koje se odnose na sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini.

U nacrtu izvještaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila država.

Međutim, u nacrtu dokumenta se podvlači da su se vlasti i stranke iz RS-a zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, osporavajući usklađivanje sa izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije.

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog napretka u važnim područjima.

Navodi se, između ostalog, da Vijeće ministara BiH nije poduzelo nikakve korake da bi razvilo nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU.

Zbog “političke opstrukcije” je Ministarstvo financija i trezora ometalo nesmetanu organizaciju listopadskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Održavanje izbora je ocijenjeno dobro, ali se kaže da su izbori obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena.

Takođe se ocijenjuje da nije postignut napredak u osiguravanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo.

Nijedan napredak Europska komisija nije obilježila u BiH po pitanju pravosuđa.

Ocijenjuje se da se u BiH nije poboljšala neovisnost i nepristrasnost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mjere zaštite.

Dodaje se da nedoslijednost i preširoka diskrecijska prava i dalje postoje u primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudija i tužitelja.

Potrebne su hitne mjere da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcioniranje pravosudnog sustava i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u nacrtu dokumenta.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala jer, stručnjaci Europske komisije smatraju da politički čelnici i pravosudne institucije nisu uspjeli izboriti se sa široko rasprostranjenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, što je dovelo do dugoročnog zastoja i sve većih znakova političkog zarobljavanja.

Kontinuirani nedostatak napretka na svim razina,a povećava rizik od nazadovanja. Politički čelnici i pravosudne institucije moraju hitno popraviti situaciju, poručuje se u izveštaju o BiH, prenosi Radio Slobodna Europa.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Jeste li čuli za Studeni potok i drevnu legendu o zmaju?

Prema drevnoj legendi koja kruži ovim područjem, na obalama Studenog potoka živio je zmaj koji…

5 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Ovo je najskuplji grad za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj

Cijene nekretnina neprestano rastu, a sve je više stranih kupaca koji kupuju nekretnine na hrvatskoj…

15 minuta prije
  • Rukomet
  • Sport

Trojica Ljubušaka predvodila BiH do remija s Portugalom

[gallery ids="685760,685759,685761"] U uzvratnom susretu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2025. godine rukometna reprezentacija…

27 minuta prije
  • Glazba
  • Zabava

Nizozemac se oglasio prvi put nakon što je izbačen s Eurosonga

Predstavnik Nizozemske Joost Klein oglasio se prvi put nakon što je izbačen s Eurosonga. Na…

31 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Posušje s igračem manje u 93. minuti srušilo Slogu

[gallery ids="685754,685752,685747,685753,685748,685749,685750,685751"] Posušje je pobijedilo Slogu iz Doboja 2:1 u susretu 31. kola Premijer lige…

44 minute prije
  • Vijesti

Preminuo Luko Paljetak

Hrvatski književnik, pjesnik i prevoditelj iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak umro je u nedjelju u…

55 minuta prije