HNS: Pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održana je u ponedjeljak u Mostaru, a na sjednici je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku BiH, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU, navodi se u priopćenju iz HNS-a BiH.

Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Time bi se stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja, kazano je.

Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Naglašeno je kako je suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Također, razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.

U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja.

(www.jabuka.tv | Foto: HNS BiH)

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Ovih 9 pitanja će vam biti pravi izazov

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv! Nakon kviza o Eurosongu, idemo na kviz općeg…

35 minuta prije
  • PR

Urbani vrtovi nastavljaju s prodajom stambenih jedinica

[gallery ids="686221,686220,686222,686223"] Projekt Urbani vrtovi, koji od samoga predstavljanja oduševljava javnost vrhunskim dizajnom i poželjnom…

58 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Marca: Kroos zaslužuje Nobelovu nagradu za nogomet

Toni Kroos (34) u donekle je sličnoj poziciji kao Luka Modrić. Genijalan je, jedinstven nogometaš…

1 sat prije
  • Glazba
  • Zabava

Novi fosili će za oproštaj u Hercegovini napraviti tulum za pamćenje

Iako posljednjih godina pune sve velike dvorane u regiji, došlo je vrijeme za oproštaj, kažu…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Polaganje za nogometnog suca u Širokom Brijegu

Udruga nogometnih sudaca i instruktora ŽZH u sklopu projekta "Postani nogometni sudac" organizira polaganje za…

2 sata prije
  • Vijesti

Čak 35 zastupnika u Hrvatskom saboru dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje…

2 sata prije