General Zlatan Mijo Jelić odgovorio na optužbe SDA: Niti ja niti moje postrojbe nismo počinili nikakav ratni zločin

Zlatan Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne odgovorio je na priopćenje SDA, odnosno konstrukciju da bi umjesto odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske trebao biti izručen BiH.

Napadi na njegov račun od strane SDA dolaze u trenutku kada je na mjesto ministra sigurnosti BiH imenovan Selmo Cikotić, kontroverzni pripadnik Armije BiH koji imao veliku ulogu u protjerivanju i progonu bugojanskih Hrvata.

General Zlatan Mijo Jelić je najmlađi ratni general HVO-a, a njegove su postrojbe pridonijele izvršenju VRO Oluje. Iako je državljanin samo Republike Hrvatske te svoju nevinost dokazuje u procesu koji kreće u Hrvatskoj, SDA tvrdi da ga treba izručiti u BiH, gdje bi mu se sudilo po zakonu koji u vrijeme rata nije niti vrijedio. Pri tome, optužnica protiv njega, koja ima više 6.000 stranica je pročitana i potvrđena u samo sedam radnih dana.

Odlikovanje primaju svi pripadnici odnosno kompletna postrojba Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ovo odlikovanje je dokaz, koliko su pripadnici MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne imali veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a samim time i u svim operacijama koje su dovele do VRO Oluje i njene same operacije.

Specijalna policija je u suradnji s Četvrtom i Sedmom gardijskom brigadom 28. srpnja u operaciji Ljeto ’95. u ranim jutarnjim satima ulazi i zauzima Bosansko Grahovo i na taj način presijeca komunikaciju Knin-Banja luka i s operacijom Ljeto ’95. Knin dolazi u totalno okruženje te bosanski Srbi više nisu u stanju slati bilo kakvu pomoć krajiškim Srbima niti su mogli intervenirati, govori general Zlatan Mijo Jelić za Narod.hr.

Inače, sektor Specijalne policije Herceg-Bosne osnovan je u prvom mjesecu 1994. godine.

Što se tiče prozivanja mene osobno od svih muslimanskih stranaka na čelu sa SDA-a i SDP-a BiH, mogu samo reći da ja osobno nikad nisam zapovjedio ni počinio bilo kakav ratni zločin što je vidljivo i iz optužnice koja je dignuta protiv mene, a koju sam preko svojih odvjetnika dobio početkom 2016. godine. Također želim naglasiti da se cijela optužnica svodi na udruženi zločinački pothvat i agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. U toj optužnici se uglavnom spominju sve postrojbe HVO-a, svi viši ratni zapovjednici, a u jednom momentu se spominje da smo svi sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Gojkom Šuškom, Franjom Tuđmanom, Dariom Kordićem i Matom Bobanom.

Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, da sam dobio da se izjasnim o krivnji u svezi optužnice iz pravosuđa BiH, početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo, govori zapovjednik Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Apsurd je još veći glede mog predmeta, što se u BiH još uvijek sudi po dva zakona. Hrvatima se sudi po novom zakonu donesenom 2003., a Muslimanima se sudi po kaznenom zakonu SFRJ; što je presedan da se nekome sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme iako je međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u više navrata donio odluku da se svim osumnjičenima u BiH mora suditi po istom zakonu koji je vrijedio u to vrijeme, odnosno po zakonu iz SFRJ.

Da paradoks bude još veći, želim istaknuti da moja optužnica ima 6.726 stranica i da je sud BiH optužnicu zaprimio na Badnji dan 2015. godine i da je tih 6.726 stranica zaprimio, pročitao, proučio i potvrdio za 7 radnih dana. Također, tadašnji glavni tužitelj je nakon nekoliko godina smijenjen i optužen za kriminal i korupciju.

Nadalje, u mom slučaju je tužitelj musliman, sudac musliman; i vještak također musliman te bivši pripadnik sigurnosnih službi Armije BiH, objašnjava general Jelić.

U javnosti posebno želim prvi puta naglasiti, moja agonija i moj progon počinje od 2009. godine kada sam prihvatio biti svjedok obrane na poziv obrane Valentina Čorića, našoj šestorci u Haagu i nakon toga sam imao pritiske od Ureda haaškog tužiteljstva u Sarajevu koji vršio na mene pritisak da moram biti svjedok suda, da ne smijem biti svjedok obrane, i ako ne budem svjedok suda, da će podignuti protiv mene optužnicu. Ja sam kategorički odbio bilo kakvo koketiranje s vragom, bio sam dva puta u Haagu svjedok obrane i Haaški tribunal u suradnji s tužiteljstvom BiH ispunio je svoje prijetnje i podigao optužnicu protiv mene.

Još jednom želim poručiti da nisam ni počinio ni zapovjedio bilo kakav zločin što ću dokazati u procesu koji kreće u Hrvatskoj. Svima koji me žele zastrašiti još jednom poručujem da sam ponosan na svoj ratni put, ponosan na zapovijedanje postrojbama Specijalne policije i da sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Ante Gotovine, zaključio je general Zlatan Mijo Jelić za Narod.hr.

Podsjetimo, general Jelić bi u ime Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića trebao primiti odlikovanje za ulogu u oslobađanju Hrvatske zajedno s četiri gardijske brigade HVO-a, a protiv toga se u subotu pobunila SDA.

Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima, ustvrdili su u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Ma muslimani mrze Hrvate i sve što je Hrvatsko i Milanović je dobro rekao,Fućka mi se za njihovo mišljenje.....

  • Skidam kapu, malom, mladom ali velikog srca generalu, koji je sve svoje akcije vodio ozbiljno i odgovorno bez ikakvih ružnih posljedica... Dosta više islamsko-militarističe okupacije naše zemlje...

  • Muslimani su u prethodnom ratu igrali jako prljavu antihrvatsku igru i tako se ponašali. Ustvarri, oni su igrali prljavu igru i prije početka rata. General Zlatan Mijo Jelić njima je veliki trn u očima, jer ih je do kraja raskrinkao i ogolio u svojoj nedavno objavljenoj knjizi, koja je uz ostalo doživjela promociju i u Briselu, uz nazočnost mnogih važnih europskih i svjetskih dužnosnika. Knjiga je puna temeljito dokumentiranih stavki i neoborivih dokaza koje mjestom, datumom, svjedocima, imenima, prezimenima i ostalim podacima, koji neoborivo dokazuju zločinački karakter takozvane armije bih i njezinim politički i vojnih zapovjednika.

    • istina. to nisu ljudi. izmanipulirali su nad dobrotom Hrvata. iskoristili priliku i prevarili ljude. dobili su (točnije oteli) teritorij na toksičan način. pradedovi su im uradili grešku. danas je trpe. oteli su ljudima zemlju. al nikad kasno za preobraćenje i za jedinu istinsku vjeru, a to je Krist. kukavički potez ali ne traje dugo. jer utopija poput jugoslavije je ali ovaj put će morati sami predati i vratiti nazad bez da će ih itko dirati ili napadati. jer to je sveto hrvatsko tlo koje trpi i po kojem jaše razne spodobe Bogu na štetu.

  • Mijo bori se nedaj na sebe ni na branitelje ,bih je bolesna ,neželjena država ,Mijo čist si kada prođe ovo ludilo vrati nam se u Široki i preuzmi ponovo naš hrvatski ponos nk Široki Brig ,to se Čovi neće sviditi jer on ne voli "Škripare"

  • Mijo sad se branis a kad si bio slobodan a 6 generala u hagu koliko si prosvjeda pravio, koliko si se ti i ostali generali poduzeli da se ljudima pomogne. Smece jedno sad ti gori pa se bunis... pravi generali vam se ispricavam... ovi punih dzepova ne trebaju se javljati...

  • Rođo Mijo tko je SDA da te optužuje? Nisi im trebao odgovoriti,ali neka se zna ako nisu znali.
    Nek oni rješe svoje ratne optužbe i ventilatore kojim "LIJEČE" koronu.

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

5 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

5 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

6 sati prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

6 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

6 sati prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

7 sati prije