Gdje su nestala taksi stajališta u Širokom Brijegu?

Bivše taksi stajalište u Ulici fra Didaka Buntića kod Addiko banke
Bivše taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića preko puta robne kuće
Novo taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića ispod hotela Park
Bivše taksi stajalište u Ulici dr. Jure Grubišića kod mosta
Bivše taksi stajalište u Ulici fra Didaka Buntića kod Addiko banke
Novo taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića ispod hotela Park
Novo taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića ispod hotela Park
Sva četiri taksi stajališta u Širokom Brijegu poništena su prije nekoliko dana, a osvanulo je jedno (privremeno) novo.

Tako sada više nema taksi stajališta u Ulici fra Didaka Buntića kod Addiko banke, u Ulici dr. Jure Grubišića u blizini središnjeg gradskog trga te dva na Trgu Ante Starčevića (preko puta te ispod robne kuće). Žute ”TAXI” oznake su obojene u sivo te sada ta mjesta za parking mogu koristiti svi vozači.

Bivše taksi stajalište u Ulici fra Didaka Buntića kod Addiko banke

”Najpopularnije” je svakako bilo ono preko puta robne kuće dok se onaj kod Addiko banke i u blizini mosta praktički nije ni koristio. Zašto je došlo do ove velike promjene, provjerili smo u Gradskoj upravi.

Korištenje parking mjesta odnosno takvih stajališta za obavljanje taksi djelatnosti je bilo predviđeno na četiri mjesta. Kada taksisti dobiju rješenje, dobiju i dopunske oznake koje su dužni zalijepiti na vjetrobransko staklo. Na njima točno piše broj stajališta i parkirališno mjesto na stajalištu. Skoro pa nitko od taksista nije se želio parkirati na mjesto gdje je bilo predviđeno, nego uglavnom gdje je njima odgovaralo zbog njihovih razloga poput frekvencije ljudi, objašnjava na početku razgovora za portal Jabuka.tv pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo Predrag Naletilić.

Bivše taksi stajalište u Ulici dr. Jure Grubišića kod mosta

Glavni razlog poništenja najfrekventnijeg taksi stajališta u Širokom Brijegu je, kako navodi Naletilić, stvaranje prometnih čepova te brojne žalbe građana.

U tom dijelu ulice stvarao se prometni čep. Na tom stajalištu bila su obilježena dva parkirališna mjesta, a znala su se nekada parkirati i četiri taksi vozila što fizički nije moguće jer praktički moraju biti u traci u kojoj se odvija promet. I to je izazivalo učestale zastoje u prometu. Ukazivano im je preko inspektora, pokušavalo se i s policijom, davao sam im do znanja da ćemo pokrenuti inicijativu za izmjenu tih taksi stajališta, no ništa se nije promijenilo, tvrdi Naletilić te dodaje:

Kad smo već doživjeli niz zahtjeva od strane građana, stvorio se jedan opravdan pritisak gdje se zbog nepravilnosti parkiranja tih vozila zaustavljao promet i onemogućavao pristup normalnoj komunikaciji pješaka, pristupili smo promjeni lokacije pa smo odlučili skloniti to taksi stajalište s glavne prometnice, navodi za portal Jabuka.tv pomoćnik gradonačelnika.

Bivše taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića preko puta robne kuće

U Širokom Brijegu je desetak registriranih taksi prijevoznika, što pravnih, a što fizičkih osoba, a sada će moći koristiti jedno taksi stajalište s pet označenih parkirnih mjesta ispod hotela Park.

Za pravne osobe na jedno parking mjesto mogu se parkirati dva vozila jer se uvijek smatra da su taksiji u pokretu, da neće biti statični i mogu se izmjenjivati. Za fizičke osobe može se izdati rješenje za jedno mjesto. Ono se plaća 200 KM godišnje dok je prije bilo 300 KM, no smanjili smo cijenu zbog pandemije koronavirusa koja je utjecala i na taksiste. Za 2021. godinu nisu bili dužni plaćati naknadu jer nismo bili osigurali uvjete da se oni mogu dislocirati, rekao nam je Naletilić.

Novo taksi stajalište trebalo je biti izgrađeno između robne kuće i mosta kod vrtića, no zbog izgradnje stambene zgrade, taj prostor je sada prekopan.

Novo taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića ispod hotela Park

Pratit ćemo stanje u prometu i broj taksi vozila te ćemo se prema tome prilagođavati novim lokacijama. Ali sigurno u dijelu ulice preko puta robne kuće, poučeni dosadašnjim iskustvom, neće biti taksi stajališta. Nismo sigurni da je ovo idealno mjesto, vrijeme će pokazati, ali ono je trenutno tu, bit će prilagođeno prilikama, zaključio je u razgovoru za portal Jabuka.tv pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo Predrag Naletilić.

Ovim promjenama nisu zadovoljni u Gradskom taxiju. Ova privatna tvrtka djeluje sedam godina te je bila prva takve vrste u Širokom Brijegu.

Trenutnim izmjenama taksi stajališta nismo zadovoljni te planiramo obaviti razgovore s gradonačelnikom. Imali smo teško razdoblje za vrijeme pandemije koronavirusa čije posljedice još osjećamo, a ovime nam Grad odnemaže. Nadam se da ćemo uskoro pronaći adekvatno rješenje koje će zadovoljiti i nas taksiste te potrebe Grada, izjavio je za portal Jabuka.tv vlasnik Gradskog taxija Mario Mandić.

Novo taksi stajalište na Trgu Ante Starčevića ispod hotela Park

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Žepče dočekalo biciklisitičku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar

[gallery ids="683049,683046,683051,683047,683050,683048"] Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar stigla je na pola puta, točnije općinu…

13 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Više 100 natjecatelja trčalo kultnim Velikim stepenicama u Mostaru

[gallery ids="683039,683035,683040,683036,683033,683034,683042,683043,683038,683037"] Više od stotinu natjecatelja trčalo je preko 112 stepenica na drugom izdanju jedinstvene…

48 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Igman gurnuo Tuzlu City prema nižem rangu

[gallery ids="683027,683028,683030,683029"] Nogometaša Igmana iz Konjica pobijedili su Tuzlu City s 2:1 u derbiju začelja…

1 sat prije
  • Magazin
  • Showbiz

Petar Grašo i Hana očekuju drugo dijete

Lijepe vijesti stižu iz obitelji Grašo! Naime, glazbenici Petar Grašo i Hana Huljić Grašo postat…

2 sata prije
  • Vijesti

Agencija za bankarstvo FBiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) upozorila je na pojavu lažnih dokumenata koji se navodno…

2 sata prije
  • Tehnologija

WhatsApp radi na mogućnosti koju su mnogi iščekivali

WhatsApp radi na značajki koja će omogućiti korisnicima da zovu ljude unutar aplikacije bez spremanja…

3 sata prije