Džeba: Kolike su štete nemarom napravili BH-Gas i Energoinvest

Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, ujedno i predsjednik Kluba Hrvata, iskoristio je prošlotjednu sjednicu za postavljanje pitanja koja se odnose na vlasništvo nad nekadašnjom zgradom DPO u kojoj zasjeda Parlament FBiH, kao i na milijunske gubitke koje su u arbitražnim sporovima napravili BH-Gas d.o.o. i Energoinvest te tko će ih platiti.

Hoće li Pravobraniteljstvo BiH reagirati na činjenicu da je Grad Sarajevo na sebe uknjižio zgradu društveno-političkih organizacija u Ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3. u Sarajevu u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH?, upitao je Džeba.

Od Pravobraniteljstva BiH očekujem da ispita kako je došlo do uknjižbe s obzirom na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine koji je donio visoki predstavnik za BiH. Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, nekadašnja zgrada DPO-a je u državnom vlasništvu i na nju se odnosi navedeni zakon kojim je zabranjeno raspolaganje takvom imovinom, objasnio je Džeba, piše Večernji list.

Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije odnosno ministru Vedranu Lakiću Džeba je uputio pitanje kojim traži detaljnu i potpunu informaciju o milijunskim sporovima koje su izgubili BH-Gas i Energoinvest te kako bi trebali biti plaćeni.

Tražim točnu informaciju o ukupnom iznosu izgubljenih arbitražnih sporova vezanih uz slučajeve BH-Gasa i Energoinvesta te iz kojih sredstava i kako će biti plaćeni, naveo je izaslanik Džeba.

Drugi spor s negativnim ishodom, prema saznanjima koje ima, vođen je pred međunarodnim arbitražnim sudištem u Zürichu između mađarskog plinskog operatora FGSZ te BH-Gasa i Energoinvesta u visini od 11,6 milijuna dolara zbog jednostrane politike vezane uz Turski tok i projekt ruskog Gazproma i Turske.

(www.jabuka.tv | Foto: Parlament FBiH)

Komentari:

  • Damire
    Da NO radi svoj posao ne bi se to dogodilo a to je slucaj s svim javnim poduzecima. Stoga treba napraviti reviziju poslovanja od strane neovisnog revizora kojeg treba angazirati drzava a u slucaju nepravilnosti pozvati na odgovornost Upravu i NO. Do toga nikad nece doci jer znamo kako sve to ide i zasto su javne firme tu gdje jesu i mjesto za zaposljavanje stranackih kadrova i to uglavnom nesposobnih.

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Hrvatski navijači preplavili ulice Berlina

[gallery ids="692447,692446,692448,692449,692450"] Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj počinje u petak utakmicom domaćina protiv Škotske, a…

9 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Sportski kviz: 7 nezgodnih pitanja o Europskom prvenstvu

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Ovaj put vas čeka 7 pitanja s Europskih…

13 minuta prije
  • Film & TV
  • Zabava

Vikend uz TV: Jako uzbudljiv program ovog vikenda

Pred nama je još jedan vikend, a mnogi od vas zasigurno vole odmoriti uz dobar…

46 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Hummels “otjerao” Terzića pa i sam napustio Borussiju

Središnji branič Mats Hummels odmah će napustiti Borussiju Dortmund, priopćio je u petak njemački prvoligaš,…

54 minute prije
  • AgroKutak

Što i kako nakon tuče vinograda?

Obzirom da je tijekom jučerašnjeg dana vinograde na pojedinim lokalitetima Hercegovine poharala tuča, a pojedini…

1 sat prije
  • Vijesti

HNŽ uvodi nova zanimanja u srednjim školama

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije kreću u srijedu,…

2 sata prije