Društvo hrvatskih novinara u BiH: Sve veći broj prijetnji, zastrašivanja i omalovažavanja novinara

Kontinuirani pritisci na novinare i medije koji promišljaju drugačiju budućnost BiH od one kakvu žele određene političke elite, posljednjih su dana eskalirali izljevima neprimjerena govora i govora mržnje, nažalost prije svega u pojedinim mrežnim medijima, tj. u njihovim korisničkim objavama, ali i na društvenim mrežama.

Želeći cenzurirati sve slobodnomisleće novinare i medijske kuće, politički krugovi skloni protuustavnom uređenju Bosne i Hercegovine prema građanskom konceptu, potiču ušutkavanje medija i novinara čemu se Društvo hrvatskih novinara u BiH oštro protivi.

Društvo hrvatskih novinara u BiH osuđuje sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare koji savjesno obavljajući svoj posao propitivanja društvenih i političkih kretanja, upozoravaju na deformacije u bosanskohercegovačkom političkom prostoru.

Nažalost, slobodno iznošenje mišljenja, utemeljena kritika, u posljednje vrijeme čak i satira, toliko iritiraju jedan dio političara da svim sredstvima žele u potpunosti ugušiti slobodu izražavanja.

U svojoj težnji za prikrivanjem protuustavnoga djelovanja, ti isti pojedinci pokušavaju putem društvenih mreža i korisničkih objava na portalima stigmatizirati sve one koji razotkrivaju njihove namjere.

Stoga napominjemo svim urednicima i novinarima medijskih kuća da im je obveza i prema međunarodnim standardima (presuda ESLJP u predmetu Delfi protiv Estonije) ukloniti sve korisničke objave koje sadrže govor mržnje, te apeliramo da pokažu minimum kolegijalnosti i poštovanja profesionalnih novinarskih standarada.

Društvo hrvatskih novinara poziva sve međunarodne i bosanskohercegovačke novinarske udruge, medijske kuće i novinare pojedince, kao i zaštitnike ljudskih i demokratskih prava na zajednički nastup prema bh. institucijama kako bi se osudili i prekinuli napadi i zastrašivanja novinara, te otkrili i sankcionirali svi oni koji šire govor mržnje i potiču napade na novinare, čime bi se stvorili uvjeti za učinkovitiji doprinos medija istinskoj demokratizaciji bosanskohercegovačkoga društva, piše u priopćenju Društvo hrvatskih novinara u BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Političari i Guzonje ,oni su Vlast s njima ste i vi u paktu,čast izuzecima to su ozbiljni i potvrđeni borci za čovjeka.

  • Kad su novinari postali ko lesinari.Zarugati se svakome oblatit svakoga i slagati samo zato jer to 'narod' voli čitati

  • niko nema gori ulizica od vas pišete što vam kažu niko vas nema pravo žaliti sami vidite vaše lice čast pojedincima poneki su uvreda pošteni građana

    • Ovi s jabuke su dobri, bar nam puste da u komentarima izreknemo što je riječ naroda a ne politike, a ponekad ja budem grub ili pišem pismom naših hadrzejovaca pa mi i ne napišu, ali ipak svaka čast ovom portalu, niste prodani...

  • Bahati ste jako. Skoro svaki tes vam trazi degenek. Ima korektni novinara al jako malo ostali su lesinari bahati i stoje jos gore smrdljivi. Gadite okolinu ljudsku. Cast malom broju koji su izuzeci.

Zadnje dodano

  • Auto-Moto
  • Banner

Volkswagen entuzijasti preplavili Ljubuški

[gallery ids="682702,682701,682687,682700,682699,682698,682697,682696,682695,682684,682694,682693,682692,682691,682690,682689,682688,682686,682685,682683"] Ljubuški je u subotu je postao poprište jednog od najvećih susreta vlasnika Volkswagen…

28 minuta prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Testirajte svoje znanje iz matematike

Nakon što ste odradili kviz iz zemljopisa, vrijeme je za malo brojeva i matematike. U…

3 sata prije
  • Vijesti

Pogledajte odgovore: Jesu li opravdana primanja dužnosnika u BiH?

To su obični paraziti koji žive na uštrb naroda, bio je jedan od odgovora građana…

3 sata prije
  • Vijesti

BiH: Od početka godine 83 izvještaja protiv 177 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Služba za poslove sa strancima u prva tri mjeseca ove godine registrirala je i identificirala…

4 sata prije
  • Vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za BiH 969 milijuna eura?

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi eura,…

5 sati prije
  • Vijesti

Osmorica vatrogasaca u Mostaru ostat će bez posla zbog presude Općinskog suda

Osmorica vatrogasaca zbog presude Općinskog suda u Mostaru iz listopada prošle godine, prema kojoj je…

6 sati prije