Dan Europe na kreativan način obilježen u Širokom Brijegu

Dan Europe obilježen je u Širokom Brijegu u četvrtak, 9. svibnja, što je prvi put da se ova manifestacija održava u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Događaj je organizirao Ured Vlade ŽZH za europske integracije u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti SUM-a uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Prvi put obilježavamo Dan Europe u Županiji Zapadnohercegovačkoj na jedan ovakav način, a zašto, zato što smo prvi put dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU.

Ideja nam je bila da ove godine (…) na jedan specifičan način u suradnji s Akademijom u Širokom Brijegu uključimo djecu, ali građane i mlade, naglasio je ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije Ivan Jurilj u obraćanju medijima na Trgu Gojka Šuška.

Ivan Jurilj

Mišljenja je kako ima puno više pozitivnih i korisnih stvari koje donosi članstvo Europske unije, te je dodao kako je vrlo važan način na koji pristupamo tom procesu.

Europska unija nam donosi određeno unaprjeđenje, određen sustav vrijednosti koji je prihvaćen u toj zajednici, ali naravno i druge vrijednosti kao što su sredstva (…), dodao je Jurilj. Nadalje govoreći o sredstvima koje je Županija Zapadnohercegovačka uspjela privući preko raznih projekata EU, kazao je: Moram priznati da smo dosta aktivni na svim razinama, i u županiji, posebno u jedinicama lokalne samouprave, koji puno više i konkretnije mogu pristupiti tim sredstvima, što ne znači da ne možemo puno više.

Dekan Akademije u Širokom Brijegu Stanislav Cvetković je ovom prilikom istaknuo kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi, a upravo su se studenti uključili u program izlaganjem dijela nastalih na Akademiji.

Stanislav Cvetković

Ne radi se tu samo o tome što će Europa donijeti nama, fakultetima, sveučilištima i svim ostalima u BiH, nego što mi možemo donijeti Europi, a uvjeren sam da možemo donijeti dosta toga, ocijenio je Cvetković naglasivši kako “mi odavno pripadamo europskom kulturnom indetitetu”, te kako je otvaranje pregovora itekako poticaj svima.

Cjelodnevni program koji je organiziran i na Trgu širokobrijeških žrtava je posebno prilagođen djeci vrtićke dobi, kao i djeci osnovnih i srednjih škola koji su imali priliku sudjelovati u kreativnim radionicama.

Inače, 9. svibnja 1950. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman postavio je temelje za stvaranje Europske unije, zbog čega je ovaj datum odabran kao Dan Europe.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Crna kronika
  • Vijesti

Mostarac zatvorsku kaznu za ratni zločin otkupio za 36.500 KM

Dražen Lovrić, pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993.…

41 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Tko su najveći strani ulagači u BiH?

Direktne strane investicije u prošloj godini, prema procjenama Centralne banke BiH, iznosile su 1,7 milijardi…

4 sata prije
  • PR

Kakve veze imaju Messi i Mbappé sa cyber sigurnosti?

Odgovor na ovo pitanje i puno drugih korisnih informacija, baziranih na stvarnim pričama iz oblasti…

4 sata prije
  • Vijesti

Makedonija dobila prvu predsjednicu

Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji održanim u srijedu uvjerljivu pobjedu odnijela je…

4 sata prije
  • PR

Široki Brijeg: TT Kabeli raspisali natječaj za posao

TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za sljedeće radno mjesto: Djelatnik na održavanju –…

4 sata prije
  • PR

Besplatni pregledi madeža u Domu zdravlja Široki Brijeg

U sklopu projekta Euromelanoma, u Domu zdravlja Široki Brijeg u srijedu, 15. svibnja od 11:00…

4 sata prije