Čović čestitao Plenkoviću na početku izgradnje Pelješkog mosta

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić, a na sastanku je bio i Zvonko Milas, predstojnik državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Na susretu se razgovaralo o europskoj perspektivi i aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Razmijenjena su mišljenja o aktivnostima u vezi sa skorom realizacijom nekoliko zajedničkih projekata Europske unije koji imaju za cilj razvoj tješnje suradnje, navodi Hina.

Čović je ovom prilikom kazao kako je dosadašnja trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske veća od 2 milijarde eura, što je izvrstan pokazatelj kontinuiranog jačanja privrednih veza.

Bilo je govora i o migracijskoj krizi koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH s Republikom Hrvatskom. Ocijenjeno je neophodnim jačanje suradnje nadležnih tijela dvaju država kako bi se ovaj problem rješavao na zadovoljavajući način, uz poštivanje najviših humanitarnih i sigurnosnih standarda i u skladu s interesima dviju zemalja, šire regije i Europske unije.

Sugovornici su zaključili kako je prioritet snažno ubrzati proces europskih integracija, kao preduvjet normalizacije odnosa u Bosni i Hercegovini i obnove punog reformskog zamaha.

Također su istaknuli da je osnovni preduvjet vladavine prava uspostava institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda s ostala dva naroda, odnosno poštivanje ustavnog načela legitimnog predstavljanja temeljenog na načelu konstitutivnosti naroda.

Na kraju susreta Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to trenutno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritorij Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Europske unije.

(Hina)

Komentari:

  • Čuj čestita početak izgradnje. Pa čestita se rođendan ili npr vjenčanje. Možda mu čestita kad ide ručati ili na WC. Ovaj lik samo pravi budalu od sebe

Zadnje dodano

  • Vijesti

BiH prva u svijetu priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom nakon ratnog silovanja

Bosna i Hercegovina prva je država u svijetu koja je priznala status civilne žrtve rata…

9 minuta prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Postavljene nove tribine na plivalištu u Neumu

[gallery ids="683469,683471,683470"] Plivalište u Neumu iz godine u godinu napreduje, baš kao i sami vaterpolo…

60 minuta prije
  • Vijesti

Mostar: Vatrogasci iz dva automobila izvlačili zmiju

Izgleda da je toplo vrijeme počelo buditi zmije u Mostaru pa su tako mostarski vatrogasci…

1 sat prije
  • Banner
  • Košarka
  • Sport

Posušje i Spartak objavili da su ostali u ligi iako netko od njih mora ispasti

Stanje u bh. košarci kaotično je posljednjih godina, a novi tragikomični primjer stigao nam je…

1 sat prije
  • Tehnologija

Koristite iPhone umjesto budilice? Pripazite na ovaj problem

Aplikacija sata s ugrađenom budilicom dobiva malo pozornosti, a brojni korisnici o njoj ovise da…

2 sata prije
  • Vijesti

Domaće jagode brojnim građanima ipak nedostižne

Natprosječno toplo vrijeme, ubrzalo je vegetaciju jagoda, pa su se prve domaće jagode na tržnicama…

2 sata prije