BiH riskira gubitak milijardu eura zbog političkih igara

Bosna i Hercegovina mogla bi izgubiti milijardu eura od šest, koliko je osigurano za zemlje Zapadnog Balkana.

Od novca nas dijeli lista reformi koju moramo dostaviti Europskoj komisiji.

Razlog – po tko zna koji put – rascjepkanost sustava i različiti politički interesi koji dogovor čine nemogućim. Novcem bi raspolagali sve razine vlasti u državi, za različite područja. Među njima i cestovna infrastruktura, koja je našoj zemlji neophodna za regionalno povezivanje i gospodarski rast. Hoće li volja za novcem biti jača od interesa – moglo bi biti poznato možda i ovog ponedjeljka, piše Federalna.ba.

Rok za dostavljanje liste reformi od kojih zavisi povlačenje milijardu eura predviđenih Planom rasta Europske komisije našoj zemlji je istekao. Kao i do sada bh. vlasti se nadaju kupovini vremena i da nije sve izgubljeno.

Nadam se da će svi akteri biti toliko odgovorni i svjesni da kada samo jedan ne sudjeluje, koči nas kad je u pitanju implementacija plana Bosne i Hercegovine, upozorila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (HDZBiH).

A razjedinjenost vlasti o ovom pitanju najviše prijeti padom standarda bh. građana i tranzitnom izoliranosti jer je, prema projekcijama, najviše sredstava potrebno uložiti u cestovnu infrastrukturu.

EU zahtjev i standard – koridori, transportni i energetski, jesu oni koji zahtijevaju najviše sredstava te je vjerovatno da će ih povlačiti iz Plana rasta, navodi Adnan Tatar, pomoćnik direktora Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za europske integracije.

Osim bolje europske povezanosti, ekonomski značaj izgradnje Koridora Vc je ogroman, jer više od polovice bh. stanovništva živi u blizini trase. Do sada je EU odobrila blizu 600 milijuna eura grantova za njegovu izgradnju. Najveća prepreka je i najzahtjevniji projekt na Koridoru.

Veći dio je ugovoren, osim tunela Prenj i dionice koja je vezana za tunel Prenj. Tu je potrebno napraviti strategiju koju Federacija mora uraditi. To je, manje-više, to što se tiče koridora autoceste, istaknuo je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (NS).

Planirani rok za potpisivanje ugovora s izvođačem radova za tunel Prenj je treće tromjesečje 2024. godine. Rok za završetak tunela Prenj je, prema dinamici, planiran za kolovoz 2030. godine.

Završetak izgradnje Koridora Vc prioritetni je infrastrukturni projekt za Bosnu i Hercegovinu, pa tako i za Europsku uniju, kao dio plana ekonomskih investicija za Zapadni Balkan, navode iz Autocesta FBiH.

Sredstva za unaprjeđenje cestovne i transportne infrastrukture dostupna su zemljama Zapadnog Balkana, a do njih dolaze oni koji osim ciljeva imaju definirane projekte.

Možemo dobiti oko 16 milijardi za unaprjeđenje transporta na području Zapadnog Balkana, tj., zemalja koje čine tu transportnu zajednicu. Bosna i Hercegovina u ovoj grupaciji šest zemalja povlači najmanje sredstava jer nemamo spremne projekte, ističe Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA.

Nakon 2004. Slovenija je ušla u EU. Tada smo imali pripremljene skoro sve glavne planove, a isto kao kod vas, detaljniji projekti još nisu bili svi napravljeni. Europski fondovi su jedna bitna injekcija za razvoj infrastrukture, poručuje Drago Sever, profesor na Fakultetu za građevinarstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu u Mariboru.

Nemogućnost dogovora i neprovođenja reformi prijetnja je da će novac namijenjen Bosni i Hercegovini biti preusmjeren drugima, koji su ispunili zadatke i svjesni prilike koja se nudi.

Kad je u pitanju usvajanje reformskih zakona koje traži Europska komisija, dođemo u situaciju da se ta sredstva preraspodjeljuju i da budu dodijeljena onim državama na prostoru Zapadnog Balkana koje svakako ostvaruju određene napretke – koje zahtijeva Europska komisija, kaže Haris Plakalo, generalni tajnik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Stoga se razlogom postavlja pitanje: Je li izvjesnije da će vlast u Bosni i Hercegovini postići dogovor o spornim pitanjima na reformskoj listi ili će sredstva iz Plana rasta za Bosnu i Hercegovinu biti preusmjerena za razvoj ekonomija drugih zemalja Zapadnog Balkana?

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Ma koji političari nema to ni P od političara.LOPOVI.Vidite šta su imali šta sada imaju.To je jedino ISTINA.

  • Najbitnije je da su se dogovorili da umirovljenike zajebu, da sebi povećaju, da se kupe novi automobili, da se zbrinu partijska mladunčad, da se naguzuju ispred kamera i da su oni osigurani... Narod ko hebe, neka crkne kad ne zna izaći na ulice sa kukama i motikama da se izbori za sebe

  • Kad se o pari radi svi su spremni na dogovor , kad legne para onda opet svak po svome. Svakodnevnica u BiH

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Široki Brijeg: Pogledajte kako su maturanti proslavili zadnji dan nastave

Maturanti 51. generacije Srednje strukovne škole Široki Brijeg u srijedu su obilježili posljednji dan nastave…

15 minuta prije
  • Vijesti

”U ime obitelji” traži anonimne porode u Hrvatskoj te otvaranje ”gnijezda za bebe”

Udruga U ime obitelji je, kao nositelj Hoda za život Hrvatska, uputila zahtjev izabranim zastupnicama…

34 minute prije
  • Ostalo
  • Sport

Općina Posušje podržala organizaciju Blidinje Bike Festivala

[gallery ids="686304,686306,686305,686307"] Blidinje Bike Festival, događaj koji spaja ljubitelje prirode, biciklizma i avanture, ponovno je…

57 minuta prije
  • Tehnologija

iOS aplikacije od sada možete preuzimati i s web stranice proizvođača

Nakon što je Europska unija donijela DMA (Digital Market Act) regulativu, kojom je prisilila Apple…

1 sat prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Upucan slovački premijer

Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno…

2 sata prije
  • AgroKutak

Obavezna zaštita vinove loze pred cvatnju

U narednim danima očekuje se početak cvatnje vinove loze. Prije početka cvatnje, vinovu lozu je…

2 sata prije