Obavezna zaštita vinove loze pred cvatnju

U narednim danima očekuje se početak cvatnje vinove loze. Prije početka cvatnje, vinovu lozu je potrebno zaštititi od plamenjače i pepelnice, dvije najopasnije bolesti. Preporuka struke je da se u ovom periodu koriste sistemični pripravci primjerice Orvego, Reboot ili Armetil protiv plamenjače te Revyona, Collis ili Vivando protiv pepelnice.

Trenutno je vinova loza na području Hercegovine u fenofazi intenzivnog porasta mladica koje su na pojedinim lokalitetima, gdje nije bilo problema sa niskim temperaturama, dosegle duljinu od oko pola metra pa i više. Sada imaju dovoljno razvijenog lišća preko kojeg se može ostvariti infekcija uzročnicima biljnih bolesti.

Saznaj više…

Intenzivan porast lisne mase, praćen rastom temperature i nestabilnim vremenskim prilikama uz veliku količinu vlage u tlu, stvaraju idealne uvjete za razvoj uzročnika biljnih bolesti, posebno plamenjače. U prilog tome ide i činjenica da u mnogim vinogradima nije obavljena pljevidba što dodatno stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti.

U narednim danima očekuje se i početak cvatnje vinove loze, ranije nego prijašnjih godina, tako da je krajnje vrijeme vinovu lozu zaštititi kvalitetnim pripravcima.
Hercegovačkim vinogradarima su još živa sjećanja na prošlu godinu kad je upravo u svibnju mjesecu većina vinograda stradala od plamenjače i mnogi vinogradi su ostali bez uroda. Upravo to je i najvažniji razlog zašto vinogradari u ovim fazama neposredno prije cvatnje najviše pažnje posvećuju zaštiti svojih vinograda od glavnih bolesti, a naročito plamenjače i pepelnice, i to na način da odabiru najbolje, najsigurnije i najdugotrajnije pripravke.

 

Velika ponuda STIHL perača u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu.

Plamenjača i pepelnica veliki problem

U ovoj fenofazi razvoja, vinovu lozu moramo štititi, ponajprije od plamenjače ali i pepelnice, dakle dvije najznačajnije i najopasnije bolesti vinove loze. Ovo je vrlo kritična faza u zaštiti vinove loze jer ubrzo slijedi cvatnja, period koji traje 5-10 dana, kada se obično ne obavlja zaštita vinove loze.

Stoga je prskanje pred cvatnju vrlo važno i obavezno se mora provesti. Osim toga, u ovoj fenofazi obično dođe do padalina koje pogoduju razvoju bolesti na vinovoj lozi. Zaštita vinove loze pred samu cvatnju obavlja se pripravcima sistemičnog djelovanja koji moraju štititi vinovu lozu do završetka cvatnje.

Bio Garden proizvodi na prirodnoj bazi namijenjeni za uporabu u ekološkoj poljoprivredi

Koje pripravke koristiti?

Za zaštitu vinove loze od plamenjače, vinogradari mogu birati između sljedećih pripravaka: Orvego, Armetil 25 ili Reboot. Što se tiče pepelnice dostupni su vrhunski pripravci: Revyona, Collis, Vivando, i dr.

Svakako pripravcima koji se koriste protiv pepelnice dodati i močivi sumpor – Chromosul.

Za hobiste, odnosno male vinogradare, koji imaju nekoliko trsova vinove loze preporučamo primjenu Reboot-a ili Armetila  koji su dostupni u pakiranju dostatnom za desetak litara vode.

Puno više informacija o zaštiti vinove loze pred cvatnju doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

(www.jabuka.tv)

Poljoprivredna TV


 

 

Zadnje dodano

  • PR

Sretna Osmica u trgovini Mališić Home&Decor Široki Brijeg

Cijenjeni kupci, i ove subote, 8. lipnja ne propustite prigodu za odličan shopping uz akcijske…

43 minute prije
  • Vijesti

Posušje: Radovi na kolektoru u tijeku, na snazi posebna regulacija prometa

[gallery ids="691102,691105,691101,691103,691104,691106"] U Posušju je s gradnjom krenula novih 266 metara kolektora u Zagrebačkoj ulici.…

1 sat prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Kviz: Da vidimo možete li ovo riješiti bez greške

Vrijeme je za novi kviz portala Jabuka.tv. Ovaj put se od vas traži znanje iz…

1 sat prije
  • Banner
  • Film & TV
  • Zabava

Vikend uz TV: Zanimljiv filmski program ovog vikenda

Pred nama je još jedan vikend, a mnogi od vas zasigurno vole odmoriti uz dobar…

1 sat prije
  • Vijesti

Usvaja se Deklaracija o zaštiti prava srpskog naroda

Vlade Srbije i Republike Srpske u subotu će na zajedničkoj sjednici u okviru Svesrpskog sabora…

2 sata prije
  • Vijesti

SIP ponovno traži nekoga za tiskanje i pakiranje listića

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) ponovno je raspisalo nabavku za tiskanjem i…

2 sata prije