Zašto nitko nije odgovarao za ubojstvo petero djece u Širokom Brijegu?

U ponedjeljak, 23. svibnja, obilježeno je 70 godina od ubojstva petero djece iz zaseoka Kuljića brig u Širokom Brijegu.

Pripadnici UDBA-e tog su dana na kućnom pragu ubili: Ivan (17), Mila (19) i Ana (20) djeca Marije i Marka, Zora (17) kći Slavke i Nikole, Iva (20) kći Anice i Ferde, priopćeno je iz širokobriješkog ogranka Matice hrvatske.

Jure Zovko u knjizi ”Križni put i dvadeset godina robije” o ovim ubojstvima napisao je sljedeće: ”Dana 23. svibnja 1946. godine ubijeni su pred svojim kućama na Trnu, na očigled roditelja, djeca trojice braće Slišković: Marka, Ferde i Nikole. Glavni akter u tome zločinu bio je Ante Primorac iz Bijače, Oznin službenik”.

O ovome događaju opširno su svjedočile za časopis “Vitko” br. 14 ( Nakladnik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg) Mara Lasić, rođena Slišković (sestra ubijene Zore, kći Slavke i Nikole) koja je u doba ubojstva Kuljića djece imala 14,5 godina i Ruža Zovko rođena Slišković (sestra ubijenih Ivana, Mile i Ane, kći Marije i Marka) koja je toga dana 1946. godine spasila život pobjegavši u šumu.

Danas, 70 godina nakon stravičnog zločina, za taj zločin nitko nije odgovarao iako se znaju njegovi nalogodavci i počinitelji. Roditelji, braća i sestre podigli su im 1972. nadgrobni spomenik. Spomen ploča za 50-tu obljetnicu podignuta je na mjestu ubojstva tek 1996. godine

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Za zlocine nije nitko odgovarao. Jer ove nase cudoredne hrvatine tude rane ne bole .samo daj meni pa sta das Zlatno tele to je vridnost stozer morala .nazalost.sta marksovci rade.

  • Povijsna istina je da u DIKTATURI PROLETERIJATA mnogi nisu mogli izgradivati ljudsku svijest a u trulom
    kapitalizmu moglo se stosta nuciti.Pa zato nema kaznjenih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.