Stolačka tarča “oživjela” vitezove u starom gradu Vidoški

Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Deveto izdanje srednjovjekovne manifestacije ”Stolačka tarča”, koja brojnim posjetiteljima pruža priliku za doživjeti jedinstvenu atmosferu srednjovjekovnog doba, svečano je otvorena u petak poslijepodne.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, poželjevši posjetiteljima da uživaju u raznovrsnom programu koji uključuje viteške borbe, predstave, radionice, gastro ponudu te mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Član organizacijskog tima i povijesne postrojbe vitezova hercega Stjepana Kosače Vlado Terkeš Feni je rekao kako iz godine u godinu raste broj posjetitelja ove manifestacije.

Foto: Fena

Tako je ovu manifestaciju, prema broju prodanih ulaznica, prošle godine posjetilo pet tisuća posjetitelja, na što su organizatori ponosni.

Sama manifestacija, i mi kao vitezovi, jako smo se posvetili očuvanju starog grada Vidoškog, što se vidi iz priloženog. Posjetitelji mogu uživati u lijepoj prirodi i okolišu. Stolačka tarča postala je brend u regiji, ljudi su čuli za nas i s oduševljenjem pričaju o manifestaciji, rekao je Terkeš.

On je naglasio kako, pored turističke i gospodarske, ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Kada je riječ o programu, organizatori su dan uglavnom prilagodili djeci, organiziravši predstave, razne igre, školu mačevanja, vuče konopa, radionicu bacanja sjekire i drugo.

Foto: Fena

Za subotu organiziramo streličarski turnir, radionicu keramike i bosančice i drugo. Oba dana pripremili smo specijalnu borbu za Hercegov grad, zatim vatreni show, nastup DJ-a, sokolarstvo sokolara Hanija Girgisa koji sa svojim dresiranim pticama čini akrobacije, otkrio je Terkeš.

Napomenuo je da u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge. Osim organiziranja ovog srednjovjekovnog sajma, Terkeš je rekao kako i sami sudjeluju u drugim manifestacijama koje se organiziraju izvan države.

Naša postrojba često sudjeluje u sličnim manifestacijama, a godišnje imamo deset do petnaest gostovanja. Najčešće smo u Hrvatskoj, ali također putujemo u Rumunjsku, Srbiju… Trudimo se i radimo, a smatramo da je naš angažman vidljiv, zaključio je Terkeš.

(Fena)

Komentari:

  • Kada su muje zatražile da i oni na tarči sudjeluju poručeno im je da dođu obučeni kao turci osmanlije.

Zadnje dodano

  • Banner
  • Košarka
  • Sport

Juniori Širokog osvojili naslov prvaka BiH

[gallery ids="692659,692660,692661"] Juniori Širokog su prvaci BiH za sezonu 2023./2024. Izabranici Damira Vujanovića na Pecari…

27 minuta prije
  • Vijesti

Dom zdravlja Ljubuški bogatiji za novo sanitetsko vozilo

[gallery ids="692655,692652,692653,692654"] Dom zdravlja Ljubuški dobio je novo sanitetsko vozilo. Sretni smo što možemo objaviti…

2 sata prije
  • Business
  • Vijesti

HNŽ sufinancira uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije objavilo je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Ocijenite nastupe hrvatskih reprezentativaca protiv Španjolske

Hrvatska je poražena od Španjolske na otvaranju Europskog prvenstva u Njemačkoj. Blijeda predstava će se…

3 sata prije
  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Hrvatska teško poražena na otvaranju Eura

[gallery ids="692637,692641,692640,692642"] Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je od Španjolske u skupini B 0:3 na Olimpijskom…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Premijer liga BiH: 12 sudaca i 8 asistenata završilo obuku za VAR

[gallery ids="692633,692631,692632"] U trening centru NS BiH u Zenici, u petak je završena kompletna obuka…

3 sata prije