Zabrinutost u Bijeloj kući: Trump koristi nesigurnu telefonsku liniju koju je lako hakirati?

Predsjednik SAD-a Donald Trump više se puta našao na udaru kritika zbog načina korištenja pametnog telefona, ponajviše Twittera, a posljednji izvještaj objavljen u američkim medijima zabrinuo je sigurnosne stručnjake u Bijeloj kući.

Kao prvi čovjek države i osoba koja je u posjedu brojnih iznimno važnih i povjerljivih informacija, za očekivati je da bi Trump trebao koristiti samo zaštićene komunikacijske kanale sa snažnom enkripcijom.

No iako bi to trebao, Trump to uvijek ne radi te se u komunikaciji često služi i običnim, nesigurnim uređajima čija glasovna i tekstualna komunikacija nije zaštićena, a medijski izvještaji koje su potvrdile “neimenovane osobe iz Bijele kuće” pokazuju da slično postupaju i neki njegovi savjetnici.

Koliko je takva komunikacija opasna, novinarima Business Insidera objasnili su stručnjaci za sigurnost s kojima su razgovarali. Izvršni tehnološki direktor kompanije Security Scorecard Alex Heid kaže kako je hakiranje nekriptiranih telefonskih linija i servisa prilično jednostavno.

Kaže da hakeri konstantno hakiraju telekome te da je danas moguće jednostavno doći do bazne stanice, povezati laptop s njom i skinuti se podatke. Također, klasični telefonski servisi “u biti su u potpunosti otvoreni” te je riječ o nekriptiranom prijenosu podataka, piše Zimo.co.

S njim se slaže i Kiersten Todt koja je bila jedna od savjetnica za kibernetičku sigurnost u američkoj administraciji kada je Obama bio predsjednik.

S dovoljno vremena i fokusa, za koje znamo da hakeri imaju, to se sigurno može napraviti, komentirala je mogućnost pristupa hakera aktivnostima klasičnih telefonskih linija kakvim se, dakle, ponekad služi i Donald Trump izlažući se velikom sigurnosnom riziku.

Usprkos tome, osobama koje su na visokim pozicijama, često je jednostavnije koristiti vlastite i nesigurne mobilne uređaje, nego uređaje s enkripcijom. Takve sigurne uređaje, napominju na BI, koriste visoko državni službenici još od sredine prošlog stoljeća te je u današnje vrijeme hakiranja i masovnog prisluškivanja takva zaštićena komunikacija iznimno važna.

(www.jabuka.tv) 

Komentari:

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

5 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

5 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

5 sati prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

6 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

6 sati prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

6 sati prije