Za mnoge u Njemačkoj stiže najveće povećanje plaća

Od 1. listopada 2022. zakonom propisana minimalna plaća u Njemačkoj porast će na 12 eura po satu sa sadašnje razine od 10,45 eura.

Savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD) opisao je nadolazeće povećanje u govoru za mnoge kao vjerojatno najveći skok plaća u njihovim životima.

Ali što to znači za ljude s mini i midi poslovima?

Nova minimalna plaća donosi i promjene za marginalne honorarne zaposlenike na mini poslovima i zaposlenike na srednjim poslovima. Anke Marx, odvjetnica u Radničkoj komori Saarlanda, objašnjava kako će gornja granica zarade za male poslove od listopada će porasti sa 450 eura na 520 eura.

Ubuduće će se ograničenje temeljiti na tjednom radnom vremenu od deset sati i novoj zakonskoj minimalnoj plaći.

S minimalnom plaćom od 12 eura, možete raditi oko 43 sata mjesečno, kaže Marx.

Međutim, moraju se uskladiti samo plaće, a ne radno vrijeme u ugovoru, piše Fenix Magazin.

Mini-poslovi su manji poslovi u kojima zaposlenici rade najviše 70 dana u kalendarskoj godini i prethodno su smjeli zaraditi najviše 450 eura mjesečno. Oni ne moraju plaćati nikakve doprinose za svoje socijalno osiguranje.

Osnovno pravilo za mini-poslove je da se svatko tko u prosjeku zarađuje više od 450 eura (od listopada: 520 eura) mjesečno ne smatra mini-poslom. Postoje iznimke ako zaposlenici samo povremeno i nepredviđeno prekorače gornju granicu primanja.

Od 1. listopada, međutim, prekoračenje te granice je i zakonski propisano. Tada zaposlenici smiju premašiti granicu za male poslove od 520 eura samo u dva kalendarska mjeseca u godini, objašnjava Marx. Osim toga, u jednom kalendarskom mjesecu mogu zaraditi najviše dvostruko više od navedenog: 1.040 eura.

Dakle, ako je višak bio nepredvidiv, može se zaraditi najviše 7.280 eura godišnje umjesto načelno mogućih 6.240 eura, izračunava Marx. Promjene su utvrđene zakonom.

Novosti postoje i za zaposlenike na takozvanim midi poslovima. Dosad su smjeli zarađivati ​​između 450,01 i 1300 eura mjesečno. Za razliku od marginalnih zaposlenika s nepunim radnim vremenom na malim poslovima, oni koji rade na srednjem radnom vremenu također plaćaju svoje socijalno osiguranje, iako s nižim doprinosima za zaposlenike od onih koji normalno zarađuju.

Dakle, midi posao počinje tamo gdje mini posao završava. Sukladno tome, s novom minimalnom plaćom, i ovdje se povećavaju granice: zaposlenici na srednjim poslovima od listopada mogu zarađivati ​​između 520,01 i 1600 eura. Zbog svog položaja između niske i normalne zarade, midi poslovi se nazivaju i ”klizećim zonama”, piše Fenix Magazin.

U donjem dijelu ove klizne zone, midi-jobberi su oslobođeni doprinosa za socijalno osiguranje, objašnjava odvjetnik Marx. Povećava se udio doprinosa za poslodavce. To znači: Do granice od 1.600 eura doprinosi za socijalno osiguranje postupno se usklađuju do redovnog doprinosa.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Nisu ko naši političari. Mi dok podmirimo političarima i robovlasnicima troškove, na kraju mjeseca nam je plaća u minusu. Odnosno isplatnije ne raditi…

  • Sta ce jadan radnik u njemackoj od tog povecanja, 520 euro a radi ko konj svasta, jadno a sve poskupilo za 30%.

    • a ste ce jadnik u ercegovini tuznoj, radi za 500 maraka, isto sve poskupilo i jos uz to sto je najveca razlika ovdje i njemacke je sto te ovdje je.. ko god stigne gore nesmije

  • Za te novce je teško naći stan bez dodatnih troškova, ništa mu ne ostane na kraju kakva logika, dok njihovi političari imaju trbuščine i vile i skupe limuzine sirotinja jedva preživljava.

  • Je mi drago što sam se vratio, sada ako ponovno krene corona tražit će švabe još radnika ali iz dalekih zemalja, jer europljani odlaze.

  • Hahahah, ma sta ce jadna Njemacka sa 450 na 520€, pa bolje vamo, bar akcize ukinute i smanjen PDV 😃 LoL

  • za 9,39 sati

    ne razumim pitanje sto će osoba sa 520,-€
    Jedan radnik-ca zaradi neto odprilike 1600,-€ za 160 sati mjesečno, a može dodatno ( mini posao)
    zaraditi neto 520,-€ neto
    Sa ovim novcem može pokriti troškovne obaveze i nešto uštedite.

    • Za Info 13:37, pa kad ce taj tvoj radnik/ca zivit, ako odradi 200 sati mjesecno plus vrijeme puta sa i na posao, ako ima veeliku srecu jos onda 1 sat puta dnevno, pa smo na najmanje dodatnih 20 sati mjesecno. Dodas: hranu, spremanje hrane, higijenu i spavanje, kupovinu, pospremanje stana, pranje robe. Na kraju ne znas ko ti u kuci zivi jer se ni ne vidjas, i crknes deset puta do tog jadnog godisnjeg "odmora", a s tom placom si ne mozes ni priustiti pravi godisnji odmor, da mozes jednog dana barem reci: ajde naradio/la sam se, ali vidio/la sam svijeta. S tom placom moras bit sretan ako mozes poplacati racune.

  • 520€ ima pravo svaki radnik da zaradi dodatno uz svoj posao. Ima pravo naravno i više ali će onda biti oporezovan. Dok nasa demokratska zajednica nudi sve oporezivo i 90% radnika na crno.

    • Napokon normalan komentar tamo ako rade i naplate svaki euro imaju sigurnost,porodiljni,bolovanje,odmore pa pogledajte ovo ljeto ove nase po mjesec dana svaki bio ovdje osiguranost u slucaju nesrece,ozljede samo je isto njima i nama cijene a place neusporedive cak i austrija je bolja od njemacke samo sto nasi kada dodju pricaju da nije tamo nesto a nisam vidio da se netko vraca

      • Je citavu godinu radi bi mogao ovdje prosipat aj ne seri, bio i vidio, vise sirotinje ima tamo nego ovdje.

        • Sta hoces reci da se kod nas ne radi pa vise ovde pojedini rade nego tamo ovdje kada ostanes prekovremeno ili si bolestan znas da neces nista dobit

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Grude preko Čapljine izborile finale Prvenstva Herceg-Bosne

[gallery ids="682859,682856,682858,682857"] Košarkaši Gruda su u nedjelju slavili u odlučujućoj utakmici protiv Čapljine za finale…

1 sat prije
  • Nogomet
  • Sport

Lokomotiva nanijela Rijeci bolan poraz, Dinamo na vrhu

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali…

2 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali…

5 sati prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovaj predmet postigao je najveću cijenu u povijesti aukcija stvari s Titanica

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za…

6 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Joško Gvardiol golom poveo City do pobjede

Hrvatski nogometni reprezentativac Joško Gvardiol bio je strijelac prvog gola za Manchester City u 2-0…

7 sati prije
  • Vijesti

Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more…

8 sati prije