Visoke novčane kazne za uništavanje latiničnih i ćiriličnih natpisa

Zatupnički dom državnog parlamenta usvojio je prijedlog zakon o dopuni Zakona o sigurnosti prometa kojim se detaljno propisuje kazna za uništavanje ćiriličnih i latiničnih natpisa na raznim tablama u BiH.

Inicijativa koju je u parlament uputio Damir Arnaut (NS) u jesen prošle godine konačno je usvojena. Većina je podržala dopunu zakona kojim se dodaje novi stav koji glasi: Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinitelj će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Informacija o počinitelju će se dostaviti nadležnom tužiteljstvu.

Već godinama širom BiH primjetno je oštećivanje prometnih znakova ili informativnih tabli na način da ih netko prefarba ili na neki drugi način prekrije samo jedno od dva pisma u BiH na kojem je natpis ispisan. Kako bi se spriječio taj vandalizam sada je zakon precizno definirao kazne za takvo postupanje.

Za zakon je glasalo 27 zastupnika u Predstavničkom domu, protiv je bilo 7, dok je 7 bilo suzdržano. Arnaut se kratko osvrnuo na Twitteru kazavši da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a, ali i zastupnici HDZ-a.

Sada preostaje da ovaj prijedlog zakona usvoji i Dom naroda, a zatraženo je da se razmatra po hitnom postupku.

Međutim, ukoliko i u Domu naroda bude raspoloženje SNSD-a i HDZ-a kao u Zastupničkom domu onda bi i ovaj zakon mogao biti zaustavljen. 

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • A šta je sa državnim institucijama koje rješenja i ostale dokumente šalju Hrvatskom narodu na ćirilici ???????? 99% mlađe generacije ne zna tu vrstu pisma čitati ni pisati !!!!

    • Pa, to je na sramotu i nepismenost 99 posto mladje generacije, a ne onih koji salju dokumente. Cirilica je jedno od dva sluzbena pisma u BiH, ne bi im skodilo da je uce u skoli, moze im zatrebati i valjati nekada. Samo totalni idiot moze poistovjetiti jedno pismo sa nekom nacijom, i jos toliko biti iskompleksiran time.

      • Upravo dokazuješ da si ti idiot, iskompleksiran i patetičan. Spominješ kako je službeno pismo, valjda radi neke nacije koja tu živi? Pa onda nazivaš idiotima one koji poistovjećuju to sa nacijom? 😂 A kako će oni koji su završili školu a nisu učili ćirilicu? Zašto ne rusku? Ili kineske znakove? Zar to nije korisnije?

  • u sred širokog tabla za smjer Širokog Brijega?! ili može li mi netko reći kako se zove mjesto gdje se nalazi ova tabla, tj mjesto kružnih tokova? siđem sa Širokog Brijega sa svetišta na kojem je nastao grad Široki Brijeg i po kojem nosi ime, i onda me dočeka tabla Široki Brijeg lijevo?
    koliko je ljudska glupost velika pokazuje ovo, a mi se raspravljamo na kojem jeziku piše

  • Moraju, po zakonu, vam poslati na vašem pismu. Tražite i prijevod na hrvatski jezik. Samo upornost donosi rezultat. Nema predaje.

  • Kolike su kazne, ne zamnima me. Uništit ću svaki natpis na čirilici u Zapadnohercegovačkoj županiji. Koji će k.... takvi natpisi tamo? To nije ništa drugo nego velikosrpsko zapišavanje teritorije. Pristat ćemo na njihovu usranu ćirilicu,čim se takvi natpisi pojave u Beču, Parizu, Rimu itd.

    • Za komentatora u 13,09!
      Prijatelju dragi bravo! Da je takvih Hrvata kao ti nitko nam ne bi mogao ništa. Jugonostalgičari, titoisti, komunisti, orjunaši, su još mentalno u SFRJ i svi odreda govore ovo:"nije zgoreg znati i ćirilicu". I upravo zbog te rečenice ćirilica je 1998.godine došla na službene dokumente. A je zgoreg znati ćirilicu jer je ona hrvatskom narodu u BIH apsolutno nepotrebna jer s latiničnom pismom na dokumentima mogu putovati po cijelom svijetu dok Srbima treba latinica jer ne mogu putovati s takvim pismom po cijelom svijetu. Ovdje se dakle Hrvatima pored važećeg pisma nameće nevažeće, dok se Srbima pored nevažećeg nudi važeće. Obrazloženje tih yugosa kako treba znati i ćirilicu zbog putovanja kroz RS ili u Rusiji ne pije vode jer je Srbima i Rusima u interesu postaviti i latinične natpise radi turista dok Hrvati s tim nemaju problema. Znači ćirilično pismo je znak jednakosti s kineskim pismom. Tko ga želi izučavati sretno mu bilo na školama jezika ali da bude obvezno u hrvatskim školama to nikako i nikada. Kao pitanje za kraj za sve:kome od Hrvata u BIH fali ćirilica od završetka Domovinskog rata u BIH i da li je mogao uredno završavati sve poslove i obveze po zemlji i inozemstvu bez nje? Ja sasvim normalno funkcioniram bez ćirilice i kao takav ću i umrijeti pa stoga neka niko ne dira u moj mali dio svemira gdje nema ćirilice niti će je ikada biti.
      ZDS, Bog i Hrvati.

    • Kad si glupi seljo, to nas samo može obogatiti. Iskompleksirani, neuki, ograničeni se boje ćirilice koja je i naše pismo također.

      • Ja ćirilicu ne osjećam svojom , ako ti jesi poštivam ,nisam ograničen niti iskompleksiran ali i kao djete nisam je volio bila mi je ružna i teška za naučiti . I čemu vrijeđanje, malo kulture nebi bilo na odmet

        • Pa, opca pismenost i jest stvar kulture, sto vise pisama i sto vise jezika poznajes moze ti samo bolje u zivotu biti. Zamisli koliko moras opterecen i jadan biti da ti pismo smeta i da se netko boji cirilice, brate nazadno.

  • Imamo mi uhljebe koji su plaćeni za to da budu uporni i da traže zaštitu svoga naroda. Šta će običan narod tražiti!

  • Nema od toga nista ,kako cete ih vacati,kamerama ...i opet ko ima vezu nekim ne naplate kaznu ,ko je posten i nema njemu napalte ,nasa posla ,da je Svedska upitanju ok ali ovdje u nas ,nece to zazivit ....mi smo zaostali narod u svakom pogledu vecina pogotovo ovi partijasi HDZ-a i lopovi firmasi ,dobra ideja da se kaznjava ali nista od toga

  • Meni ne smeta ni jedno ni drugo i mislim da pismenost nikome ne smeta put ga nekad .ozda odvefe u srbiju rusiju ili posjetiti neku stranicu na kojoj je cirilica mislim da je vala znati

Zadnje dodano

  • Košarka
  • Sport

Široki bolji od Mladosti

Široki je u subotu navečer nadigrao Mladost 84:67 u sklopu 7. kola Lige za prvaka.…

9 sati prije
  • Business
  • Vijesti

EU uložila milijune u bh. poljoprivredu u protekle četiri godine

Sredstvima Europske unije podržano je više od 2.000 korisnika u Bosni i Hercegovini, kroz 171…

11 sati prije
  • Vijesti

Nikšić obilježio 44. godišnjicu Titove smrti: Učili su nas bratstvu i jedinstvu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić postom na…

11 sati prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

Let paraglajdera iznad Ramskog jezera izgleda nestvarno

Video prilog snimljen u Prozor-Rami otkrio je fascinantnu avanturu paraglajdera dok lete iznad prekrasnog Ramskog…

12 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Sarajevo pobjedom nad Slogom stiglo na korak do Europe

Nogometaši Sarajeva pobijedili su u subotu u Modriči ekipu dobojske Sloge sa 1:0, u susretu…

12 sati prije
  • Banner
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najviše zgrade u BiH

Najviša zgrada u BiH je Avazov toranj u Sarajevu, čija je izgradnja završena 2008. godine,…

13 sati prije