U Širokom Brijegu predstavljanje zbirke fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu 28. prosinca održat će se predstavljanje nove zbirke poema fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića.

Fra Goran Azinović predstavlja zbirku poema “Siromah iz Porcijunkule”, a istovremeno se otvara i izložba ilustracija Vilima Parića koja će trajati do 23. siječnja 2024. godine.

Program započinje 28. prosinca u 19:00 sati.

Vilim Parić slika bojama neba i vode, “kupajući” sve prizore božanskim bijelim svjetlom, a smeđu kao simbol stabilnosti ponavlja u Franjinom habitu, dok će komplementarne zelena i crvena bljesnuti kada bude potrebno dodatno razigrati prirodu i pojačati umjetničku strast. 

Prilagođavajući se izvrsno tehnici akvarela nastaju 33 rada inspirirana životom sv. Franje i stihovima fra Gorana Azinovića. U većini radova dominiraju velike plohe plavetnila, nastale u kontroliranom razlijevanjem boja, ali i njezinom slučajnom kretanju, ovisno o teksturi papira i gustoći nanesenog pigmenta.

Akvarel je tehnika u kojoj se ne može kontrolirati svaki dio slikarskog procesa, on traži igru, slučajnost, intuiciju, potiče meditaciju i kao takav odgovara karakteru sv. Franje, napisao je između ostaloga o izložbi Tomislav Ćavar.

Vilim Parić rođen je 10. svibnja 1987. u Travniku. Srednju školu završio je u Čitluku 2006. godine, a 2011. magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u klasi profesora Ante Kajinića. Do sada je imao šesnaest samostalnih izložbi i oko šezdeset skupnih. Član je ULUBIH-a i DHLU-a u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija.

Autor je likovnih rješenja za dvadeset i jednu poštansku marku HP Mostar te dobitnik stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti 2010. godine.

Dobitnik je prve nagrade na natječajnoj izložbi “Različitost i uključenost” u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg 2020. godine, a radovi mu se nalaze u brojnim privatnim i javnim umjetničkim zbirkama.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Europa i Afrika bit će povezane tunelom ispod mora?

Maroko, Španjolska i Portugal zajedno će biti domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine, a…

52 minute prije
  • Vijesti

Kolakušić: Eurosong je promocija sotonizma i modernog debilizma

Mislav Kolakušić komentirao je na Facebooku jučerašnji Eurosong. Ono što smo vidjeli na Eurosongu, promociju…

1 sat prije
  • Ostalo
  • Sport

U Mostaru održan Memorijalni turnir u sjećanje na Lanu, Luku i Armana

U Arena Sport Centru u Mostaru u subotu je održan Memorijalni turnir u znak sjećanja…

2 sata prije
  • Ostalo
  • Sport

Kadetkinje Borse najuspješnije na Prvenstvu BiH

Na održanom prvenstvu BiH za uzraste kadeta i kadetkinja do 18 godina kadeti Judo kluba…

3 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Holstein Kiel prvi put u povijesti ulazi u Bundesligu

[gallery ids="685647,685644,685645,685646"] Nogometaši Holsteina iz Kiela po prvi su put u klupskoj povijesti osigurali nastup…

3 sata prije
  • Banner
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • LIFESTYLE

50 najljepših čestitki za Majčin dan

Majčin dan je prilika da pokažemo koliko cijenimo i volimo naše majke. Ovo je dan…

3 sata prije