U Mostaru uređena tri parka i izgrađeno dječje igralište, što je sa Širokim Brijegom?

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva investirali su oko 157.000 KM u adaptiranje parkova Avenija, Zrinjevac i Vrba u Mostaru, nakon što građani i građanke Mostara poželjeli da ti parkovi budu uređeni.

Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izdvojenim sredstvima za adaptiranje parkova za čiju obnovu su glasali sami građani i građanke Mostara. Vjerujemo da će oni biti mjesto susreta, druženja i kreiranja divnih uspomena, kako djece, tako i roditelja.

Oni su sada u vlasništvu grada i građana, te se nadamo da će ih dobro čuvati, kako bi ove, a i naredne generacije mogle uživati u njima, rekla je projektna direktorica Veronika Jelinkova.

U parku Avenija izgrađeno je dječje igralište. Napravljene su klasične parkovske igračke za djecu, poput tobogana, klackalica, vrtuljka i ljuljački, ali su urađene i igračke prilagođene djeci s poteškoćama u razvoju. U zoni svih sprava postavljena je gumena podloga radi sigurnosti djece. Osim toga za roditelje i druge posjetitelje napravljene su klupe, te su uređene pristupne staza zonama gumenih podloga. A cijeli ambijent obogaćen je sadnjom lavande.

Park Zrinjevac dobio je spravu za penjanje, koja služi kao imitacija prirodne stijene. Važno je naglasiti da su vanjske sprave za penjanje proizvedene u skladu sa standardom za objekte za umjetno penjanje kao i standardom za opremu za igrališta. Ovi standardi postavljaju posebne zahtjeve u pogledu konstrukcije, materijala, zaštite od pada i otpornosti na vremenske uvjete. Također su postavljene dodatne klupe, te je uređen zeleni pojas oko penjalice uključujući i sadnju lavande. Penjanje je popularan sport, promovira kondiciju, koordinaciju i osjećaj ravnoteže i pruža puno zabave i uzbuđenja.

Park Zrinjevac dobio je spravu za penjanje, koja služi kao imitacija prirodne stijene

Kada je u pitanju park Vrba, izvršeni su prvenstveno neophodni radovi raščišćavanja, kao i građevinski radovi poput uređenja zelene površine i postavljanje ograde, sanacija fuga potpornih zidova, sanacija česme i korita na Vrelu i pripadajućeg odvoda. Postavljene su i ljuljačke, kao i klackalice za igru najmlađih.

Mostar – Prostori koji pokreću i obnavljaju je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana/ki i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Projekt implementiraju People in Need, Everyday Peace Indicators, Omladinski Kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i Nešto Više, a financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

S druge strane, u Širokom Brijegu se još uvijek ništa nije poduzelo po pitanju uređenja Parka Sajmište i dječjeg igrališta koje je mjesecima nesigurno za djecu.

Uništeni dječji inventar je uklonjen zbog sigurnosti djece. Ukoliko bude moguće isti će se popraviti. Ukoliko to ne uspije, naručit će se novi. Još jednom pozivamo sve korisnike da čuvaju javnu imovinu, u ovom slučaju dječji inventar, kako bi naši najmlađi mogli uživati u dječjim radostima, izjavili su prošlog tjedna za portal Jabuka.tv iz Grada Širokoga Brijega.

Podsjećamo, riječ je o praktički jedinom dječjem igralištu na gradskom području Širokoga Brijega.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Tko si ti što ovo pišeš ,Širokobrižanin nisi da provokator si ,Široki je bio i ostao svoj ,naš Hrvatski ponos,za razliku od Mostara koji je protektorat ili3u1 ,ko bućkuriš,a baš su ti krasni Englezići prijatelji Hrvata (Široki Brig),eto ih vama maloj YU zajednici ,klackajte,vtrite se ,a mi Škuturi radimo i solidno živimo bez amera ili englezića,daleko im bila kuća,ćao objavi komentar

  • Daleko je Široki od grada.
    Izvlaci ga samo privatni kapital sto se gradi privatnim novcem i sto ima posla u privatnom sektoru a sto se tice Grada...tuga.

    Ali zasto bi se vlast ista i trudila, odakle im motivacija kad im je sasvim svejedno, znaju da ce opet vecina njih bit na istim pozicijama nakon izbora...

    • Pa mogli bi i privatnici malo pojacati filantropiju i napraviti nesto korisno zajednici. Takva je praksa na Zapadu, gdje god odes skoro svaki muzej, park i sta sve ne pise donacija od ovog od onog gospodarstvenika. Gospodarstvo nam je jako, ali ima problema s visinama placa, odnosom prema radniku ali o tome se malo prica, pogotovo clanaka nema.

  • Siroki ima dvoranu i nogometni stadion sa svim sadrzajima, a Mostar vapi vec 20 godina za tim sadrzajima.

  • Ja znam za jedno mjesto u Sirokom gdje su napravili ljuljacke i sve popratne stvari za mali ali lijep djecji park. Da bi,kad se u tom mjestu kroz nekoliko godina izgradilo malo vise zgrada taj park pretvorio u PARKing jer se djeca ionako mogu parkirat ispred televizora dok auta vec ne mogu

  • Same donacije
    Turska donacija Širokom
    Što je uradila bivša općina tj.grad
    Duplo golo
    Prije izgradnje robne kuće i hotela
    Tj.sezdesetih godina na toj lokaciji je postojao dječji park i tržnica
    A onda je došlo samoupravljanje
    Političari nisu napravili ništa
    Nula
    Duplo golo
    Vakum
    Ta ne igraju se njihova djeca sa sirotinjom
    3,14cku li vam maminu

  • Kako su se mostarci raspojasani ,Široki je grad svoj slobodan grad,a Mostar je protektorat englesko američko turski,uživajte,sa Mirom se ne poznajem janjetinu baš ne preferiram,a bio sam ti na seki

Zadnje dodano

  • Kultura
  • Vijesti

Mostar: Izložbom fotografija obilježena 30. obljetnica Kosače

[gallery ids="687333,687331,687334,687332"] U povodu obilježavanja 30. godišnjice Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru,u ponedjeljak…

6 sati prije
  • Life
  • Obitelj

Andrej Kramarić po drugi put postao otac

Hrvatski nogometaš Andrej Kramarić je postao otac drugi put. Kako piše Tportal, Kramarić je u…

7 sati prije
  • Business
  • Vijesti

Švicarski gigant gradi proizvodni pogon u Tomislavgradu

Tomislavgrad se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj…

7 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Ovo je najmlađi debitant u povijesti Širokoga Brijega

U 53. minuti utakmice Širokoga Brijega i Sloge na stadionu Dr. Milan Jelić u Modriči…

8 sati prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Otkriven uzrok pada helikoptera iranskog predsjednika?

Uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik je tehnički kvar, objavio je iranski…

8 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Borac se okitio titulom prvaka nakon nove sudačke lakrdije

Nogometaši Borca su prvaci Bosne i Hercegovine za sezonu 2023/24. Banjalučki tim je do titule…

9 sati prije