U Mostaru niče centar za maslinarstvo vrijedan skoro milijun eura

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić izjavio je kako je protekla, 2021. godina bila godina laganog oporavka, dok će pravi gospodarski uspon Bosna i Hercegovina doživjeti iduće, 2023. godine.

Nakon onog šoka u 2020. godini može se kazati da idemo uzlaznom putanjom i da je 2021. godina laganog oporavka u gospodarskom smislu u Bosni i Hercegovini, a kako će se ono odvijati u 2022. to ćemo tek vidjeti jer ima dosta elemenata koji će na to utjecati. Mi smo, ipak, jedna mala ekonomija koja je osjetljiva i ovisi o svim globalnim kretanjima u okruženju, pa i šire. Mislim da će 2023. biti prava godina gospodarskog oporavka i godina uspona za sve grane gospodarstva u BiH, kazao je Šantić u razgovoru za Fenu.

Istaknuo je kako izvješće Porezne uprave FBiH za 2021. pokazuje da je značajno veći prihod od uplata u odnosu na 2020. godinu, i to u iznosu od oko 9,5 posto, dodavši kako se pažnja treba obratiti na tržište sive ekonomije gdje bi se s većim kontrolama napravio pozitivan efekt.

Šantić je podsjetio kako su, u cilju smanjenja sive ekonomije i njezina minimiziranja, Federalna vlada i Federalno ministarstvo financija našli model uvođenja fiskalnih kasa, odnosno fiskalnih uređaja, međutim pojavio se problem u realnom sektoru koji smatra da je uvođenje tog modela i na takav način, novi namet na gospodarstvo.

Mostar dobiva centar za maslinarstvo

Šantić je posebno istaknuo projekt COOPeR koji ima za cilj uspostaviti prekogranični centar za masline, posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju na polju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

Riječ je o projektu vrijednom 880.000 eura, a govori o povećanju konkurentnosti proizvodnje maslinarstva, gdje bi u konačnici trebao zaživjeti centar za maslinarstvo u Mostaru i gdje bi naši maslinari imali sasvim zadovoljavajuće uvjete za rad, pojasnio je Šantić.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

Zadnje dodano

  • Izdvojeno LIFE
  • Life

Izložba “30 godina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače” u Mostaru

Izložba fotografija pod nazivom "30 godina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače" bit će održana 20.…

6 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Vladimir Slišković više nije trener Spartaka

Sin legendarnog mostarskog nogometaša Blaža Sliškovića Vladimir ipak je ostao bez posla u ruskom Spartaku…

6 sati prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Banja Luka: 11 osoba umiješano u krađu dva milijuna KM

Policijska uprava Banje Luke objavila je fotografije osoba za kojima se traga i koji se…

6 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Trener Juventusa kažnjen zbog nesportskog ponašanja

Trener talijanskog nogometnog velikana Juventusa Massimiliano Allegri suspendiran je na dvije utakmice zbog nesportskog ponašanja…

7 sati prije
  • Vijesti

Čak 16.000 KM za nove jarbole ispred zgrade Vlade FBiH

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH objavila je ovih dana obavijest o nabavci.…

8 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Mladi reprezentativac BiH izašao iz igre nakon što su mu zabranili da puca penal

Mladi nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Aleksej Golijanin (21) napravio je nesvakidašnji potez nakon što…

8 sati prije