U Bosni i Hercegovini živi čak 85 milijunaša

Ukupno bogatstvo privatnih domaćinstava u svijetu u 2012. godini iznosio je 135,5 bilijuna dolara, što predstavlja rast od čak 7,8 posto, pokazalo je istraživanje jedne od najuglednijih svjetskih konzultantskih kuća za financijski sektor Boston Consulting Group.

Ukupno bogatstvo privatnih osoba u svijetu 2011. je poraslo za 7,3 posto, a 2010. 3,6 posto, što pokazuje da se trend rasta bogatstva ubrzava.

Istraživanje američkih financijskih stručnjaka pokazalo je da se bogatstvo najviše uvećavalo u takozvanom nerazvijenom svijetu – odnosno u “novom svijetu” koji, po njihovoj klasifikaciji, obuhvaća cijelu azijsko-pacifičku regiju (bez Japana), Istočnu Europu i Latinsku Ameriku.

U ovim zemljama zabilježen je rast privatnog bogatstva od čak 12,9 posto u 2012. godini. U razvijenom svijetu –Zapadne Europe i Sjeverne Amerike, u koji se računa Japan, rast u 2012. godini dostigao je 5,9 posto, što znači da su zemlje takozvanog novog svijeta u ukupnom rastu sudjelovale sa dvije trećine.

Prošle godine je zabilježeno 13,8 milijuna ljudi koji spadaju u kategoriju ultramilijunaša, odnosno onih koji su bogatiji od 100 milijuna dolara. To je skroman rast od 0,9 posto, iz čega se izvodi zaključak da je najviše poraslo bogatstvo srednjih i nižih slojeva društva.

Prema jednom drugom izvještaju World Ultra Wealth Report 2012-2013., procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 260 multimilijunaša, a u ovom izvještaju u kategoriju se svrstavaju svi koji imaju imovinu u vrijednosti iznad 30 milijuna dolara.

Po ovom kriteriju, Hrvatska je i lider u regiji, dok drugo mjesto zauzima Srbija s brojkom od 90 multimilijunaša. U Bosni i Hercegovini živi 85 milijunaša, dok Crna Gora ima ‘tek’ 21 milijunaša koji su ukupno ‘teški’ dvije milijarde dolara. Usporedbe radi, Njemačka ima 15.770 milijunaša, piše internetski portal B92.net.

(www.jabuka.tv)




3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.