U BiH se koriste pesticidi koji su opasni za zdravlje

Proizvođači u Srbiji, Bosni Hercegovini i Makedoniji koriste tri puta jeftinije pesticide nego one u Hrvatskoj, a Europska unija ih je proglasila opasnima za zdravlje, piše Glas Slavonije.

Hrvatski proizvođači voća i povrća u petak su javno izrazili veliku podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i njegovu novom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je u petak pod velikim političkim pritiscima promijenjen.

U vrijeme dok Hrvatska nije bila članica Europske unije, domaće proizvođače voća i povrća gušio je najviše uvoz iz zemalja EU, jer su proizvodi iz tih zemalja u pravilu bili konkurentniji, zahvaljujući pripremljenosti tih proizvođača za veliko EU tržište, ali i obilnim potporama koje su primali.

Proteklih godina, nakon ulaska Hrvatske u EU, većina naših proizvođača voća i povrća dosegla je konkurentnost zapadnih kolega, no problem na domaćem tržištu i dalje im je velik uvoz voća i povrća, posebice iz susjednih zemalja koje nisu članice EU.

Uvoz voća i povrća u Hrvatsku eskalirao u protekla dva mjeseca, od početka turističke sezone, te da slavonski i baranjski proizvođači zbog tog uvoza ne uspijevaju prodati svoje proizvode. S druge strane dobar dio voća i povrća koje u Hrvatsku ulazi iz BiH, Srbije i Makedonije domaćim je proizvođačima nelojalna konkurencija, nije proizveden sukladno s pravilnicima o proizvodnji EU i potencijalno je opasan za zdravlje potrošača.

– Nije na nama proizvođačima da kontroliramo tu uvoznu robu. Samo upozoravamo nadležne na taj problem i potencijalnu zdravstvenu ugrozu. Nama je takav proizvod nelojalna konkurencija” istiće Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka iz Osijeka. Potrebno na neki način zaštititi hrvatsku proizvodnju.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Vijesti

Izbori za Europski parlament: Registrirano 100.000 birača u BiH

U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani…

4 minute prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Divlja svinja se “spustila” do naselja u Mostaru

[gallery ids="691234,691233,691235"] U petak navečer u mostarskom naselju Podhum primijećena je divlja svinja. Fotografije na…

28 minuta prije
  • Košarka
  • Sport

Real Madrid se prisjetio Dražena: Osigurao je mjesto u povijesti

Europski košarkaški doprvak Real Madrid prisjetio se u petak svog bivšeg igrača Dražena Petrovića koji…

38 minuta prije
  • Vijesti

Evo gdje Hrvati iz BiH mogu glasovati za Europski parlament

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini objavilo je adrese birališta na kojima će se…

50 minuta prije
  • Vijesti

U Grudama održana obuka za članove Stožera civilne zaštite

[gallery ids="691226,691225,691227"] U Grudama je u organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH održana obuka za članove…

52 minute prije
  • Nogomet
  • Sport

Dalić objavio konačni popis igrača za Euro

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu u 18:45 u Lisabonu protiv Portugala igra zadnju pripremnu utakmicu…

1 sat prije