Svjetski je dan osoba s Down sindrom: Oni traže našu solidarnost i podršku – Jabuka.tv

Svjetski je dan osoba s Down sindrom: Oni traže našu solidarnost i podršku

Ove nedjelje, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je prouzročen prisutnošću jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto dva nalaze tri kromosoma.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, hromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.

Taj poremećaj spriječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma.

S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Nazalost danas ce po portalima najvise obuvenih u različite carape biti onih koji najglasnije zagovaraju abortuse, između ostalih I ovakve djece. Licemjerne udruge, pokreti, fuj…pametnije bi bilo da novce koje njima dijele sakom I kapom daju za pomoc skolama I roditeljima kojima je potrebna pomoc za rad sa djecom koja imaju ovaj sindrom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.